Sosyal Medya

Ekonomi

Reel kesim güveni 2 yılın dibinde, imalat sanayi kapasite kullanım oranı düşüşte

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ağustos’ta bir önceki aya göre 1,6 puan gerileyerek 102,1’e indi. Endeks böylece Temmuz 2020’den beri…

Reel kesim güveni 2 yılın dibinde, imalat sanayi kapasite kullanım oranı düşüşte

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ağustos’ta bir önceki aya göre 1,6 puan gerileyerek 102,1’e indi. Endeks böylece Temmuz 2020’den beri en düşük seviyeye indi. Temmuz ayında endeks, 103,7 olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 1,1 puan düşüşle 101,4’e geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi ise azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında ise artış bildirenler lehine olan seyir azalış bildirenler lehine döndü.

 

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında ise artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler de bir önceki aya göre azaldı.

ÜFE beklentisi yüzde 87,7’ye yükseldi

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de zayıfladı.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2,2 puan artarak yüzde 87,7 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 4,7‘ye, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 25,0’a gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 70,3‘e yükseldi.

İmalat Sanayii kapasite Kullanım Oranı da geriledi

2022 yılı Ağustos ayında, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak yüzde 76,7 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak yüzde 76,6 seviyesinde açıklandı.
Yatırım malları kapasite kullanım oranı aylık en yüksek düşüşü, 4,5 puanla gösterdi ve yüzde 72,2’ye geriledi. Dayanıklı tüketim malları KKO su dışında dayanıksız tüketim malları, tüketim malları ve ara malları KKO’larında gerilemeler kaydedildi.
,

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler