Sosyal Medya

Ekonomi

Necmettin Batırel: Borsa patlayacak, sebebi KKM!

Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, dövizdeki oynaklık sona erdiği için kur korumalı mevduatta biriken 78 milyar doların çözülerek borsaya akacağını,…

Necmettin Batırel: Borsa patlayacak, sebebi KKM!

Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, dövizdeki oynaklık sona erdiği için kur korumalı mevduatta biriken 78 milyar doların çözülerek borsaya akacağını, böylece endeksin 9 bine ulaşacağını iddia etti.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’la yaptığı “Şakkadanak dolar satarım” diyaloğuyla tanınan Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, ekonomi yönetiminin yeni planını açıkladı. Batırel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kur korumalı hesaplarda biriken 78 milyar dolar çözülecek. Neden mi? Çünkü dövizdeki oynaklık sona erdi. TL değer kaybetmiyor. Hazine kur farkı ödemeyecek. Ayrıca faiz indirimiyle kur korumalıya yıllık ödenen faiz de düşüyor. Bu para borsaya akacak. Endeks 9 bine ulaşacak” dedi.

Doların 20 Aralık 2021’de 18.36 TL’yle tarihi zirveyi görmesi üzerine Türk Lirası’ndaki (TL) değer kaybını önlemek için panik halde uygulamaya konulan kur koruma mevduat (KKM), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini geçen hafta yüzde 10.5’e indirmesiyle yüzde 13.50’ye düşen faiziyle birlikte cazibesini de yitirmiş görünüyor. Parasını 29 Temmuz’da 3 aylığına KKM’ye bağlayanlar dolar kuru bu hafta 18.67 TL’nin üzerine çıkmadığı takdirde yüzde 4.25’e inen faiz nedeniyle yeniden yatırmayabilir. Çünkü mevduatta kalsalardı 3 aylık yüzde 5.5 faiz almış olacaklardı.

KKM bugüne kadar Hazine’ye maliyeti 85 milyar, tahmini olarak TCMB’ye 117 milyar, toplamda da kamuya 202 milyar TL bir yük getirdi. Yükün gelecek yıl sonunda 300 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler