Sosyal Medya

Borsa

Resesyon riski ön planda: Teknoloji hisseleri çöktü, ECB’den güvercin faiz artışı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün beklentilere paralel 75 baz puan faiz artışına giderek refinansman oranı %2, marjinal borç verme imkânı…

Resesyon riski ön planda: Teknoloji hisseleri çöktü, ECB’den güvercin faiz artışı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün beklentilere paralel 75 baz puan faiz artışına giderek refinansman oranı %2, marjinal borç verme imkânı %2,25 ve mevduat faizi %1,50 seviyesine yükseltti (2009’dan bu yana en yüksek oran). Hatırlanacağı üzere ECB oranları Temmuz’a kadar sekiz yıl boyunca -%0’ın altında- negatifti.

Karar ardından mikrofon karşısına geçen Lagarde’ın bir miktar da olsa ‘güvercin’ bir ton kullanarak resesyon riskine dikkat çekerek enflasyonda tarihi bir artışla mücadele etme hedefinde zaten “önemli” ilerleme kaydedildiğini söyledi. Yatırımcılar, ECB kararı ardından faiz beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, gelecek yıl politika faizinin %2,6 civarında zirve yapacağını ön görüyorlar.

ECB kararının güvercin olarak algılanması, ortak para birimi EUR üzerinde bir miktar da olsun baskı kurdu. Hafta ortası 1,01 seviyesine yaklaşan EURUSD, yeniden paritenin altına sarkarak 0,9960 seviyesini test etti. ECB’nin “önemli” ilerleme kaydettiklerini söylemesi, faiz artış hızına ve devamına yönelik soru işaretlerini artırması ile 10 yıllık Alman tahvillere alım getirdi (faiz düştü, fiyat arttı). Somutlaştırmak gerekirse, Alman 10 yıllık tahvil getirisi son 4 günde 50 baz puan geriledi.

Geçen haftalarda büyük gürültü kopartan Credit Suisse, bankanın beklenmedik 4 milyar İsviçre frangı üçüncü çeyrek kaybının ardından hisseleri %19’a yakın düşerken, bankanın değerini de yaklaşık 10 milyar frank seviyesine geriledi. Credit Suisse CDS risk priminin ise 254 baz puana yükseldiğini not edelim.

Dün akşam kapanış zilinin ardından bilançosunu açıklayan Amazon, Google, Microsoft ve Meta gibi beklentileri karşıyamazken, (kapanış ardından) hisseleri %19 değer kaybetti. Amazon bilançosunda yüksek enflasyon ve gerileyen tüketici talebi ön plana çıktı. Apple finansallarında, Wall Street hedeflerinin gerisinde kalan üç aylık iPhone satışları ön plana çıkarken, yatırımcıların teknoloji şirketleri hakkındaki endişelerini de artırdı (mesela zayıf veriler ile Meta (Facebook) %24 düştü).

İçeride ise TCMB, yılın son enflasyon raporunu dün yayımladı. Mevcut enflasyon oranı ile para politikasının izlediği patika aynı olmayınca, rapora ilişkin önem de hâliyle geçmişe göre düşmüş oldu. Sene sonu enflasyon tahminini %65,2 olarak güncelleyen TCMB, politika ve kredi faizleri arasındaki makasın yakından izlendiğini belirtip makroihtiyati önlemlerini sürdürüleceğinin altını çizdi.

Bizim cenahta ise dün bankacılık endeksi günü %3’e yakın düşüşle tamamlarken, ana endeks %1 geriledi. USDTRY kuru 18,61 seviyesi etrafında dar bir bantta salınırken, EURUSD paritesinin ‘parite’ seviyesinin üzerinden hafif de olsa dün gerilemesi ile hafta ortası yılın zirvesine çıkan EURTRY kuru 18,60 seviyesine geri çekildi. 5 yıllık CDS risk primi ise ise 665 baz puana gerilediğini not etmek gerekiyor. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bugün Türk mali piyasaları yarım gün açık konumda olacak.

ABD’de şirket finansalları olumsuz gelmeye devam etmesi ile %1,7 düşen Nasdaq endeksi, bu sabah vadeli işlemlerde de %0,7 düşüşle başı çekiyor. Pasifiğin diğer ucunda ise hâkim renk kırmızı. Hong Kong borsası %2 düşerken, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 2 günlük faiz toplantısı sonuçlandı. Beklenildiği üzere, aşırı düşük faiz politikasına sıkı sıkı sarılan BoJ, güvercin rehberliğin de korurken, durgunluk riskine atıfta bulundu. Karar ardından Dolar karşısında YEN’in önemli bir değişim göstermeden 146 seviyesinde işlem gördüğünü not edelim. YEN açısından hatırlanacağı üzere çok uzun bir süre önce 153 seviyesini teknik mânâda ön plana çıkarmıştık. Geride bıraktığımız hafta 152 seviyesinin test edilmesi ile bu trendin de şimdilik bittiğini düşünüyoruz.

Altın ve gümüş sırası ile 1,665 ve 19,50 seviyelerinde yatay seyirlerini korumaya devam ederken, havanın olumsuz şirket bilançoları ile bir nebze de olsun bozulması ile Bitcoin 20bin dolar seviyesine geri çekilirken, kraliyet aslanı Sterlin, sert yükseliş kaydederek 1,1650 seviyesini test etmesi ardından 1,1580 seviyelerinde benzer bir şekilde güç toplamaya devam ettiğini görüyoruz. GBPUSD paritesinin kritik 1,1410 seviyesinin üzerinde haftayı tamamlaması önemli bir sinay. Uzun pozisyonlarımız 1,1350 zarar kes ile devam ediyor.

Elon Musk, Twitter’ın yeni sahibi olurken, üst düzey yöneticileri işten çıkardığını okuyoruz. Twitter’ın Elon Musk’ın hayallerine nasıl ulaşacağına dair masa üzerinde şimdilik çok az netlik olduğunu da not etmek gerekiyor. Bugünün veri takviminde, günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak ve FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE verisi yakından takip edilecektir (beklenti: yıllık çekirdek %5,2 önceki %4,9).

 

 

 

iktisatbank.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler