Sosyal Medya

Borsa

Kabine sonrası açıklamalar moral bozdu: USDTRY kapanış rekoru kırdı!

Küresel mali piyasalar haftaya, Çin kaynaklı iyimserlikle oldukça güzel bir başlangıç yaptı. Çin’de kovid ile ilgili kısıtlamalardan sonra hayatın normale…

Kabine sonrası açıklamalar moral bozdu: USDTRY kapanış rekoru kırdı!

Küresel mali piyasalar haftaya, Çin kaynaklı iyimserlikle oldukça güzel bir başlangıç yaptı. Çin’de kovid ile ilgili kısıtlamalardan sonra hayatın normale dönüyor olması ve elbette ekonomiyi desteklemek adına peşi sıra atılan adımlar bunda etkili oldu. Asya piyasalarının dün güne alımlarla başlaması hatta  Hong Kong endeksi Hang Seng’in günü %2,7 artıda tamamlaması ardından iyimserlik Avrupa borsalarına ordada da ABD’ye sıçradı.

Dünyada gündemin de nispeten sakin kalması, dün yaşanan iyimserliğe destek oldu. Lâkin, son dönemlerde olduğu üzere, iyimserlik dozu seans sonunda ya da ertesi günü yerini hızla satışlara terk etti. Dün akşam seans sonuna doğru, ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin yeniden %3 seviyesinin üzerine yükselmesi ile, fiyat boyları kısaldı ve yaşanan iyimser hava gitgide kayboldu.

Elon Musk’ın dün Twitter ve Tesla hakkındaki açıklamaları da dikkatimizden kaçmadı. Musk, Twitter’ın spam ve aradığı sahte hesaplarla ilgili verileri sağlayamazsa sosyal medya şirketini satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık anlaşmadan çekebileceği konusunda uyardı. Ayrıca, Musk’ın ABD ekonomisi hakkında “süper kötü bir hisse sahip” olduğunu açıklaması ardından yaklaşık 100,000 kişinin çalıştığı Tesla’da işten çıkarmaların da gündeme gelmesi, moralleri bozdu. Elon Musk’ın Nisan ayı başlarında Twitter haberini duyurduğundan beri Tesla yaklaşık %30 değer kaybederek nerdeyse Nasdaq endeksindeki düşüşü ikiye katladı!

İçeride ise, enflasyondan kaçan yatırımcıların sığındığı güvenli liman olan Borsa İstanbul 100 endeksi, dünyadan olumlu anlamda ayrışmaya devam ediyor: Dün günü %1,8 artışla yeni bir rekor seviyeden tamamladı. Enflasyon kâbusu geçene kadar, borsanın da yükselmeye devam etmesini bekliyoruz. Borsa İstanbul haricinde, sakin geçen gün, Bakan Nebati ve Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası biraz hareketlendi. Bakan Nebati “Enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar” açıklamasında bulundu. Açıklama sonrası USDTRY kuru 16,60 seviyesini test ederek günü 16,58 ile günlük kapanış anlamında tüm zamanların en yüksek seviyesinden tamamladı.

Akabinde, Kabine toplantısı ardından açıklamalarda bulunan Sn. Cumhurbaşkanı, “bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine düşürmeye devam edeceğiz” diyerek kur cephesinde var olan olumsuz havanın daha da artmasına neden oldu. Enflasyonla mücadele ile ilgili olarak “fiyatları artan ürünlerin tedarikini kolaylaştırarak stokçuların oyununu bozacağız” yorumunda bulunurken, “programımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Maaş seviyelerinde artış ve iyileştirmeye gidileceğinin de altını çizen Sn. Cumhurbaşkanı, önümüzdeki dönemde bu kapsamda yeni adımlar atılacağının  sinyalini verdi.

Gerek Bakan Nebati’nin gerekse de Sn. Cumhurbaşkanın açıklamaları piyasaların duymak istediği sözler değil. Bu açıklamalar bizde erken seçim ihtimali fikrini biraz daha kuvvetlendirdi. İzlenen ve izlenmeye devam edecek politikalar ne yazık ki mevcut enflasyon sorunun bir sonraki safhaya çıkararak hiperenflasyon riskini artırmaktan öte gitmeyecektir. Çözümün yanlış yerde aranmaya devam etmesi ve kurun yükselmeye devam etmesi, ithalatın patladığı bir ortamda ödemeler dengesi krizi olasılığını da bir noktada gündeme taşıyabileceğinden endişe ediyoruz. CDS risk primi yeniden 725 baz puan seviyesine yükselirken, 2 yıllık gösterge tahvilin de bileşik faizi de yaklaşık 75baz puan artışla %26,3 seviyesine geldi.

Altının ons fiyatı haftalardır 1,850 dolar seviyesinin etrafında ve önemli bir teknik seviyenin kıyısında işlem görerek net bir sinyal vermiyor. Benzer bir durum gümüş için de geçerli. Teknik mânâda 22 dolar seviyesininin önemi haftalardır işliyoruz. Dün havanın akşam saatlerinde olumsuza dönmesi ile gümüşün de ons fiyatı yeninde 22 doların hemen altına çekildi. Yön maalesef net değil o nedenle de kenarda bekliyoruz. Öte yandan, USDTRY kurunda yükselişin de destek verdiği altının TL bazında gram fiyatı, dün 990 seviyesini test ederek tüm zamanların zirvesini gördü. Teknik bir bakış açısıyla, 960TL seviyesinin üzerinde yukarı yönlü isteğin korunması olası görünüyor.

Risk iştahı ile birebir uyumlu hatta Nasdaq endeksi ile ciddi bir korelasyona sahip Bitcoin, dün küresel çapta ağır basan risk-off modundan ve elbette yeniden doların piyasa faizinin %3 seviyesinin üzerine yükselmesinden rahatsız olarak 29,500 dolar seviyesine kadar geriledi. Güvenli liman olarak ne altın ne de Bitcoin; doların tek başına hüküm sürdüğünü görüyoruz.

ABD borsalarının geceyi sınırlı bir yükselişle tamamlaması ardından bu sabah Asya borsalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerde düşüş eğilimli bir seyir görüyoruz. Piyasaların maalesef kafası net değil. Enflasyon sorunu ve FED’in de buna karşı sergilediği tutumun (en az önümüzdeki 2 toplantıda 50 baz puan faiz artırımı bekleniyor) hangi şiddetle devam edeceğinin tam olarak bilinmemesi, piyasaların önünü görememesine neden oluyor. Hâl böyle olunca da, bir gün kaydedilen yükselişler ertesi gün yerini satışlara terk edebiliyor. Tıpkı bugün olduğu üzere.

Yeni gün başlangıcında, Japon Yeni’nin 20 yılın en düşük seviyesini gördüğünün altını çizmek gerekiyor. Cuma günü ABD’de açıklanacak TÜFE enflasyon rakamlarının ağrılığının hissedilmesi ile ABD’de 5, 10 ve 30 yıllık tahvil faizleri %3 seviyesinin üzerine yükselmesi de piyasaların ne kadar diken üstünde olduklarına işaret ediyor. Bu nazik ortamda, Perşembe günü düzenlenecek Avrupa Merkez Bankası toplantısından çıkacak mesajlar da merakla beklenirken, EURUSD paritesi 1,07 seviyesinin etrafında yatay bir seyir izliyor. EUR’da 1,0840 ötesinde alıcı konuma geçeceğiz. Sterlin cephesinde ise her anlamlı gerilemede pozisyon artırmaya devam edeceğiz.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’dan tahıl ihracatı yapılmasının önündeki engellerin kaldırılması için birlikte çalışmak üzere Ankara’ya geliyor.

Batı ve Rusya, Ukrayna ‘daki 22 buçuk milyon ton tahılın dünyaya sevkiyatı konusunda anlaşamıyor. Bu konuda inisiyatif alan Türkiye, Ukrayna’dan tahıl ihracatının sağlanması için Rusya ile teknik müzakereler yapacak.

Mali piyasaların gündeminde, içeride bugün Hazine nakit dengesi, dışarıda ise Almanya sanayi siparişleri ve ABD dış ticaret dengesi takip edilebilir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler