Sosyal Medya

Döviz

ING: ABD ekonomisinin direnci, Fed’in daha sert konuşması gerektiği anlamına gelebilir

Piyasa, Aralık ayında Federal Rezerv’den 50 baz puanlık bir artış bekliyor. Ancak dolardaki büyük para birimlerine karşı %7’lik değer kaybı…

ING: ABD ekonomisinin direnci, Fed’in daha sert konuşması gerektiği anlamına gelebilir

Piyasa, Aralık ayında Federal Rezerv’den 50 baz puanlık bir artış bekliyor. Ancak dolardaki büyük para birimlerine karşı %7’lik değer kaybı ve Hazine getirilerindeki düşüş, Fed’in enflasyonla savaşırken görmek istediğinin tam tersi. ABD ekonomisinin oldukça esnek olduğu kanıtlanırken, Fed’in söyleminin daha da sertleşmesi gerekebilir.

Yatırımların beklenenden daha iyi tutunuyor

Bu günkü ABD verileri biraz karışık. İyi haber, dayanıklı tüketim malları raporu sağlam ve dördüncü çeyrekte yatırımların iyi bir şekilde yükseldiğine işaret ediyor. Eylül ayı rakamı -%0,4’ten -%0,8’e biraz daha düşük bir revize edildi ve aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, daha yavaş büyümeye doğru eğilim gösteriyor, ancak şirketlerin yakında küçülmek istediklerini göstermiyor.

ABD temel dayanıklı tüketim malları siparişleri ve iş yatırımları

İş hikayesi potansiyel olarak rahatsız edici görünüyor

Mortgage başvurularına gelince, dört hafta önceki %7,16’ya kıyasla 30Y ipotek oranının Hazine getirilerinin gerilesiyle mortgage faizi de geçen hafta itibariyle% 6,67’ye düştü. Sonuç olarak, ev alımları için ipotek başvuruları üst üste üçüncü hafta yükseldi.

Çok iyi olmayan hikâye, ilk işsizlik başvurularının 223 binden 240 bine yükselmesiydi (fikir birliği 225 bin), devam eden talepler ise 1503 binden 1551 bin’e yükseldi ve ABD işgücü piyasasında bir soğuma olduğuna dair kanıtlar olduğunu düşündürdü. Bu kesinlikle teknoloji sektöründe böyleydi, ancak daha geniş anlamda iş ilanları verileri, her bir işsiz Amerikalı için hala 1,9 iş ilanı olduğunu gösteriyor, yani talep işçi arzını büyük ölçüde aşıyor. Önümüzdeki cuma günkü bordro sayısı için fikir birliği 200 bin iş kazanımı yönünde. Ancak artan işten çıkarma hikayesi yakından takip edilmeli ve 2023’ün başlarında iş sayılarının daha yumuşak olduğuna dair erken işaretlerin ipucu olabilir.

Fed’in duruşunu sertleştirmesi gerekebilir

Bu haftaki tüm veriler muhtemelen 14 Aralık’taki Federal Rezerv politika toplantısı için pek bir şey ifade etmiyor. Bunun yerine, tüm gözler önümüzdeki cuma günkü istihdam raporunda ve 13 Aralık’ta açıklanacak Kasım TÜFE verisinde olacak. Piyasa, Fed konuşmacılarının art arda dört 75bp artıştan sonra faiz oranlarında daha az agresif adım artışlarının olasılığını gösterdiği göz önüne alındığında, 50bp’lik bir faiz artışı beklentisi içinde.

Bununla birlikte, ana ticaret ortaklarının para birimleri karşısında dolardaki %7’lik düşüşün ve 10Y Hazine getirisindeki 45bp’lik düşüşün finansal koşullarda önemli bir gevşemeye yol açması konusunda dikkat etmek gerekli. Bu gelişmeler Fed’in enflasyonla savaşırken görmek istediğinin tam tersi. Sonuç olarak, Fed dilinin önümüzdeki hafta boyunca daha da agresif hale geldiğini ve daha yüksek bir terminal faiz oranından bahsettiğini görmek şaşırtmayacak. Hatta daha şahin üyelerin bazıları belki de piyasanın mesajı almasını sağlamak için Aralık ayında art arda beşinci 75bp artışa kapı açıyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler