Sosyal Medya

Borsa

Piyasaların morali yükseliyor: ABD enflasyonunda en kötüsü geride mi kaldı?

Haftanın son iş gününde, ABD’de açıklanan FED’in enflasyonla ilgili favori endeksi olan kişisel tüketim ve harcama (PCE) enflasyonu beklentiler paralelinde…

Piyasaların morali yükseliyor: ABD enflasyonunda en kötüsü geride mi kaldı?

Haftanın son iş gününde, ABD’de açıklanan FED’in enflasyonla ilgili favori endeksi olan kişisel tüketim ve harcama (PCE) enflasyonu beklentiler paralelinde sonuçlandı. Lâkin, yıllık manşet PCE artışını geçen ayı (%6,6) altında ve %6,3 olurken, yıllık çekirdek artış ise %4,9 oldu (geçen ay %5,2). Nisan ayının PCE okuması, ölçümde Kasım 2020’den bu yana ilk yavaşlamayı işaret etti! Veri beklentiler paralelinde sonuçlansa da, en kötünün geride kaldığına ilişkin kuvvetli beklentiler piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Moral veren enflasyon verisinin yanı sıra, ABD’de tüketici güven endeksinin de son 11 yılın en düşük düzeyine gerilediğini gösteren veri,  FED’in faiz artırımlarına bu ortamda sanıldığı kadar sert bir şekilde devam edemeyeceği şeklinde yorumladı. Risk iştahının göstergesi konumunda ABD teknoloji endeksi Nasdaq haftanın son iş gününü %3,3 yükselişle tamamlarken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi %2,5 yükseldi. S&P500 endeksinde haftalık yükseliş %6,6 olurken, yedi haftalık bir kayıp serisi de sonlanmış oldu (yılbaşına göre halen %13 düşüşte). Bank of America analistlerine göre ise, ABD hisse senetlerine haftalık net girişler 10 haftanın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Güvenli liman ihtiyacının, havanın iyimsere dönmesi ile azalması sonrası dolar endeksi (DXY) 101,6 seviyesinden son 5 haftanın en düşük seviyesine gerilerken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahviller ise %2,7 seviyesine gerilerken, son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. ABD enflasyonunun soğumaya başladığına dair kanıtlar, FED politika yapıcılarının Haziran ve Temmuz aylarında yapılacak toplantılar için planlanan yarım puanlık faiz artırım planlarını değiştirmeyecek olsa da, enflasyonda soğuma emareleri artarsa, Eylül ayından itibaren daha küçük montanlı faiz artışlarının gündemde olacağı fikri yavaş da olsa benimsenebilir.

DXY’nin geri çekilmesi ile, Avrupa’da faizlerin bu yıl artacağı ve Avrupa Merkez Bankası’nın gündeminde Avrupa için resesyon riskinin şimdilik bulunmamasına paralel, EURUSD paritesi 1,0730 seviyelerine kadar yükseldi. EUR’da ‘yükselişten’ söz edebilmemiz adına, 1,08 civarında ve 2016 yılından gelen destek hattının üzerine yükseliş görmek istiyoruz. Sterlin cephesinde ise, 1,21 – 1,2490 bandının kademeli alım bölgesi olduğu yönündeki görüşümüz şimdilik haklı çıkarken, Sterlin haftayı 1,26 seviyesinin üzerinde tamamladı.

ABD faizleri ile ters korelasyona sahip altın ve gümüş, haftalık grafiklerde ön plana çıkardığımız sırası ile 1,855 ve 22 dolar seviyelerinin etrafında kapanış yaparak tehlike çanlarını da çalmamış oldular. Gümüşte, 22 dolar seviyesinin üzerinde tutunma gayreti piyasalarca takdir edilirse, aşağı yönlü riskin geride kaldığını iddia edecek ve uzun pozisyon için bizler de tabir caizse iştaha geleceğiz. Altın için ise aynı argüman 1,855 dolar üzerinde tutunma durumunda geçerli olacaktır. Hazır altında söz etmişken, gram altın haftayı 963 TL ile tüm zamanların en yüksek (haftalık) kapanışını gerçekleştirdi.

Türk mali piyasaları ise hafta boyunca TL’de ağır basan değer kaybının gölgesinde işlem gördü. TL’de zayıflığın esas nedeni her ne kadar ultra negatif reel getiri olsa da, geride bıraktığımız hafta, piyasalar cephesinde ‘beklenti’ yaratan enflasyona endeksli tahvil (EET) açıklamasının da gelmemesi, USDTRY kuru üzerinde ilave baskı yarattı. Kabine toplantısı öncesinde psikolojik 16 seviyesinin altında işlem gören USDTRY kuru, Kabine’den beklenen haberin gelmemesi ile 16,46 seviyesine test ederek, uzun bir süre önce hedeflediğimiz 16,20 / 16,46 hareketinin de hayat bulmasına neden oldu.

Lâkin, Cuma günü, USDTRY kurunun 16,20 seviyelerinin diplerine kadar gerilediğine şahit olduk. Piyasanın bir haber beklediğini düşünmeye devam ediyoruz. TCMB PPK toplantısı ardından politika metnine serpiştirilen yeni ibareyi, faiz koridorunu üst bandın bir sıkılaştırma mı geliyor şeklinde yorumlamıştık. Hata payımız yüksek olsa da, bir beklentinin ufukta filizlendiğini görüyoruz. Bu sefer hareketin sadece döviz kurunda değil, aynı zamanda faiz cephesinde de hayat bulacağına mim koymuş olalım!

Bitcoin, sekizinci haftayı da düşüşle tamamlaması ardından yeni haftayı yüzleri güldürerek karşıladığını görüyoruz. 2022 yılına iyi bir başlangıç yapamayan Bitcoin, savaş, risk-off modu ve elbette Luna krizi ile $25binli seviyelere kadar gerilemesi ardından, yurtdışı olumlu havanın da yardımı ile bu sabah 30,300 dolar seviyesine kadar yükselerek teknik anlamda sıkıştığı üçgenden de kurtuldu. Havanın bozmaması kaydı ile, iyimser görünümünü koruması durumunda, kademeli olarak 34,400 dolar seviyesine kadar yükseliş görebileceğimizi düşünüyoruz. Aksi takdirde, 28,800 dolar altında zarar kes çalıştırmak gerekebilir (bakınız grafik).

Savaş döneminin en önemli emtiası olan petrol, peşe peşe altıncı ayı da yükselişle tamamlıyor. Son günlerde yeniden yükselişle geçen Brent, yeni haftayı 120 dolar seviyesinin kıyısında tamamladı. Gerek USDTRY kurunun geride bıraktığımız hafta kaydettiği sert yükseliş, gerekse de petrolün varil fiyatının yeniden alevlenmesi ile, hem Türkiye’de hem de KKTC’de akaryakıt fiyatlarına sert zamlar da gecikmedi. Petrolün yükselişi, enerji faturasını kabartarak, hem cari açık hem de enflasyonla savaşı (eğer varsa) daha da zorlaştıracak! Brent petrolde teknik mânâda 123 dolar seviyesine varan bir yükseliş, bizleri çok da şaşırtmayacaktır.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları, cumadan kalan iyimser havanın rüzgârını arkasına alarak haftayı moralli bir şekilde karşılıyor. Gösterge endeks Tokyo borsası, Şanghay’ın teşvik önlemleri ve COVID-19’u frenleme kararının dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde keskin bir yavaşlama korkularını hafifletmesi ile, makine ve teknoloji hisselerinin öncülüğünde bir aydan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine yükseldi. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de yükseliş görüyoruz.

Mali piyasaları gündeminde bugün önemli bir veri görünmüyor. Haftanın genelinde ise veri takvimi oldukça yoğun görünüyor. Bugün Anma Günü nedeniyle ABD piyasaları tatil konumunda olacak. Temkinli iyimser havanın küresel çapta ağır basmasını bekliyoruz. USDTRY cephesinde ise piyasaların beklediği haberin haftasonu da gelmemesi üzerine, risk yeniden yukarı yönlü görünüyor. Cuma gününü 16,20 seviyesinin diplerinde tamamlayan kur, yeniden 16,36 seviyesine fırladı.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler