Sosyal Medya

Döviz

Kemerlerinizi bağlayın petrol 124 dolar: Yeni enflasyon dalgası yolda

Petrol, Avrupa Birliği liderlerinin Rusya’dan ham petrol ithalatına kısmi bir yasak getirmeyi kabul etmesiyle on yıldan uzun bir süredir en…

Kemerlerinizi bağlayın petrol 124 dolar: Yeni enflasyon dalgası yolda

Petrol, Avrupa Birliği liderlerinin Rusya’dan ham petrol ithalatına kısmi bir yasak getirmeyi kabul etmesiyle on yıldan uzun bir süredir en uzun aylık kazanımlarına yönelirken, Çin de virüsle mücadele kısıtlamalarını daha da hafifleterek talebe yardımcı oldu.

Brent ham petrolü varil başına 124 doları aşarak mart ayının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB yaptırımlarının son turunun Rusya’dan deniz yoluyla teslim edilen petrolün satın alınmasını yasaklayacağını, ancak boru hatları için geçici bir muafiyet içerdiğini söyledi. Moskova’yı Ukrayna’nın işgalinden dolayı cezalandırmak için tasarlanan paket, petrolün üçüncü ülkelere nakliyesiyle ilgili sigorta yasağı da öneriyor.

Ham petrol, Avrupa’daki çatışmanın talebin arttığı, stokların tükendiği ve ürün fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükseldiği bir dönemde küresel arzı sıkılaştırmasıyla bu yıl yükseldi. Brent ve ABD gösterge endeksi West Texas Intermediate, mayıs ayını altıncı aylık tırmanışla kapatma yolunda ilerliyor. ABD’de yaz sezonu arabayla yurizm sezonunun başlamasının yoğun petrol talebi yaratması ve Çin’deki yetkililerin enerji tüketimine zarar veren anti-virüs engellerini gevşetmesi petrol fiyatlarını yukarı itiyor.

AB’nin hamlesi, Brüksel’deki liderler zirvesinde, üyelerin enerji arzının kesintiye uğramayacağına dair güvence aradığı için ambargoyu engelleyen Macaristan’ın itirazlarını kabul etmesinin ardından kabul edildi. Anlaşmaya göre, ülke Rus petrolünü boru hattı üzerinden almaya devam edecek.

UBS Group AG’de emtia analisti olan Giovanni Staunovo, “Daha önce de belirtildiği gibi uygulanırsa, Rus petrolü önümüzdeki aylarda Avrupa’ya akmaya devam edecek, ancak esasen yasağın daha uzun vadeli fiyatları artırması muhtemel” dedi. “İzlenmesi gereken daha güçlü faktör, Çin’in yeniden açılması ve Batı Dünyası’ndaki yaz seyahat planları.”

Petrolün yükselişi, on yıllardır en hızlı enflasyonu desteklemekte. ABD Federal Rezervi de dahil olmak üzere merkez bankacılarını para politikalarını sıkılaştırmaya teşvik etmekte.

Ukrayna’daki savaş, küresel ham petrol akışlarını altüst etti ve tüccarların bozulma dalgalarında fiyatlandırılmasının yanı sıra çoğu ekonomide tüketimin artmasıyla yoğun bir oynaklık dönemine yol açtı. AB’nin son ambargo kararları, ABD ve İngiltere’nin Rus ihracatı üzerindeki yasaklarını takip ediyor, ancak Asya’daki alıcılar – özellikle Çin ve Hindistan – Rusya’dan daha fazla ihracat yapmak için adım attılar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler