Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: Belki şehre bir film gelir, iklim değişir, Akdeniz olur, gülümse…

Nasıl bir başlangıç yaptık yeni yıla böyle. Hani nerde alıştığımız Noel baba rallisi? Yılın ilk üç haftasında, riskli enstrümanlar dendiği…

Piyasa Bülteni: Belki şehre bir film gelir, iklim değişir, Akdeniz olur, gülümse…

Nasıl bir başlangıç yaptık yeni yıla böyle. Hani nerde alıştığımız Noel baba rallisi? Yılın ilk üç haftasında, riskli enstrümanlar dendiği vakit akla gelen ilk iki varlık sınıf olan başta hisse senetleri ve devamında kripto paralar adeta ‘acımasızca’ satıldı. Pandemi döneminin yıldızı, hatta risk iştahı dendiği vakit akla gelen Nasdaq endeksi, son 3 haftada %14 gerilerken, sadece geçen hafta düşüş %7,5 ile Mart 2020’den bu yana en serti oldu.

Bloomberg’e göre, küresel cephede hisse senetleri geçen hafta değerlerinden (market capitalization) 4,2 trilyon dolar kaybettiler. FED’in enflasyonla ilgili değerlendirmesinin yanlış çıkması, “geçicidir” söyleminin apar topar emekli edilmesi ve devamında FED’den Mart ayı ile birlikte beklenen seri faiz artırımları ve parasal genişlemenin sona erdirilmesi, haliyle risk iştahının da üzerinde adeta Demokles’in kılıcı misali sallanmaya devam ettiğini görüyoruz. Kripto paraları amiral gemisi Bitcoin, Kasım ortası 69bin seviyesine yükselerek rekor kırması ardından bu hafta sonu yani kabaca son 2 ayda değerinin %50sini kayberek 34bin seviyesine kadar geriledi.

Doların piyasa faizi olarak takip edilen 10 yıllık tahviller, hisse senedi ve kripto paralar cephesinde yaşanan türbülans ardından geçen hafta içinde test ettiği ve son 2 yılın zirvesi olan %1,90 seviyesinde tutunamayarak güvenli liman alımları ile haftayı 200 haftalık ortalamaların geçtiği %1,78 seviyesinde tamamladığını da not etmiş olalım.

Satış baskısının arkasında, aşırı parasal müdahalenin (FED’in bilanço büyüklüğü 8,8 trilyon dolar ile rekor seviyede) neden olduğu varlık balonlarının  endişe yaratması, gecikmiş bir teknik düzeltmenin başlaması, geçen yıl biriken kârın cebe konma isteği, pandemide en kötünün geride kalması ve bu sene sıkı para politikasının büyümeyi sekteye uğratacak olması gibi endişeyi körükleyen pek çok satır başı ile liste uzatılabilecek olsa da, madalyonun diğer tarafına da bakma niyetindeyiz.

Yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü piyasalar yıla iyi bir başlangıç yapamayarak son 3 haftada devamlı satış baskısına boyun eğerken, FED’in yarın başlayacak toplantısında piyasa reaksiyonunun da gözden kaçamayacağını düşünüyoruz. Teşbihte hata olmaz: gölgesinden korkan FED’in, raporlarda yazılıp çizildiği üzere bu yıl en az 4 kez kez faiz artırımına gitmesi, yetmedi Mart ayında direkt 50 baz puan faiz artırımı ile başlayacağı yönünde beklentilerin de hızla yerini yeniden farklı senaryolara terk edebileceğini göz ardı etmiyoruz! Sezen Aksu’nun dediği gibi; Belki şehre bir film gelir, bir güzel orman olur yazılarda, iklim değişir, Akdeniz olur, gülümse…

Bu minvalde gözümüz kulağımız FED’in 25-26 Ocak tarihinde düzenleyeceği yılın ilk ve olağan FOMC toplantısında olacaktır. Toplantıda verilecek sinyallerin de ileriye dönük rehberlik anlamında önem arz edeceğini düşünüyoruz. Geçen hafta yaşanan sert satış baskısı da piyasanın FED’den çekindiğinin açık bir göstergesi olarak okuyoruz.

ABD ile Rusya arasında tırmanan gerginliği, geride bıraktığımız haftalarda bültenimize defaatle taşıdık. Cuma günü, Dışişleri bakanları görüşmesi tansiyonu bir nebze de olsun düşürse de, risklerin azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu görüyoruz. Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı duruşu veya NATO’nun genişlemesinden duyduğu çekince karşısında Avrupa’nın Rusya gazına muhtaç olması hatta pandemi döneminde artan enerji fiyatları nedeniyle Rusya’nın belki de ekonomik anlamda çok iyi bir durumda olması, Rusya’yı müzakere masasında güçlü kılarken, ABD’nin yaptırım tehdidine de pek kulak asmayacağını düşünüyoruz.

Blinken ile görüşmesi ardından Rusya’nın taleplerine Batı’nın yazılı dönüş yapacağını belirten Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme gibi bir niyetinin olmadığını dile getirdi. Buna rağmen, ABD, Kiev büyükelçiliğinde acil görevde olmayan çalışanların ve çalışanların ailelerinin ayrılmasını talep etti. Ayrıca, vatandaşlarından Ukrayna’ya seyahat etmemelerini de istedi!

Pandemi cephesinde ise, vaka sayıları rekorlar kırmaya devam etse de, karantina sürelerinin de pek çok ülkede kısaltılmaya başladığını görüyoruz. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede Covid kısıtlamalarının 27 Ocak’ta gevşetileceğini açıkladı. Johnson, kabine toplantısı sonrası izolasyonla ilgili düzenlemelerin 24 Mart’a kadar geçerli olduğunu hatırlattı ve bu kuralların bir daha yenilenmesini beklemediğini söyledi. Omicron varyantının hafif semptomlarla atlatıldığını tecrübe ederken, yeni varyantlar fikri bile rahatsızlık yaratıyor.

FED, yıla iyi başlamayan piyasaların olumsuz ruh hali, Ukrayna ekseninde Rusya sorunu, pandemi derken, Türkiye’de finansal türbülansın son haftalarda oldukça hafiflediğine de değinmemiz gerekiyor. Bültenlerimizde, son dönemlerde, Kur Korumalı Mevduat ürünün kurumsal müşterileri de içine alacak şekilde kapsamının genişletilmesi ve döviz bozdurmaları durumunda getirilen vergi istisnasının DTH rakamlarına da yansımaya başladığını görüyoruz. TL’de kısa vadede bir miktar iyimserliğin bu minvalde korunmasını ve USDTRY kurunun aşağıda gidebileceği bir miktar alana sahip olduğunu teknik bir bakış açısı ile grafikte göstermeye çalıştık. Her ne kadar, TL cephesinde piyasa türbülansı hafiflese de, reel sektör ve makro ekonomik görünüm üzerinde neden olduğu tahribatın verdiği rahatsız ise korunmaya devam ediyor.

Hafta sonu ise, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin ekonomist ve akademisyenler katılımıyla Dolmabahçe’de gerçekleştirdiği toplantıdan önemli satır başlarının çıktığını görüyoruz. Bakan Nebati “TCMB’nin para politikası faizini önemsizleştirdik” diyerek toplantıya adeta darbe vururken,  “Elindeki DTH’ı Kur Korumalı Mevduata (KKM) geçerek Kurumlar Vergisi istisnasından faydalanmak isteyen şirketlerden 10 milyar dolar döviz bozumu bekliyorum” dedi. Kurumların KKM’de en kısa vade 6 ay açıklaması da bizce kritik bir satır başı oldu.

Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksinin bu bağlamda Ocak ayında dipten döndüğünü görüyoruz. Aralık ayında 68,9 ile tarihi dip seviyesine gerileyen endeks Ocak’ta 73,2 ile toparlama kaydetti. Türk insanın barometresi konumunda olan dolar kurunun bir nebze de olsun gevşemesi, endeksin dipten dönmesine neden olurken, verinin alt kırılımlarına baktığımızda, mevcut durumdan ziyade geleceğe yönelik beklentilerde bir miktar da olsun toparlanma sinyalleri olduğunu görüyoruz.

Türkiye cephesinde sanayide doğalgaz kesintisi sonrası elektrik kesintilerinin de devreye girecek olması, sanayi üretimi ve dolayısıyla büyüme için olumsuz bir haber. İran gazındaki kesilme her ne kadar neden gösterilse de, pandemi, enflasyon derken ekonomik aktivitenin de sekteye uğraması büyüme üzerinde baskı kuracak gibi duruyor.

Yeni hafta başlangıcında, Asya borsalarında, karmaşık bir seyir hakim. Kore ve Hong Kong borsalarında %1,5’a varan düşüşler görülürken, Şangay ve Tokyo borsalarında ise yatay bir seyir görüyoruz. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise yüzlerin güldüğünü ve borsaların %0,7 yukarıda güne başladıklarını not edelim.

Jeopolitik risklerin gölgesinde, 86,70 dolar teknik seviyenin üzerinde ikinci haftasını da tamamlayan petrolün gözünü iyice 100 dolar seviyesine diktiğini görürken, altın ve gümüşün de geride bıraktığımız hafta, kripto paraları gerilemesinin de yardımı ile yukarı yönlü hareketlenmeye başladıklarını görüyoruz. Altında 1,850 dolar seviyesinin üzerinde hareketin hızlanmasını bekliyoruz.

Bugün Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak PMI verileri takip edilecektir. Dikkatler, içeride bu hafta yoğun Hazine ihaleleri ve oluşacak borçlanma faiz oranları üzerinde olacaktır.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Bill Gates servetinin %99’unu bağışlıyor: “Zengin ölmeyeceğim!”

    Microsoft’un kurucusu Bill Gates, servetinin %99’unu önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlamayı planladığını açıkladı. Gates Vakfı 2045’te faaliyetlerini sonlandıracak.

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

Benzer Haberler