Sosyal Medya

Ekonomi

GES’E 5 Milyar Dolarlık Yeni Yatırım Dopingi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rüzgar ve güneş yatırımlarına yönelik açıkladığı yeni teşvikler ile EPDK’nın Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını arttıracak yeni bir dizi karara daha imza atması, 5 milyar dolarlık yeni enerji yatırımları için geri sayım başlattı...

GES’E 5 Milyar Dolarlık Yeni Yatırım Dopingi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rüzgar ve güneş yatırımlarına yönelik açıkladığı yeni teşvikler ile EPDK’nın Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını arttıracak yeni bir dizi karara daha imza atması, 5 milyar dolarlık yeni enerji yatırımları için geri sayım başlattı. GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, ‘’Türkiye GES’te yatırım merkezi olacak’’ dedi.

Türkiye’yi GES sektöründe bölgesinde adeta bir yatırım ve üretim üssü haline getirecek yeni kararlarla ilgili bir açıklama yapan GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, ‘’Cumhurbaşkanının sektörümüze yönelik yeni teşvik ve desteklerinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı, GES Sektörünün önünü açıçı nitelikte  bir dizi karar sektörümüz açısından çok sevindirici. Yeni kararlar çerçevesinde güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları için 2787 MW’lık kapasitenin EPDK’ya bildirilmesi, sektöre yeni yatırımcılar ve üreticiler  kazandıracak. Ülkemiz yeni yatırımlarla, uluslararası alanda çok daha efektif hale gelecektir. Sektörümüze hem yeni bir soluk hem de yeni bir bakış açısı getirecek yeni kararlar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacaktır’’ diye konuştu.

‘’TÜRKİYE GES SEKTÖRÜ ULUSLARARASI BİR MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’’

Güneş enerjisi yatırımcılarına sağlanacak vergi istisnası ve prim desteği gibi teşviklerin sektörde yatırımları artıracağına inandıklarını da kaydeden GENSED Asbaşkanı Özdemir, ‘’EPDK’nın rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için yeni kapasite kararı ile sanayiciler ve tarımsal sulama abonelerinin lisanssız elektrik üretim yatırımlarının sözleşmedeki güçlerinin iki katına kadar ulaşabileceğine yönelik kararlar, sektörde büyük sevinçle karşılandığını söyledi. Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi ve 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlanacak olmasının pandemi sonrası böyle bir teşvik sektörü oldukça rahatlatacağını da söyleyen GENSED Asbaşkanı Özdemir, Türkiye’nin GES ekipman üretim maliyetleri konusunda ekonomik fiyatlarla rekabetçi bir üretim çizgisinde olduğunu, Türk GES sektör üreticilerinin uluslar arası bir marka olma yolunda ilerlediğini  kaydetti.

TARIMDA 100 MİLYAR TL’YE YAKIN YENİ GES PROJELERİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin geçtiğimiz günlerde, Türkiye çapında 100 milyar liraya yakın GES ile tarımsal sulama projesi yatırımlarının gerçekleştirileceğini açıklamasıyla ilgili de konuşan GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, ‘’Yeni gelişmeler ışığında Türkiye’nin her yerinde yeni GES’lerin yapılacak olması sektörümüzü heyecanlandırdı. Çiftçilerin elektrik maliyetlerini azaltmak ve fazla elektrik üretimlerini de satarak gelir elde etmesine imkan tanıyacak yeni gelişme, sektörümüze heyecan kattı. Proje ile Türkiye yeni 1.000 MW’lık  bir kurulu güç  kazanım daha elde edecek’’ dedi.

Son gelişmelerin Türkiye’de GES sektörünü yatırım merkezi yapacağının da altını çizen GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir şunları söyledi: ‘’Lisanssız güneş enerjisi üretimi konusunda alınan son kararlar da Türk GES sektörünün cazibesini daha da artıracak. Özellikle lisanssız güneş enerjisi üretimi adına çok sevindirici gelişmeler var. Kararlar, Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kapsamında sınırda karbon vergileri uygulamaya hazırlandığı bir dönemde sanayi işletmeleri için müjde anlamına geliyor. Ülkemizde güneş enerjisi yatırımları her geçen gün çok daha cazip hale geliyor.’’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler