Sosyal Medya

Ekonomi

NATO vizesi ardından Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Pentagon’un Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını filosunu modernleştirme planlarına tam destek verdiğini söyledi. Pentagon’da Uluslararası…

NATO vizesi ardından Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Pentagon’un Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını filosunu modernleştirme planlarına tam destek verdiğini söyledi.

Pentagon’da Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, telekonferans yoluyla düzenlenen basın brifinginde bir gazetecinin, ABD’nin Türkiye’ye olası F-16 satışına nasıl baktığı sorusunu yanıtladı.

Türkiye’nin “çok kabiliyetli, çok değerli ve stratejik bir NATO müttefiki” olduğunu kaydeden Wallander, Ankara’nın savunma alanında sahip olduğu güçlü kabiliyetlerin NATO’nun güçlü savunma kapasitelerine katkıda bulunduğunu belirtti.

“Dolayısıyla ABD Savunma Bakanlığı Türkiye’nin F-16 filosu için modernleştirme planlarına tam destek veriyor” diyen ABD Savunma Bakan Yardımcısı, bu planlar üzerinde halen çalışıldığını ifade etti.

Celeste Wallander, “Bunlar, sözleşme süreçlerimiz üzerinden etraflıca ele alınıyor. Ancak ABD, Türkiye’nin savaş uçakları filosunu modernleştirmesini destekliyor çünkü bu, NATO’nun ve dolayısıyla ABD’nin güvenliğine bir katkı” diye konuştu.

ABD yönetiminin daha önce sıcak baktığını defalarca dile getirdiği Türkiye’ye F-16 satışı konusunun bugün NATO zirvesi sırasında Başkan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, ABD’yi F-16’lar konusunda “oyalama taktiği” yürütmekle eleştirmişti. Erdoğan, ABD ile bu aralar en önemli konunun F-16 meselesi olduğunu vurgulayarak, “F-16 meselesi şu anda hala masada. Orada da yine bir oyalama taktiği gidiyor” demişti.

ABD’den başka ülkelere silah satışının gerçekleşebilmesi için Kongre’nin de bu satışa yeşil ışık yakması gerekiyor ancak bazı Kongre üyeleri Türkiye’ye silah satışına karşı çıkıyor.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler