Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Bülteni | FED: Teslim olmayalım Halil’im aman kurşun sıkalım

Dün akşam sonuçlanan olağan FED Temmuz ayı FOMC toplantısından beklentilere paralel 75 baz puan faiz artırımı geldi. Böylelikle FED, politika…

Piyasa Bülteni | FED: Teslim olmayalım Halil’im aman kurşun sıkalım

Dün akşam sonuçlanan olağan FED Temmuz ayı FOMC toplantısından beklentilere paralel 75 baz puan faiz artırımı geldi. Böylelikle FED, politika faizini %2,25-2,50 bandına getirdi. Kararın oybirliği ile alındığının altını çizelim.

Başkan Powell, karar ardından yaptığı basın toplantısında, enflasyonla savaşta kararlı olduklarının vurgulayarak ‘teslim’ olmayacaklarını söyledi. Powell’ı dinlerken, aklıma birden Çökertme türküsü geldi: Teslim olmayalım Halil’im aman kurşun sıkalım… Powell enflasyonu hedef seviye olan %2’ye getirene karar ne gerekiyorsa yapacaklarını söylerken, açık bir şekilde, enflasyonla mücadelede kaybettiği kredibiliteyi de geri kazanmayı amaçladığını hissediyoruz.

Hatırlanacağı üzere son dönemlerde açıklanan ve büyümenin öncü göstergesi olarak takip edilen makro ekonomik veriler ve bunun yanı sıra mikro cephede zayıf açıklanan şirket bilançoları, ekonomide ivme kaybının tırmandığını, güçlü dolar ve yükselen faiz hadlerinin hırpalayıcı bir rol üstlenerek resesyon kaygısını da pekiştirdiğini belirtmiştik. Dün akşam, Başkan Powell’ın açıkçası bu endişeye ne yönde ele alacağını dikkatle takip ettik.

Powell, istihdam verilerine işaret ederek güçlü seyrin korunduğunu ve resesyon riskini kuvvetli görmediğinin altını çizdi. Değerli okurlarımızın da takdir edeceği üzere, bu satırlar arasında her gün resesyon korkusu istisnasız yer almaktadır. Bu da aslında piyasanın ruh halini çok iyi bir şekilde özetliyor. Enflasyon ve resesyondan endişelerine karşı, enflasyon konusunda ‘savaş sözü’ veren ve resesyon riskini çok da olası bulmayan Powell’ın açıklamaları, piyasalar nezdinde olumlu (coşkulu) bir tepki ile karşılandı.

FED’in geç de olsa, 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonla mücadelede yönünde sergilediği kararlı duruş ışığında, bir sonraki toplantıda atılacak adım için net bir sinyal sergilemese de, “eğer uygun olur ise gelecek toplantıda da alışılmadık derecede büyük bir başka faiz artırımı olabilir” yönünde açıklamasını 75 baz puan daha faiz artırımı olabileceği yönünde değerlendirdik.

FED her ne kadar resesyon kelimesini (iki dönem üst üste daralma) kullanmaktan imtina etse de, politikanın sertleşmesi, ister istemez ekonomide bir noktada ivme kaybına neden olacağını düşünüyoruz. Powell bunun adını “bir süre için trendin altında ekonomik büyüme görmeyi bekliyoruz” olarak değerlendirmeyi tercih etti.

Daha da uzatmadan, piyasa yansımasına geçelim. Öyle ya da böyle, FED’in dün akşam sergilemiş olduğu kararlı duruş ve enflasyonun belini bükeceği yönünde mücadele sözü piyasalar cephesinde âdeta alkışla karşılandı. İvme kaybına rağmen resesyon yerine güçlü istihdam piyasasını işaret ederek bardağın dolu tarafını göstermesi de piyasaları bir nebze de olsun rahatlattı. Bunların neticesinde risk iştahının göstergesi konumunda Nasdaq endeksi geceyi %4,1 yükselişle tamamlarken, risk iştahı genele yayıldı. S&P500’de günlük artış %2,6 olurken, Meta’nın (Facebook) finansal rakamları tahminleri karşılamada yeterli olmasa da, Powell’ın verdiği moral ağır bastı. Hatırlanacağı üzere, risk on modu hâkim olduğunda, gemilerin güvenli limanı (doları) terk ettiklerini dün bültenimizde kaleme almıştık.

Bu bağlamda, hisse senedi piyasalarında yaşanan yükseliş genele yayılırken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi aşağıda %2,72 seviyesini bir kez daha test etti. Teknik mânâda, %2,70 seviyesinin altında gecelik bir kapanış soluğun %2,58 seviyesinde alınmasına neden olabilir. Doların piyasa kur olan DXY 106 seviyelerinin diplerine doğru gevşerken, iyileşen risk iştahına paralel EURUSD paritesi 1,02 seviyesine kadar toparladı (1,0350 seviyesi geçilmeden alım yönünde boy göstermeyeceğiz).

Risk off modunda sıkı dayak yiyen kripto paralarda da dün akşam hatırı sayılır bir yükseliş yaşandı. Amiral gemi Bitcoin 23,200 dolar seviyesine kadar yükselirken (ufukta olası bir 28,800 seviyesi görünüyor) Ethereum ise önemli bir direnç bölgesi olarak gördüğümüz 1,650 dolar seviyesine kadar yükseldi. 1,650 dolar seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış durumunda, daha da yukarıda 1,824 dolar seviyesi radar menziline girecektir.

Emtia cephesinde enerji fiyatları ön planda kalmaya devam ettiğini not edelim. Rusya’nın vanayı kısması sonrasında Avrupa’da gaz fiyatları 210 eur/mwh ile rekor kırdı! Kıymetli madenler cephesinde, altın tarafında geçen hafta Cuma günü 1,695 dolar seviyesinden açtığımız uzun pozisyonumuza dün bültenimizde sinyalini vermiş olduğumuz gümüşü de 18,65 dolar seviyesinden ekledik. Her ikisi de bu sabah sırası ile 1,735 ve 19,25 seviyesinden işlem görüyor. Yükselişin devam etmesini  bekliyoruz. Zarar kes seviyeleri giriş seviyelerini altına yerleştirildi (pozisyolarınızı korumasız bırakmayın).

Türkiye cephesinde ise USDTRY kuru dün 17,9350 seviyesine kadar gün içinde yükselirken, gerek yaklaşan ay sonu, gerekse akşam FED toplantısı nedeniyle risk almak istemeyerek, uzun bir süredir taşıdığımız uzun pozisyonlarımızı 17,88 seviyesinden realize ederek bir müddet kenara çekilip gelişmeleri görmek istiyoruz. Özellikle, bugünlerde başlayan ve beş haftada yaklaşık 30 milyar dolar değerinde tahmin edilen kurumsallara ait kur korumalı mevduat (KKM) dönüşlerinin yeni döviz talebi yaratıp yaratmayacağını izlemek istiyoruz. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre KKM’de 2022 sonuna kadar dönüşen tutarlara ilişkin kurumlar vergisi istisnası, kurumların 30 Haziran tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralara itibarıyla da uygulanacak. Bu tarih önceki kararda 31 Mart idi.

Dönelim bugüne. ABD borsalarını şaha kalktığı dünkü gece ardından bu sabah Asya borsalarında aynı tempoyu açıkcası göremedik. Gösterge endeks Tokyo borsası %0,2 yukarıda işlem görüyor. Veri takviminde içeride TCMB haftalık para ve banka istatistikleri, ekonomik güven endeksi ve TCMB yıl sonu enflasyon tahmini takip edilecek. ABD cephesinde ise günün ikinci yarısında açıklanacak öncü büyüme verileri önem arz ediyor. Hem içeride hem de dışarıda finansallar açıklanmaya devam edilecek. ABD Başkanı Biden ile Çinli mevkidaşı Xi bugün görüşüyor. Temkinli iyimser seyirin devamını öngörüyoruz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler