Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Neredesin Noel Baba? Şahin ECB de piyasaların keyfini kaçırdı!

Yılı bitirmeye artık sayılı günler kala, küresel mali piyasalarda beklediğimiz yıl sonu rallisinin (Noel Baba) bir türlü sürat kazanamadığını görüyoruz. ABD’de…

Piyasa Bülteni: Neredesin Noel Baba? Şahin ECB de piyasaların keyfini kaçırdı!

Yılı bitirmeye artık sayılı günler kala, küresel mali piyasalarda beklediğimiz yıl sonu rallisinin (Noel Baba) bir türlü sürat kazanamadığını görüyoruz. ABD’de peş peşe iki aydır soğuma emareleri gösteren enflasyon verisi ardından ralli yapan piyasar -artan risk iştahı- önde gelen merkez bankalarının seri faiz artırımları ve enflasyona savaş adına sıkı para politikasına işaret eden açıklamaları ardından yerini satış baskısına terk etti.

Dün sahneye çıkan Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları da beklentilere paralel 50 baz puan faiz artırımına giderken, FED’in ayak izini takip eden Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üslubunu daha şahin bir tona çıkarması, küresel mali piyasalarda sert bir satış baskısını da beraberinde getirdi. ABD borsaları geceyi %3 civarında düşüşle tamamlarken, MSCI dünya endeksi %2,5 düştü.

ECB politika faizini 50 baz puan artırarak %2,50 seviyesine yükseltirken, üyelerin bir kısmının 75 baz puan artırım lehinde oy kullanmaları ve Başkan Lagarde’ın faiz artırımı için daha uzun bir yolları olduğunu söylemesi piyasaları bir nebze de olsun şaşırttı ve üzdü. Şahin ECB ile EURUSD paritesi 1,0740 seviyesini test ederek haftalar önce işaret ettiğimiz teknik seviyeye de ulaşmış oldu.

Özellikle, ECB’nin vites yükseltmesi ve hatta FED’i bile âdeta şahinlik dozunda geride bırakması ile neredeyse haftalar önce 0,95 seviyesini test etmiş olan EURUSD paritesi hızla yön değiştirdi. EURUSD paritesinde gelinen seviyenin teknik mânâda şimdilik yeterli olduğunu düşünüyoruz. Euro’daki değerlenme ve USDTRY kurunda yatay seyri yan yana gelince EURTRY kuru psikolojik 20 seviyesine test etti. TL’nin sepet bazında zayıflamaya devam ettiğini not etmemiz gerekiyor.

Bültenlerimizi yakından takip eden okurlarımızın EURTRY kurunda yukarı yönlü isteğe haftalar önce işaret ettiğimizi hatırlayacaklardır. Elbette, sadece olumsuz taraftan da bakmamak gerekiyor keza EUR’nun değer kazanmasının Türkiye ekonomisi (ihracatçısı) açısından -Euro ihraç ederken USD ile mal ithal ediyor- olumlu tarafları da var.

Türkiye cephesine hazır değinmişken, Ekrem İmamoğlu kararı sonrasında özellikle hisse senedi piyasalarında yaşanan sert satışlar dün yerini sert alımlara terk etti. Yatırımcının enflasyonist ortamda sığındığı liman olan hisse senetleri dünyadaki gelişmelere âdeta kulak tıkayarak iç dinamiklerle hareket etmeye dün de devam etti. Borsa İstanbul ana endeksi %2,5 yükselirken, bankacılık endeksi âdeta kükreyerek günü %7,3 değer kazanını ile tamamladı.

Her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB ve BDDK bültenleri yine önemli sinyaller sundu. TCMB’nin rezervleri 128,8 milyar dolar seviyesine yükselerek son 7 yılın zirvesine gelirken -eurobond ihracının önemli bir etkisi var- net pozisyonda anlamlı bir değişim göremedik. Öte yandan, 9 Aralık ile biten haftada, gerçek ve tüzel kişilerin DTH bozumlarının devam ettiğini de not etmek gerekiyor. Son 7 haftada ‘reel’ anlamda DTH erimesi 20 milyar doları aşarken, parite ve fiyat etkisinden ‘arındırılmamış’ verilere göre ise DTH’da azalma yine son 7 hafta 12,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bilançonun TL tarafında da artış görülmesi, döviz mevduatlarda çözülmenin devam ettiğini teyit ediyor. Cazibesini kaybeden KKM’ye ise söz konusu haftada sadece 1 milyar TL giriş yaşanmış.

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında havanın tatsız olduğunu görüyoruz. Hong Kong borsa endeksi Hang Seng yatay seyrederken, gösterge endeks Tokyo borsası %2’ye yakın geriledi. ABD borsalarının vadeli işlemleri, sert satışlar adından bu sabah yatay bir seyir izliyor. Merkez bankalarının ağız birliği yaparcasına enflasyonla savaşta dizginleri elden bırakmak istememeleri, faiz artırım dozu düşse de devam edeceğinin anlaşılması keyifleri iyice kaçırdı. Dünyada hisse senetleri dün ve bu sabah ciddi mânâda baskı altında kalırken, risk iştahının ana temsilcilerinden biri olan gümüşün ons fiyatı 23 dolar seviyesinin de altına geri çekildi. Altın ise 1,780 dolar seviyelerinde daha sakin bir seyir izliyor. Haftalık kapanışı görerek kıymetli madenler hakkında daha sağlıklı bir yorum yapmaya çalışacağız.

Mali piyasaların gündeminde bugün içeride TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi; dışarıda ise İngiltere’de perakende satışlar ve EURO bölgesi enflasyon rakamları takip edilebilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler