Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

OPEC+, AB’nin Rusya’ya yaptırım uyguladığı dönemde de kısıtlı üretim artış planına sadık

Delegeler, OPEC + koalisyonunun, Avrupa Birliği’nin, grup üyesi Rusya’ya yaptırım uygulamak için harekete geçmesine rağmen, bu hafta petrol üretim planlarına…

OPEC+, AB’nin Rusya’ya yaptırım uyguladığı dönemde de kısıtlı üretim artış planına sadık

Delegeler, OPEC + koalisyonunun, Avrupa Birliği’nin, grup üyesi Rusya’ya yaptırım uygulamak için harekete geçmesine rağmen, bu hafta petrol üretim planlarına sıkı sıkıya bağlı kalacaklarını söyledi.

Yetkililere göre, küresel petrol arz ve talep seviyeleri, Rus ihracatında henüz ciddi bir aksama olmadan sabit ve bu nedenle 23 ülkeden oluşan ittifaktan çok az eylem gerektiriyor. Suudi Arabistan ve komşuları dışındaki çoğu üye üretimi artırmak için mücadele ederken, grubun kararları her durumda büyük ölçüde sembolik hale geliyor.

Petrol fiyatları, AB’nin planlanan ambargosu, artan yakıt tüketimi ve sınırlı arzlarla zaten sıkışmış olan küresel pazarın sıkışıklığını yansıtarak salı günü Londra’da varil başına 124 doları aşarak tırmanmaya devam ediyor. Bu artış, küresel ekonomiyi resesyona sürüklemekle tehdit eden enflasyonist baskıyı ve dünyanın dört bir yanındaki tüketicileri vuran yaşam maliyeti krizini beslemekte.

Sarmal maliyetler, OPEC’i muslukları açmaya çağıran ve yıpranmış diplomatik ilişkileri onarmak için Suudi Arabistan’a bir ziyaret yapmayı düşünen ABD Başkanı Biden için artan bir siyasi risk oluşturuyor.

Hala birkaç milyon varil kullanılmayan yedek kapasiteye sahip Riyad ve ortakları şu ana kadar hareketsiz kaldılar.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, geçen hafta İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, OPEC’in petrol sıkıntısı çekmeyen küresel piyasaları istikrara kavuşturmak için “elinden geleni yaptığını” söyledi.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, fiyatların ham petrol kıtlığı nedeniyle değil, tüketen ülkelerde benzin gibi yakıtlar üretmek için rafine etme kapasitesinin eksikliği nedeniyle kamçılandığını söyledi.

Sabit Tutma

Sonuç olarak, OPEC+, Temmuz ayı için günde 430.000 varillik mütevazı bir artış kaydetmeye hazır görünüyor, çünkü grup – teoride, en azından – pandemi sırasında durdurulan üretimi canlandırıyor. Bloomberg anketinden değişiklik beklenmediği izleniyor.

Uygulamada, çoğu, grubun planlanan bu artışın yarısını bile gerçekleştirmekte zorlanması bekleniyor  çünkü azalan yatırım ve siyasi istikrarsızlık birçok üyenin kapasitesine zarar veriyor. Angola ve Nijerya, en ciddi üretim gerilemelerinden bazılarını yaşadı.

Moskova’nın OPEC + ağının kritik bir üyesi olduğu göz önüne alındığında, Rus tedariklerinin yerini alacak daha büyük bir artış konusunda grup çapında bir anlaşmaya varmak her halükarda muhtemelen zor olacaktır. Basra Körfezi ülkeleri ayrı ayrı üretimi artırmayı kabul edebilirken, böyle bir hareket muhtemelen Rusya ile bağları zorlayacak ve koalisyonu çözme riski taşıyacaktır.

RBC Capital Markets LLC’de stratejist olan Helima Croft’a göre, Riyad sonunda pozisyonunu değiştirebilir, ancak yalnızca ABD ile İran’ın yarattığı bölgesel istikrarsızlık konusundaki korkularını hafifletecek yeni, kapsamlı bir güvenlik anlaşması karşılığında.

Croft, “Suudiler, başarılı bir ilişki sıfırlaması için ABD’den ne aradıkları konusunda çok şeffaf davrandılar” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler