Sosyal Medya

Döviz

Güldem Atabay: 50 ya da 75 baz puan fark etmez: ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” hala çok mümkün

ABD merkez bankası Fed’in faiz kararı alacak komitesi FOMC, çarşamba gecesi 21:00 Türkiye saatiyle küresel ekonominin bundan sonraki seyrini belirleyecek…

Güldem Atabay: 50 ya da 75 baz puan fark etmez: ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” hala çok mümkün

ABD merkez bankası Fed’in faiz kararı alacak komitesi FOMC, çarşamba gecesi 21:00 Türkiye saatiyle küresel ekonominin bundan sonraki seyrini belirleyecek çok önemli bir karara imza atacak. Pandemi sonrası oluşan dengesizliklerle yükselen, Ukrayna işgali ile eklenen enerji şokuyla daha 40 yılın zirvesinden geri bile dönmeye başlamadan yeniden yükselen ABD enflasyonunu “daha sert” adımlarla mı dizginleyeceği yoksa açıkladığı plana sadık kalarak sadece “sert” adımlarla mı dizginleyeceği küresel ekonominin gidişatı açısından çok önemli.

Uzun zamandır Fed’i yükselen enflasyona müdahalede geç ve yumuşak kalmakla eleştiren Allianz’ın meşhur baş ekonomisti El-Arian’a göre, mayısta %8,6’ya yükselen ABD TÜFE enflasyonu bu hızla devam edecek ve %9-10 aralığı da görülecek. El-Arian’a göre ABD ekonomisini durgunluktan koruyacak en önemli faktör emek piyasasındaki canlılık olsa da stagflasyon ortamına çoktan girilmiş durumda. Fed başkanı Powell ve ekibi yükselmeye devam edecek enflasyona rağmen atacakları adımlarla beklentileri daha hızla çıpalayabilirlerse durgunluktan kurtulma olasılığı halen var.  Fakat, daha geniş bir ekonomist grubu çoktan 2023 ortalarında ABD ekonomisi için durgunluk alarmı vermiş durumda, üstelik 10 yıllık ve 2 yıllık ABD tahvil faiz farkı piyasaların da bu durgunluk hikayesini satın almaya başladığını gösteriyor.

Fed’in 2008 Küresel Finansal Krizi süresinde dümeninde olan Bernanke de agresif faiz artışlarının gerektiği konusunda hemfikir.  Ekonomistlerin çokça dillendirdiği 2023’te olası durgunluk riskinin aşılması, Powell’ın bahsettiği “yumuşak iniş” senaryosunun gerçekleşmesi için ise arz tarafına yoğunlaşılmasını öneriyor. Arz taraflı enflasyon baskılarının hafiflemesi için de Fed’deki ekibin özgüvenle adım atarak 40 yılın zirvelerinde gezen enflasyonu indirmeye başlamaları, bu süreçte şanlılarsa adımlarına tedarik zincirlerinde iyileşmelerin ve enerji fiyatlarında istikrarın eşlik etmesi gerekiyor. Bernanke’nin de El-Arian’la hem fikir olduğu nokta, 1980’lerden çok farklı bir istihdam piyasası olmasının arz tarafında şansın da yaver gitmesiyle, Fed’e agresif faiz artışlarına rağmen yumuşak iniş için alan yarattığı.

Fed’in son yıllarda özellikle vurguladığı konu, piyasayı ters köşeye yatıracak sürprizler yapmadan, sözlü yönlendirmede açık ve net olarak para politikasını yönetmek. Pandemi etkilerinin azalmaya başlayıp önceliği istihdam/büyümeden yeniden enflasyona döndürdüğü geçen yaz ortasından bu yana bu sözüne sadık kaldı. Fakat gelen şoklar ve beraberinde artmaya devam eden enflasyon ilan ettiği adımlarının giderek keskinleşmesiyle sonuçlandı. Sözel olarak 50 baz puan faiz artışını ifade eden Fed başkanları ve Powell’dan 15 Haziran toplantısından şimdi beklenen 75 baz puan artış yapması. Hala geçerliliği olan bir olasılık ise 15 Haziran toplantısında 50 baz puan artışın ardından önümüzdeki aylardaki adımlarını 75 baz puana çıkaracağını açıklaması.

FED’İN 15 HAZİRAN KARARI TL’Yİ NASIL ETKİLEYECEK

Konu sadece enflasyonun yükselmeye devam edişinden öteye tabana yayılarak düşmesinin beklenenden çok daha uzun zaman alacağı keza. Dolayısıyla her iki durumda da küresel piyasalardaki satış dalgasının devam etmesi, Türk Lirası dahil tüm para birimlerinin dolar karşısında değer kaybının hızlanacağı bir ikinci yarıyıla girmek üzereyiz. Fed’in 15 Haziran kararı işte bu kapının ardına kadar açılmasıyla sonuçlanacak.

Enflasyonu düşürmek beklenenden daha uzun zaman alacak. Küresel piyasalardaki satış dalgasının devam etmesi, Türk Lirası dahil tüm para birimlerinin dolar karşısında değer kaybının hızlanacağı bir ikinci yarıyıla girmek üzereyiz.

Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına göre enflasyonda bir yavaşlama olduğunun ispatı kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonunun son 12 aydaki ortalama %0,4 artışının %0,2’ye gerilemesi. Bu tempoya düşülüp de hedef %211’ye yaklaşılmadığı sürece faiz artışlarının temposunu indirmeye yanaşmaları çok gerçekçi değil.  Bu arada tüm dünya ekonomisini etkileyecek bir durgunluğa ABD ekonominsin gömülüp gömülmeyeceğini ise istihdam piyasasındaki dinamikler belirleyecek. El-Arian ve Bernanke’nin vurguladıkları gibi öncelik enflasyonla geç kalınmış mücadeleyi ateşlemek.  Bu süreç belli ki uzun soluklu olacak çünkü enflasyon halen üretici fiyatlarındaki yükselişlerle desteklenmekte, üretici fiyatları da yüksek enerji fiyatları ve tedarik zinciri aksaklıklarıyla beslenmekte.  PCE enflasyondaki aylık artışın %0,2 seviyesine indirilmesi süresince devam edeceği net olan 50-75 baz puanlık agresif faiz artışları ortamında ancak arz şoklarında bir iyileşme Powell’ın olası gördüğü yumuşak inişin gerçekleşmesine yardımcı olabilecek.

İstihdam piyasasında işsizlik oranının %3,4-3,6 arasında seyrettiği dipler yumuşak iniş senaryosunun gerçekleşmesi için halen bir alan olduğunu gösteriyor.  Buna rağmen biraz korkularla ve arz tarafına bakarak sıkıntıların devam edeceğinin beklentisiyle şekillenen beklentiler Powell’ın enflasyonu kontrol altına almak için ABD ekonomisini durgunluğa sokmaktan başka çaresinin olmadığı yönünde. Korkuların kaynağı da bundan 40 yıl önce Fed’in efsanevi başkanı Volcker’ın yüksek enflasyonun belini kırmak için ABD ekonomisini derin bir durgunluğa sokmaktan çekinmemiş olması.  Hatta başka bir ifadeyle ancak derin bir durgunluk yaratarak enflasyonu 1980’lerde kontrol altına alabilmiş olması.

Giderek artan sayıda ekonomist, ABD’deki enflasyonu tolere edilebilir seviyelere indirmek için ekonomik daralma ve daha yüksek işsizlik gerekebileceğini söylüyor.

Giderek artan sayıda ekonomist, enflasyonu Fed’in %2’lik fiyat hedefine geri döndürmeye daha yaklaşamadan tolere edilebilir seviyelere indirmek için ekonomik daralma ve daha yüksek işsizlik gerekebileceğini söylüyor. 2022 boyunca ABD ekonomisindeki ivme büyümeden durgunluğa geçişin neredeyse imkânsız olduğunu gösterse de endişeler zaten 2023 ilk yarısı için ciddileşmekte. Yeni bir küresel ekonomik durgunluk ise başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere pandemi şokunun ardından hiçbir ülkenin kolay kolay atlatabileceği bir durum değil.

Hafızalardan silinmeyen, 1970’ler boyunca, TÜFE enflasyonunun ABD’de %7,1 ortalama ile süregelmiş olması. Fed Başkanı Volcker’ın ise ancak sert bir ekonomik durgunluk karşılığında bu döngüyü kırabilmiş olması.

Çarşamba gecesi FOMC’den ister 50 baz puan faiz artışı, ister 75 baz puan faiz artışı kararı çıksın anlaşılması gereken enflasyonda TÜFE ve PCE’de anlamlı düşüş görene kadar Fed’in parasal sıkılaştırmada ayağı gaz pedalında yola devam edeceği. Bunun dolar hariç TL dahil olmak üzere tüm para birimlerinde değer kaybı baskısı yaratmaya devam edeceği.

Fakat enflasyonu düşürme süreci ABD ekonomisinde 1980’ler Volcker örneğindeki gibi 2023 ortalarından itibaren sert bir durgunlukla mı bitecek; yoksa Powell başkanlığında Fed’in in yumuşak iniş senaryosu mu gerçekleşecek elbette zaman gösterecek. Fakat aşağıdaki üç grafiğe bakınca ABD ekonomisinin 1980’ler ve 2022 işsizlik, enflasyon koşullarının arz kaynaklı şansızlıklara rağmen şimdilik Powell’dan yana göründüğünü düşünmek son derece mümkün.

ABD TÜFE Enflasyonu, yıllık%

ABD İşsizlik Oranı, yıllık%

ABD PCE Enflasyonu, yıllık%

Politikyol

BAKMADAN GEÇME

  • Konut ve Arsa Satışlarında Dolandırıcılığa Son: Taşınmaz Satışlarında Blokeli Ödeme Sistemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde uzun süredir tartışma konusu olan ödeme güvenliği sorununu ortadan kaldıracak önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bakanlık tarafından yapılan değişiklikle, ikinci el araç satışlarında uygulanan Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Mayıs 2026 itibarıyla konut, arsa ve tüm taşınmaz satışlarında zorunlu hale getirilecek.

  • İstanbul Valiliği Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Uyardı: “Olumsuzluklara Karşı Dikkatli ve Tedbirli Olunması Gerekmektedir”

    İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, kent genelinde yağmur ile karla karışık yağışların etkisini sürdüreceği belirtilerek, özellikle buzlanma ve don riskine karşı vatandaşların uyarıldığı aktarıldı.

  • Tarım Sektörünün İhracattaki Payı Yüzde 15,3’e Ulaştı

    Tarım sektörü, 2025 yılında 36,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu rakamın içinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 36,4 milyar doların üzerine çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 15,3 olarak kaydedildi.

  • Trump’ın Tarife Tehdidi Almanya Otomotiv Hisselerini Sarsıyor: Mercedes ve BMW Hisselerini Etkiledi

    ABD Başkanı Donald Trump’ın, Grönland konusundaki taleplerine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik tarife tehditleri, Almanya’da özellikle otomotiv sektöründe ciddi bir dalgalanmaya yol açtı. Frankfurt Borsası’nda işlem gören önde gelen Alman otomobil üreticilerinin hisseleri, yatırımcıların artan endişeleriyle birlikte keskin değer kayıpları yaşadı. Buna göre, Mercedes-Benz hisseleri %2,7, BMW %3,35, Porsche %2,88 ve Volkswagen %3,64 oranında düştü.

  • Garanti BBVA Portföy’den Rekor Büyüklük: Yatırımcı Güveniyle 1 Trilyon Lira

    Garanti BBVA Portföy, yönettiği yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Ocak tarihli TEFAS verilerine göre, şirketin portföy yönetimindeki yatırım fonlarının toplam değeri 1 trilyon lirayı aşarak sektörde önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

  • Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Kasım’da Azaldı

    Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre %1,3 azalarak 163,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

  • Japonya’nın İlk Kadın Başbakanı Takaichi, Erken Seçime Gidiyor

    Ekim ayında Japonya’nın ilk kadın Başbakanı Sanae Takaichi’den dikkat çeken bir adım geldi. Japon Başbakan Takaichi, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararı aldığını duyurdu. Kendisinin Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) lider değişikliği sonucunda başbakan olduğunu ve Japonya Inovasyon Partisi (JIP) ile yeni bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatan Takaichi, "Bu kapsamda uygulayacağımız politikaların çoğu, LDP’nin son Temsilciler Meclisi seçimlerindeki kampanya vaatleri arasında yer almamıştı" dedi.

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Aralık’ta Hedefe Yaklaştı

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Aralık ayında %1,9’a geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

  • Javier Blas: İran Petrolü İçin Asıl Risk Bombalar Değil, Grevler

    İran denildiğinde enerji piyasalarının aklına ilk olarak askeri gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski geliyor. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Javier Blas’a göre, İran petrol arzı açısından asıl tehlike askeri çatışmalar değil, ülkenin derinleşen ekonomik kriziyle tetiklenebilecek işçi grevleri. Tarihsel deneyim, göz ardı edilen bu riskin petrol üretimi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

  • Grönland Krizi Derinleşiyor: Avrupa, ABD’ye Karşı “Ticaret Bazukası” Seçeneğini Masada Tutuyor

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland üzerinden Avrupa’ya yönelik yeni tarife tehdidi, transatlantik ilişkilerde gerilimi tırmandırdı. Brüksel’de olağanüstü diplomasi trafiği başlarken, Avrupa Birliği’nin daha önce hiç kullanmadığı “Anti-Zorlama Aracı” (ACI) dahil sert ekonomik karşılıkları değerlendirdiği bildiriliyor. Piyasalar ise bu belirsizliği sert satışlarla fiyatlıyor.

  • IMF’den Yeni Rapor: Türkiye’nin Büyüme Tahminini Nasıl Yorumladılar?

    Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ocak 2026 sayısını “Küresel Ekonomi: Ayrışan Güçler Arasında İstikrar” başlığıyla yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerinde artışa gidildiği belirtildi.

  • Trump’ın Grönland Hamlesine AB’den Misilleme Planı

    Avrupa Birliği başkentleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı kontrol altına alma yönündeki girişimine karşı çıkan NATO müttefiklerini hedef alan tehditlerine yanıt olarak, ABD’den yapılan yaklaşık 93 milyar euroluk ithalata gümrük vergisi uygulanmasını ya da Amerikan şirketlerinin AB iç pazarına erişiminin kısıtlanmasını masaya yatırdı. Bu gelişme, transatlantik ilişkilerde son on yılların en ciddi gerilimlerinden biri olarak görülüyor.

  • PİYASA ANALİZ: Trump’ın Tarife Hamlesi Risk İştahını Bozdu, Güvenli Limanlar Işıldıyor

    Küresel piyasalar haftaya belirgin bir riskten kaçış havasıyla başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland merkezli tarife restleşmesi, jeopolitik tansiyonu yeniden yükseltirken, hisse senetlerinde baskı, kripto varlıklarda geri çekilme ve güvenli limanlara güçlü bir yöneliş görüldü. Altın ve gümüş “para gibi” davranarak tarihi zirveleri test ederken, döviz cephesinde euro, yen ve İsviçre frangı öne çıktı. Türkiye varlıkları ise küresel dalgalanmaya rağmen pozitif ayrışmasını sürdürdü.

Benzer Haberler