Sosyal Medya

Ekonomi

Kamu bankaları ile reel sektörden ‘finansman’ zirvesi yapılacak

İş dünyasının krediye ulaşamıyoruz açıklamalarından sonra kamu banka genel müdürleri iş dünyası ile zirvede bir araya gelecek. Geçtiğimiz hafta Merkez…

Kamu bankaları ile reel sektörden ‘finansman’ zirvesi yapılacak

İş dünyasının krediye ulaşamıyoruz açıklamalarından sonra kamu banka genel müdürleri iş dünyası ile zirvede bir araya gelecek.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Birlik merkezinde ağırlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yarın da kamu bankaları yöneticileriyle reel sektörü bir araya getirecek.

TOBB’dan yapılan duyuruya göre toplantı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih’in katılımı ile düzenlenecek.

TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda yarın saat 14.30’da gerçekleştirilecek toplantı, Hisarcıklıoğlu ve Çakar’ın yapacağı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam edecek.

TOBB sektör meclisleri 2 Ağustos’ta da Merkez Bankası başkanı ile bir araya gelmişti. Söz konusu toplantıda Hisarcıklıoğlu, son dönemde finansmana ulaşımın zorlaştığına, firmalardan bu yönde gelen şikayetlerin arttığına dikkat çekerek, “En büyük sıkıntıyı da en fazla gözetilmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir. Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken, bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladıkları görülmektedir. Bazıları da hiç kredi vermemektedir. Diğer bir sorun kredi vadeleridir. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da giderek daha güç hale gelmektedir. Öte yandan ihracatçılarımız için çok önemli bir imkan olan Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır. Reel sektörün arzusu, kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasıdır” demişti.

Para Medya

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler