Sosyal Medya

Ekonomi

Para Muslukları Kısılırken; Benzerleri Önlem Aldı, Türkiye Akıntıya Karşı Kürek Çekti!

Dünyada bol para döneminin sonuna doğru gidilirken Türkiye, iktisatçıların açıklamakta zorlandığı ekonomi politikalarında ısrarcı...

Para Muslukları Kısılırken; Benzerleri Önlem Aldı, Türkiye Akıntıya Karşı Kürek Çekti!

Dünyada bol para döneminin sonuna doğru gidilirken Türkiye, iktisatçıların açıklamakta zorlandığı ekonomi politikalarında ısrarcı. AKP hükümetinin değersiz TL’yle daha çok ihracat yapıp cari açığı kapatma hayallerinin önüne Rusya-Ukrayna savaşı geçerken, yüzde 70’lere yürüyen enflasyona karşı da henüz somut bir adım yok.

Ayrıca parasal sıkılaşma sürecinin Türkiye’ye faturası da benzeri ülkelerden hayli farklı.

Güney Afrika, Brezilya, Endonezya, Hindistan ve Türkiye dünyanın ekonomik açıdan ‘kırılgan beşli’ olarak tanımladığı ülkeler. Söz konusu tanım, bu ülkelerdeki yüksek enflasyon, zayıf büyüme, yüksek dış açık ve sıcak paraya bağımlılık nedeniyle yapılıyor.

Pandemi sonrası dünyada kısılmaya başlayan para muslukları da ‘kırılgan beşli’ açısından önemli dönüm noktalarından biri. Sürecin en sancılı yaşandığı ülkelerin başındaysa Türkiye var.

Güçlü dolar hikayesi

ABD Merkez Bankası (Fed) bir süredir hızla yükselen enflasyona karşı parasal sıkılaşma silahını çekmiş durumda. Fed, mart toplantısında, 2018’den bu yana ilk kez faiz artırdı. Söz konusu hamle ABD Doları için de destekleyici bir unsur. Fed’den daha agresif adımlar gelebileceğine yönelik sinyaller doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren dolar endeksini nisanda 103,9’la 20 yılın zirvesine taşıdı. Ayrıca ABD’de yükselen faizler gelişmekte olan piyasalardan daha fazla para çıkışı anlamı da taşıyor.

Kırılgan beşlide görünüm

Modern iktisat teorilerinde faiz artırımları yükselen enflasyona karşı en önemli kalkan. Bol para dönemi kapanırken, ‘kırılgan beşli’deki ülkeler de tedbiri elden bırakmak istemiyor.

Brezilya, geçen yılın martından bu yana toplamda 975 baz puanlık faiz artırarak, politika faizini yüzde 11,75’e kadar çıkardı. Agresif sıkılaşmanın önümüzdeki aylarda da devam etmesi öngörülüyor.

Faiz oranlarındaki değişim (Eylül 2021-günümüz)

Türkiye 19 14
Güney Afrika 3,5 4,25
Endonezya 3,5 3,5
Hindistan 4 4,4
Brezilya 4,25 11,75

Enflasyondaki değişim (Eylül 2021-günümüz)

Türkiye 18,95 61,14
Güney Afrika 4,6 5,9
Endonezya 1,52 2,64
Hindistan 5,59 6,95
Brezilya 8,99 11,30

 

Yazının Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler