Sosyal Medya

Ekonomi

PMI Analizi: Üretimdeki Yavaşlama Hafiflerken, Yeni Siparişler Belirgin İvme Kaybetti

İmalat sanayi PMI 6cı kez 50'nin altında

PMI Analizi: Üretimdeki Yavaşlama Hafiflerken, Yeni Siparişler Belirgin İvme Kaybetti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayındaki 46.9 olan düzeyine göre artarak Ağustos’ta 47.4 değerine yükselmiş olsa da üst üste altıncı ay eşik değer 50’nin altında kalarak imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğüne işaret etti.

Üretimdeki yavaşlama son üç ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşirken, zorlu piyasa koşulları ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşüş Ağustos’ta da sert şekilde devam etti.

 

Yeni siparişlerde düşüş Ağustos ayında hız kazanırken Mayıs 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşirken, yeni ihracat siparişlerinin yavaşladığı ve Avrupa talebinde azalma olduğu dikkat çekti. Takip edilen on sektörün dokuzunda yeni siparişler yavaşlarken, Temmuz’da olduğu gibi yeni siparişleri artan tek sektör kara ve deniz taşıtları sektörü olurken, yeni ihracat siparişlerini artırabilen tek sektör gıda ürünleri oldu.

 

İstihdamın son 27 ay boyunca kesintisiz devam etmesi ve artış hızının son üç ayın en yüksek düzeyine çıkması, anketin görece pozitif gelişmesi oldu.

Enflasyonun üçüncü çeyrek ortalarında yavaşladığına ilişkin sinyaller devam ederken, ham madde, nakliye ve enerji maliyetlerindeki yüksek seyir, asgari ücretteki artış ve Türk lirasındaki değer kaybı gibi faktörler girdi maliyetleri ve satış fiyatlarındaki yükselişe katkı yaptı. Bununla birlikte, enflasyon oranları girdi fiyatlarında son 31 ayın, nihai ürün fiyatlarında ise son 18 ayın en ılımlı düzeylerine geriledi.

 

Dr Ali Orhan Yalçınkaya

 

İstanbul’da enflasyon üç hanelere geldi!

 

Nebati’den ekonomik büyüme yorumu

 

GSYH 2022 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 arttı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler