Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasa Bülteni: Konut almak hayal oldu

Savaş sahada tüm şiddetli ile devam ederken, ekonomik cephede Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için Batılı güçlerin çabaları devam ediyor. Rusya ordusunun…

Piyasa Bülteni: Konut almak hayal oldu

Savaş sahada tüm şiddetli ile devam ederken, ekonomik cephede Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için Batılı güçlerin çabaları devam ediyor. Rusya ordusunun Donbas’ı almak için geniş çaplı bir operasyon başlattığını okuyoruz. Şiddetli çatışmalar yaşanırken, yaptırımları delmek isteyen Rusya, sattığı ürünler karşısında Ruble talep etmesi ile USDRUB paritesi adeta savaş öncesi seviyelere tekrar döndü.

Savaş döneminin en kıymetli emtiası olan petrol, Libya’da petrol üretim sahasında meydana gelen mücbir sebep ile üretimin durması ile, haftayı yükselişle başlaması ardından bu sabah da 1 dolar daha varil başına yükselerek 114 dolar seviyesine yükseldi. Brent petrolde, yaşanan gelişmelere paralel risklerin yeniden yukarıya döndüğünü not etmek gerekiyor.

Ukraynalı yetkililerin savaşın ikinci aşaması olarak tanımladığı Donbas’a yönelik saldırı ardından emtia fiyatlarında yükselişin de ivme kazandığını görüyoruz. ABD’de mısır vadeli kontratları 10 yılın zirvesine yükselirken, buğday fiyatlarını da beraberinde sürükledi. Doğalgaz vadelilerinin de 14 yılın zirvesinde olduğunu not edelim.

Net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin ise artan enerji hatta tarımsal gıda fiyatları nedeniyle ithalat faturasının kabarması, hem cari açık hem de enflasyonla mücadeleyi daha da çetrefilli bir hâle sokuyor. Buna rağmen, kamunun da süregelen desteği ile USDTRY kurunda 14,63 seviyelerinde yatay seyrin korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününü ciddi maliyetine rağmen, şimdilik kurun volatilitesini azalttığını kabul etmek gerekiyor. Teknik bir bakış açısı ile, USDTRY kurunda, 15 seviyesinin geçilmeden (bilanço riskleri adına) uzun pozisyon taşımak istemiyoruz. Daha dar bir bakış açısı ile, sıkışmaya başlayan bir üçgen formasyonunun da oluşmaya başladığını görüyoruz. Yukarda 14,68 seviyesinin aşılması durumunda daha dikkatli olacağız.

Hazır Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününden söz etmişken, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu 8 Nisan 2022 itibariyle KKM’nin 363,4 milyar TL’si Hazine destekli, 387 milyar TL Merkez Bankası destekli olmak üzere 750,5 milyar TL büyüklüğe ulaşıldığını açıkladı. Yavilioğlu, 1,249,039 hesap sahibinin tasarruflarını KKM’de değerlendirdiği bilgisini verirken, KKM’nin gerçekleşen maliyetinin de 25 milyar TL olduğunu anlamış olduk.

Bitcoin ile ilgili dün bültenimizde belirttiğimiz döngüsel hareketler büyük bir ses getirdi. Bir kez daha tekrar etmek isteriz ki, 64,900 tepesinden 10 haftada %55 değer kaybeden ve 36,000 dolar birden düşün Bitcoin, 28,800 dolar seviyesine kadar gerilemesi ardından 20 haftada 40,000 dolar değer kazanarak 69,000 zirvesine yürüdü. Devamında, 69,000 zirvesinden yine 11 haftada 36,000 dolar gerileyen Bitcoin’in, teknik bir bakış açısıyla 20 haftada yine 40,000 dolar değer kazanıp 73,000 dolar seviyesi ile yeni bir rekor kırıp kırmayacağını, daha basit bir anlatımla tarih tekerrürden mi ibaret bunun cevabın Haziran ortasında alacağız.

Son günlerde bültenimizde belirttiğimiz üzere, altının ons fiyatının haftayı oldukça kritik bir seviye olarak gördüğümüz 1,965 dolar üzerinde tamamlaması ardından, teknik hareketin de tetiklemesi ile dün psikolojik 2,000 dolar seviyesinin kıyısına kadar yürüdü. Yine teknik bir bakış açısıyla, 1,965 dolar seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe, yukarda tüm zamanların zirvesi olan 2,070 doların radar menzilinde olacağını düşünüyoruz. Altının kuzeye ilerlemesi ile, gümüşün de ons fiyatı dün son 5 haftanın zirvesine ilerleyerek 26,20 dolar seviyesini test etti.

TCMB’nin açıkladığı Konut Fiyat Endeksi (KFE) 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %13,5 oranında artarak yıllık bazda fiyat yükselişini %96,4’e taşıdı. Yıllık reel artışı ise %27,1 olarak hesaplıyoruz. Negatif reel faiz ortamında, Türkiye’de konut fiyatları rekor kırmaya devam ederken, dün BIST100 endeksi TL bazında yeni bir zirveye imza attı. Hisse senedi ve emlak piyasası enflasyonist ortamda kol kola kuzeye yürümeye devam ediyor.

ABD borsalarının dün akşamı yatay tamamlaması ardından bu sabah Asya piyasalarında daha iyi bir başlangıç görüyoruz. Çin’in garip bir şekilde devam ettirdiği izolasyon önlemleri, Çin ekonomisinin büyüme beklentisini daha da bozarken, ABD ise tam ters tarafta yer alarak maske zorunluluğunu toplu taşımada kaldırıyor!

FED’in Mayıs başında sonuçlanacak olağan toplantısına yönelik 50 baz puan faiz artırım ihtimaline kesin gözüyle bakılırken, USD’nin de güçlü seyrini korumaya devam ettiğini görüyoruz. EURUSD paritesi 1,08 seviyesinin etrafında adeta can çekişiyor. Riskler aşağı yönlü! DXY bu sabah 101 seviyesi ile hedef bölgemize ulaşarak emin adımlarla 102 bölgesine doğru ilerliyor.

Piyasalar bugüne hafif de olsa olumlu başladığını görüyoruz. Veri takvimin sakin görünürken, Türkiye’de tahvil ihraçları takip edilecek.

 

 

 

iktisatbnank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler