Sosyal Medya

Döviz

İhaleye rekor talep, rekor satış: Faizde yapay düşüş TCMB kararı sonrası

Merkez Bankası’nın bankaların yabancı para mevduatı için devlet tahvili tutma zorunluluğu bugünkü ihalelerde talebin yönünü tamamen değiştirdi. Hazine’nin 5 yıllık…

İhaleye rekor talep, rekor satış: Faizde yapay düşüş TCMB kararı sonrası

Merkez Bankası’nın bankaların yabancı para mevduatı için devlet tahvili tutma zorunluluğu bugünkü ihalelerde talebin yönünü tamamen değiştirdi.

Hazine’nin 5 yıllık sabit faizli devlet tahvili ihalesine bankaların rekabetçi olmayan tekliflerde (ROT) talebi 30 milyar 664 milyon lira olurken ortalama bileşik faiz yüzde 19,45’e geriledi. TÜFE endeksli tahvil ihalesine ise rekabetçi olmayan tekliflerde bankalar 1 milyar 876.2 milyon lira ile son dönemin en düşük talebini gerçekleştirdi.

Hazine, iki ihalelerde toplam 16 milyar 986.4 milyon TL borçlandı. İhaleler öncesinde kamu kuruluşlarına ve piyasa yapıcılarına yapılan 14 milyar 480 milyon TL net ROT satışlarla birlikte bugünkü toplam satış tutarı 31 milyar 466.4 milyon TL’ye ulaştı.

5 yıllıkta faiz 19,45’e indi

Hazine’nin bugünkü 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 19,45 oldu. Geçen haftaki ihalelerde yüzde 20’nin üzerinde faizlerle borçlanıyordu. Bankaların talebi de rekor kırdı. İhale öncesi rekabetçi olmayan tekliflerde bankalar 30 milyar 664 milyon lira talepte bulunurken 10 milyar TL piyasa yapıcılarına satış yapıldı. Merkez Bankası’nın kararından önce sabit kuponlu tahvil ihalelerine bu kadar yoğun talep yaşanmıyordu. İhalede ise net 16 milyar 7.2 milyon TL satış yapıldı. İhaleye nominal 19 milyar 91.5 milyon TL teklif gelirken ortalama bileşik faiz yüzde 19,45 oldu.

Gösterge faizde ‘yapay’ düşüş

Bankalara uzun vadeli sabit faizli tahvil zorunluluğu, gösterge faizi yüzde 20’nin altına çekti. TÜFE yüzde 80’e yaklaşırken tahvil faizinin yüzde 20’nin altına gelmesini ‘yapay faiz düşüşü’ olarak yorumlayan bankacılar, bankaların talebinin ‘faiz düşüyor’ beklentisinden değil ‘zorlanmalar’dan kaynaklandığına dikkat çekti.

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği yazıya göre yabancı para mevduat karşılığında vadesine en az 4 yıl kalan ve en az 5 yıl vadeli olan sabit faizli devlet tahvilleri ile kira sertifikaları tesis edilecek menkul kıymet olarak kabul edilecek.

Bankacılık kaynakları Hazine’nin borçlanma maliyetini düşürmeye ve uzun vadeli faizi indirmeye yönelik atılan bu adımla bankaların zorunlu olarak uzun vadeli sabit faizli tahvile yönlendirilmesinin yapay olarak faizleri indireceğini vurguladı. Merkez Bankası’nın açıklaması sonrası da 10 yıllık gösterge tahvil faizi neredeyse 300 baz puan gerileyerek yüzde 18,78’e indi. Kaynaklar 10 yıllık gösterge tahvil faizinde hedeflenenin yüzde 20’nin altı olduğunu belirtti.

Bankacılık kaynakları bu adımların bankaları TÜFE endeksli tahvil faizlerinden uzaklaştırmayı ve talebi sabit faizli devlet tahvillerine kaydırmayı hedeflediğini belirterek enflasyon riskinin de bu nedenle bankalar tarafından üstleneceğine dikkat çekti. Tüketici enflasyonu yüzde 80’e yaklaşırken tahvil faizinin ise yüzde 20’nin altına düşürülmesini ‘yapay faiz düşüşü’ olarak yorumlayan bankacılık kaynakları bankaların talebinin faiz düşüyor beklentisinden değil ‘zorlanmaları’ndan kaynaklandığına dikkat çekti.

TÜFE’ye endeksli tahvilde reel faiz -2,34

TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde de net 979.2 milyon lira satış yapılırken ortalama reel faiz eksi yüzde 2,34 oldu. İhale öncesi rot satışta bankaların net teklifi 1 milyar 876.2 milyon lira oldu ki bu son dönemde TÜFE endeksli tahvil ihalelerine gelen en düşük teklif miktarı. İhaleye nominal olarak 3 milyar 106.2 milyon TL teklif gelirken, nominal satış 598.2 milyon olarak gerçekleşti.

Dünya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler