Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa modu: Sahne sırası 21:00’de FED’in

Dün küresel mali piyasalar güne karamsar bir ruh hâli ile başladı. Bir tarafta Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını yeniden azaltması, diğer…

Piyasa modu: Sahne sırası 21:00’de FED’in

Dün küresel mali piyasalar güne karamsar bir ruh hâli ile başladı. Bir tarafta Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını yeniden azaltması, diğer tarafta ise İtalya’da devam eden siyasi belirsizlik, üzerine son 40 yılın en azılı enflasyon rakamları ile boğuşan FED’in agresif davranacağı beklentisi, EUR/USD paritesi üzerinde baskı kurdu.

Hatırlayacağınız üzere, geride bıraktığımız haftalarda ‘parite’ seviyesinin altına gerileyen EUR’nun imdadına, Avrupa Merkez Bankası’nın 11 yıl aradan sonra 50 baz puan faiz artırması yetişmişti. Avrupa’da yaşanan birçok sorun Euro üzerinde yeniden baskı kurmaya başlarken, son günlerde 1,0270 seviyelerine kadar toparlanan parite, dün yeniden 1,01 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Teknik mânâda EUR’da 1,0350 seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış görmeden alım yönünde pozisyon denemeyeceğiz.

Dün değer kaybeden bir tek EUR değildi. Aslında ABD Doları hemen hemen her şeye karşı değer kazandı. ABD Dolarının genele yayılan değer kazancı, gemilerin güvenli limana sığınmak istediklerinin açık bir göstergesi olarak kabul edilerek küresel risk iştahının da zayıf seyrettiği yönünde algılanıyor (buna da ‘risk off’ modu deniyor). Tam tersi durumda yani ‘risk on’ modunda, gemiler limandan çıkıp riskli varlıklara âdeta hücum ediyor.

Rusya’nın türbin problemi ile gaz akışını yavaşlatması, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının sert bir şekilde yükselmesine neden olurken, Henry Hub doğalgaz fiyatları dün küresel kriz yılı olan 2008 senesine geri dönerek 9,7 usd/mmbtu seviyesini test etti! Hatırlarsanız, geçen haftalarda 6,5 usd seviyesini aşağıya geçen doğalgaz fiyatlarında 5,5 usd seviyesine işaret etmiş ve düşüşün büyük bir ihtimalle bittiğini altını çizmiştik. Avrupa’nın büyüme motoru olan Almanya’nın gaz konusunda göbekten Rusya’ya bağlı olması, elektrik fiyatlarının Almanya ve Fransa’da rekorlar kırması, sanayi üretimi açısından Almanya ve kıta Avrupası için ne mânâya geldiğini varın bir daha dikkatli bir şekilde siz de düşünün. Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, bu kış sert, soğuk ve çok pahalı geçecek. Avrupa’yı ise derin bir durgunluk riski bekliyor!

Emtia cephesinde enerji fiyatları ön planda olsa da, gümüş ve altın yatay seyrini dün de korumaya devam etti. Teknik mânâda 1,685 dolar seviyesinden zıplayan altın 1,720 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, gümüş ise önemli bir teknik bölge olan 18,60 seviyesinden bir türlü uzaklaşamadığını görüyoruz. Tahminde bulunmak teknik analiz içerisinde yer almasa da, gümüşün 18,60 dolar seviyelerinde dip çalışması yapmaya başladığını hissediyoruz. Böyle bir durumda yukarıda hedef 20,80 ; eğer yanılıyorsak aşağıda ise 16 dolar seviyelerinin dipleri göz ardı edilmemelidir.

Türkiye’de dün açıklanan şirket finansallarını Arçelik, Tofaş ve Yapı Kredi Bankası ılımlı bir şekilde yorumlandı. Öncesinde, hisse senetleri dünü küresel  olumsuz hava eşliğinde düşüşle tamamlarken, USDTRY kuru her gün daha da yukarı mottosu ile 17,87 ile yılın zirvesinde yer almaya devam etti. Mevcut para politikası duruşunun gölgesinde USDTRY açısından riskler yukarı yönlü görünmeye devam ediyor.

IMF dün küresel büyüme tahminlerini yeniden düşürürken, devam eden yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşı kaynaklı aşağı yönlü risklerin gerçekleşmekte olduğunu ve kontrol altına alınmadığı takdirde dünya ekonomisini resesyonun eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu. IMF yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2022 küresel büyüme tahminini %3,6’dan %3,2’ye düşürdü. IMF raporu ardından, ABD’de dün açıklanan konut satışları ve beraberinde tüketici güven endeksinin de beklentiyi karşılayamaması, ABD borsalarının geceyi %1’in üzerinde düşüşle tamamlamasına neden oldu.

Lâkin, piyasa kapanışını ardından ABD’de açıklanan olumlu şirket bilançoları, dün akşam borsaların üzerinde var olan gergin ruh halini bir nebze de olsun yatıştırdığını gördük. Microsoft yüksek gelir artış tahmini ile %4 ; Google’ın ana şirketi Alphabet’in ise güçlü arama motoru reklam satışları yayınlamasının ardından %5 yükseldi. Rusya’nın yeniden ‘vanayı’ kısması, karamsar IMF raporu sonrasında bu akşam sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde var olan gergin hava, yüz güldüren bilançolar ile dağıldı: Vadeli işlemlerde (teknoloji borsası) Nasdaq’ın %1,4 yükseldiğini not edelim.

Yeni gün başlangıcında ise, Asya borsalarında hava pek de iyimser görünmüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, diğer bölge borsalarında düşüş eğilimli bir seyir görülüyor. Piyasaların gözü kulağı bu akşam KKTC saati ile 21:00’de sonuçlanacak FED FOMC toplantısında olacaktır. Ekonomik büyümenin ivme kaybettiği enflasyonun ise henüz tepe yapmadığı bir ortamda, FED’in politika faizini 75baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, asıl soru bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleneceği üzerinde olacaktır. Başkan Powell’ın basın toplantısının satır araları bu minvalde önemle takip edilecektir. Makro cephede ise ABD’de günün ikinci yarısında açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları takip edilebilir.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler