Sosyal Medya

Döviz

JP Morgan Türkiye’nin yıl sonu enflasyon tahminini artırdı

JP Morgan şubat enflasyon verisi sonrası Türkiye için yıl sonu TÜFE enflasyonu tahminini %40,2’ye yükseltti. Banka enflasyonun mayıs ayında %60…

JP Morgan Türkiye’nin yıl sonu enflasyon tahminini artırdı
JP Morgan şubat enflasyon verisi sonrası Türkiye için yıl sonu TÜFE enflasyonu tahminini %40,2’ye yükseltti. Banka enflasyonun mayıs ayında %60 olarak zirve yapacağını öngördü. Kurumun şubat enflasyon notunda, enflasyondaki yükselişte kur geçişkenliği, yüksek küresel emtia fiyatları, kötü hava koşulları, güçlü iç talep, ortodoks olmayan para politikası gibi faktörlerin etkili olduğu yazıldı.

Gelecek aylarda bu etkilerin bazılarının kaybolacağı belirtilerek “Eğer lira istikrarlı seyrederse kur geçişkenliği azalacak, ancak emtia fiyatlarında yüksek seyir ve arz sıkıntıları devam edebilir. Bu ortamda 2022 yıl sonu için enflasyon tahminimizi %35,7’den %40,2’ye yükseltiyoruz” değerlendirmesine yer verildi.

Mayıs’ta zirve beklentisi

Kurum, enflasyonun mayıs ayında %60 ile zirve yapacağını öngördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikalarının son dönemde makroekonomik görünümle ayrıştığı ifade edilerek “bankadan yıl sonuna kadar faiz artışı beklemiyoruz. Politika faizi yıl boyunca %14’te kalabilir” dedi.

Küresel finans piyasalarındaki volatilite, Ukrayna’daki kriz ve yurt içindeki güçlü fiyat baskıları nedeniyle para politikasında gevşemenin neredeyse imkânsız olduğu vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler