Sosyal Medya

Borsa

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, Wall Street’e 70’lerdeki stagflasyon korkularını geri getiriyor

Wall Street artan petrol fiyatları, Fed’in şahinleşme endişeleri ve Rusya korkuları nedeniyle 1970’lerdeki ruh haline dönüş yaptı. Eksik olan tek…

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, Wall Street’e 70’lerdeki stagflasyon korkularını geri getiriyor

Wall Street artan petrol fiyatları, Fed’in şahinleşme endişeleri ve Rusya korkuları nedeniyle 1970’lerdeki ruh haline dönüş yaptı. Eksik olan tek şey, bir ekonominin yükselen enflasyon ve yavaşlayan büyüme yaşadığında ortaya çıkan stagflasyon gibi görünüyor.

Bazı yatırımcılar artık stagflasyonun çok uzak olmadığını kanısında. Bu nedenle portföylerini, stagflasyon dönemi için yeniden ayarlıyorlar.

Dünyanın en büyük emtia ihracatçısı Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Brent petrolün fiyatını bir yıl içinde yaklaşık %80 artırarak varil başına 116$’a çıkmasına yardımcı oldu. Bu durum da yüksek enerji maliyetlerinin küresel büyümeye baskı yaparak tüketici fiyatlarını artırmaya devam edeceği konusundaki endişeleri artırdı.

Bununla birlikte jeopolitik çekişmelerden kaynaklanan piyasa oynaklığı, yatırımcıları Fed’in yükselen enflasyona yönelik para politikasını ne kadar sıkılaştıracağı konusunda kararsız hale getirdi. Yatırımcılar birkaç hafta önce Fed’in faizleri %1,75 veya daha yüksek oranda yükselteceğini tahmin ediyordu. Şimdi ise Şubat 2023’e kadar sıfırdan %1,5’e artırmasını bekliyorlar.

Bank of America Global Research tarafından yapılan bir ankete göre, stagflasyonun önümüzdeki 12 ay içinde gerçekleşeceğine inanan fon yöneticilerinin yüzdesi, geçen ay %22 iken şuan %30’a civarında.

Nuveen’de küresel sabit gelir baş yatırım sorumlusu Anders Persson konuyla ilgili, “Genel görünüm halen 1970’deki gibi bir stagflasyon değil, ancak bu senaryoya giderek yaklaşıyoruz” yorumunu yaptı.

Stagflasyon tehdidi, özellikle yatırımcılar için endişe verici, çünkü yatırımcılar için çoğu varlık sınıfını devreden çıkararak az güvenli liman bırakıyor. MSCI’nin Risk Yönetimi Çözümleri araştırma ekibi tarafından yapılan bir stres testi modeline göre, çeşitlendirilmiş bir küresel hisse senedi, tahvil ve gayrimenkul portföyü artan petrol fiyatlarının stagflasyona neden olması durumunda %13 kadar değer kaybedebilir.

Son büyük stagflasyon dönemi 1960’ların sonlarında başlamıştı. Aniden yükselen petrol fiyatları, artan işsizlik ve gevşek para politikası, çekirdek tüketici fiyat endeksini 1980’de %13,5 gibi yüksek bir seviyeye çıkarmıştı. Enflasyonda yaşanan bu yükseliş Fed’in faiz oranlarını neredeyse %20’ye kadar yükseltmesine yol açmıştı.

Goldman Sachs’a göre, S&P 500’da son 60 yılda stagflasyonla işaretlenen çeyreklerde medyan %2,1 düşerken, diğer tüm çeyreklerde medyan %2,5 arttı.

Son dönemdeki piyasa oynaklığının vurduğu tahvil fiyatları yüzünde Persson, gelecekte yaşanması olası stagflasyon kaynaklı düşüşlere karşı iyi bir korunma olabileceğine inandığı yüksek getirili borçlarda pozisyon alma fırsatları arıyor.

Wells Fargo Investment Institute küresel piyasa stratejisi başkanı Paul Christopher, stagflasyon enerji ithalatına daha fazla bağlı olduğu için Avrupa’yı sert vurması endişeleri nedeniyle, bazı yatırımcıların bölgedeki varlıklardan uzak durabileceğini söyledi. ABD hisse senetlerindeki nispeten yüksek değerlemeler nedeniyle, 2021’in sonlarında ABD varlıklarından Avrupa varlıklarına geçiş popüler bir hamle haline geldi.

EMTİALARDA FIRSAT

Christopher, Avrupa’daki stagflasyonun muhtemelen ABD’nin 1970’lerde yaşadığı stagflasyon dönemine benzeyeceğini belirterek, “Avrupa’da enerji fiyatları çok yükselirse fabrikalar kapanmak zorunda kalacak” dedi.

Nuveen’den Persson, varil başına 120 dolarlık bir Brent petrol fiyatının AB ekonomisinden 2 puan eksilteceğini tahmin ediyor. ABD ekonomisinde ise, Avrupa’ya oranla yüksek olan arz ve daha düşük vergiler nedeniyle muhtemelen 1 puan eksiltecek.

ABD Yatırım Fonları Enstitüsü (ICI) verilerine göre, ABD hisse senedi fonları şubat ayının başından bu yana 44.5 milyar dolarlık bir sermaye akışı kaydedilirken, global hisse senetlerinde 2 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı. Bununla birlikte emtialara odaklanan fonlar, Ağustos 2020’den bu yana en büyük bir haftalık net kar da dahil olmak üzere, yılın başından bu yana 7,7 milyar dolarlık sermaye akışına neden oldu. Söz konusu sermaye akışları, Avustralya, Endonezya ve Malezya gibi emtia ihracatçılarının varlıklarına yarayan hammaddelerdeki keskin fiyat artışları esnasında görüldü.

Advisor Asset Management’ın baş yatırım sorumlusu Cliff Corso, “Emtialar için uzun zamandır görmediğimiz bir fırsat dalgası görüyoruz” dedi. Corso’nun hazırladığı fon, yüksek enflasyon veya stagflasyon potansiyeline karşı bir önlem olarak Meksika gibi petrol zengini ülkelerden emtialarda ve gelişen piyasa hisselerinde pozisyonlar oluşturuyor.

 

reuters.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler