Sosyal Medya

Borsa

KKTC’de enflasyon yüzde 116,5: Milli paramız TL ama her şey döviz!

Haftanın son iş gününün getirdiği dinginlikle, çok da içimizi karartmadan, yazı kısmı kısa, grafikleri bol bir bültenle haftayı tamamlamak isteriz.…

KKTC’de enflasyon yüzde 116,5: Milli paramız TL ama her şey döviz!

Haftanın son iş gününün getirdiği dinginlikle, çok da içimizi karartmadan, yazı kısmı kısa, grafikleri bol bir bültenle haftayı tamamlamak isteriz.

KKTC’de enflasyon %116,56 ile 27 yılın zirvesine yükseldi. İngiltere Merkez Bankası ise 27 yıl ardından en sert faiz artırımına giderek enflasyonla savaş dozunu artırdı. İngiltere’de stagflasyon endişesi artık ana tema. Sterlin’in baskı altında kalması olası görülüyor.

OPEC+’nın üretim artışına gitmesi ve beraberinde otoritelerin izlediği sıkı para politikasının talebi bir noktada yavaşlatmaya başlayacağı beklentisi ile brent cinsi ham petrolün varil fiyatı dün bültenimizde ön plana çıkardığımı 94 dolar seviyesini test etti. Petrolün gerilemesi net enerji ithalatçısı olan Türkiye için hem enflasyon hem de cari açık kanadından önemli bir gelişme olsa da, yapısal sorunlar nedeniyle kur cephesinde risk yukarı yönlü görünüyor.

Küresel olumlu havanın yardımı bir de enflasyondan kaçan yerel yatırımcıların yukarıya taşıdığı BIST100 ana endeksi dünkü günü bankacılık sektörü önderliğinde %1,5 artışla rekor seviyeden tamamladı. USDTRY kuru ise kamu destekli 17,95 veya psikolojik 18 seviyesinin hemen altından yatay seyrini dün de korundu. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rus mevkidaşı Putin ile Soçi’de yüz yüze görüşeceğini de not edelim.

TCMB’nin her hafta Perşembe günü yayımladığı haftalık para ve banka istatiklerine göre, 29 Temmuz ile biten haftada tüzel kişilerin döviz tevdiat hesapları sert bir artış kaydederken, TCMB brüt döviz rezervleri ise yükseldi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) stok rakamı daha da artarken, milli ve yerli para TL’nin ne varlık ne de yükümlülük tarafında kullanılmadığını görüyoruz! Grafiklerden rahatlıkla görebileceğiniz üzere, KKM’nin yabancı paraya endeksli bir varlık olduğu düşünülürse, bankacılık sektörü mevduatının yaklaşık %71’i döviz ya da dövize endeksli (KKM) olduğunu görüyoruz. Öte yandan, kamu sektörünün borç yapısına baktığımızda, merkezi yönetim borç stokunda yabancı paranın payı %68 seviyesi ile rekor kırdı! Ülkenin ne varlıkları ne de yükümlülükleri maalesef TL cinsinden değil! Kur neden mi yükseliyor?

Küresel mali piyasalarda iyimserlik dün de korundu. Çin askeri tatbikat ile Pelosi’nin ziyaretine gözdağı vermeye devam ederken, Tayvan gerginliğinin gündemden düşmesi ve son günlerde açıklanan makroekonomik verilerin (yüksek enflasyon ve otoritelerin bu yolda sergiledikleri sıkı para politikasına rağmen) resesyon riskinin azaldığını göstermesiyle riskli varlıklara alım geldi. Nasdaq dün geceyi de yükselişle tamamlarken, bu sabah Asya piyasalarında da hâkim renk yeşil. Tayvan borsası %2 yukarıda işlem görüyor.

Bugünün veri takvimi oldukça yoğun. Her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD’de KKTC saati ile 15:30’da açıklanacak istihdam raporu gündemin ilk sırasında yer alıyor. Anketlere göre tarım dışı istihdamın 250bin kişi artıp, işsizlik oranının %3,6’da yatay seyretmesi bekleniyor. Yıllık maaş artışının ise (enflasyon göstergesi) %4,9’a gerilemesi bekleniyor. İçeride ise sabah saatlerinde Almanya Sanayi Üretimi ile içeride Hazine Nakit Dengesi takip edilecek.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler