Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF Başkanı Georgieva art arda gelen krizlere yanıt vermek için yeni kaynak açıkladı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva çarşamba günü bir basın brifinginde verdiği demeçte, dünya ekonomisi fırtına üstüne fırtına tarafından hırpalandığını, IMF’nin de…

IMF Başkanı Georgieva art arda gelen krizlere yanıt vermek için yeni kaynak açıkladı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva çarşamba günü bir basın brifinginde verdiği demeçte, dünya ekonomisi fırtına üstüne fırtına tarafından hırpalandığını, IMF’nin de acil bir yanıt vermenin yanı sıra gelecek için esnekliği güçlendirme yolunda adım attıklarını açıkladı.

Küresel Politika Gündemi’ni ortaya koyan Georgieva, IMF’nin savaş, hastalık, enflasyon, iklim değişikliği ve jeopolitik parçalanmanın birleşik zorluklarına yanıt olarak küresel ekonomiyi desteklemek için geçen yılki SDR tahsisine ek olarak 300 milyar dolar daha ayırdığını ve 700 milyar dolar daha mevcut olduğunu söyledi.

Georgieva, brifingde, “Acil umudumuz savaşın sona ermesi olmalı- bu şu anda küresel toparlanma üzerinde en olumlu etkiyi yaratacak” dedi ve Fon’un Ukrayna’ya acil durum finansmanı sağladığını ve başkalarının katkıda bulunabileceği özel bir hesap oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Georgieva, jeopolitik parçalanma ve ayrı bloklara geri çekilmenin, 1990’lardan bu yana küresel büyümeyi destekleyen ve refahı yayan küreselleşmeyi tersine çevirme riski taşıdığını söyledi.

IMF’ye göre geçtiğimiz on yıllar, özellikle gelişmekte olan piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde milyonlarca insanı yoksulluktan kurtararak entegre bir ekonominin ve uluslararası işbirliğinin faydalarını gösterdi, ancak artan eşitsizlik, kazananların yanı sıra kaybedenlerin de olduğunu gösterdi.

“Neyin yanlış gittiğini belirleme ve sonra düzeltme yükümlülüğümüz var.”

Ancak daha parçalanmış bir dünyanın, büyük risklerin gerçekleşmesini önlemek için daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyduğunu belirten Georgieva, Fon’un parçalanma risklerinin altını çizmeye devam edeceğini ve ülkeleri bir araya getirmeye ve işbirliğinin gücünü göstermeye çalışacağını da sözlerine ekledi.

Gıda ve yakıt fiyatları yükselirken hükümetlerin esnek maliye politikalarına ihtiyacı var

Ukrayna’daki savaşın en görünür küresel etkilerinden biri, enerji ve gıda fiyatlarının hızlanması, gıda kıtlığı konusundaki endişeleri tetiklemesi ve yetersiz beslenme ve sosyal huzursuzluk risklerinin artması olmakta.

IMF’den Jean-Marc Fournier, Vitor Gaspar, Paulo Medas ve Roberto Accioly Perrelli, yeni Mali Monitör’e dayanan bir blogda, bazı hükümetlerin rekor borçlar, artan borçlanma maliyetleri ve daralan mali alanla karşı karşıya olduklarını ve acil gıda ihtiyaçlarına cevap vermek için uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

IMF tahminlerine göre, küresel kamu borcunun 2022’de düşmesi ve ardından orta vadede gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %95’inde istikrara kavuşması bekleniyor, bu da pandemi öncesine göre yüzde 11 puan daha yüksek.

Gaspar, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, gıda fiyatlarının en yoksul ülkeler ve insanlar için özellikle önemli olduğunu, bazı gelişmekte olan ekonomilerde hane halkı bütçelerinin %60’ını oluşturduğunu söyledi. Bu seviye gelişmiş ekonomilerden yaklaşık altı kat daha fazla.

“Hükümetlerin en savunmasız olanları korumak için oynayacakları özel bir rol var ve gıda güvenliği bir zorunluluktur” dedi.

IMF

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler