Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Genelin aksine Fed’in resesyonsuz enflasyonu düşürebileceğine inananlar da var

Federal Rezerv yetkilileri, merkez bankası faiz oranlarını yükselttikçe ekonominin yumuşak bir iniş elde etmesi için hala bir pencere – ne…

Genelin aksine Fed’in resesyonsuz enflasyonu düşürebileceğine inananlar da var

Federal Rezerv yetkilileri, merkez bankası faiz oranlarını yükselttikçe ekonominin yumuşak bir iniş elde etmesi için hala bir pencere – ne kadar dar olursa olsun – olduğu yönündeki senaryolarına sadık kalıyorlar.

Ancak bu hafta, Fed Başkanı Powell, ekonomik büyümeyi sabit tutarken enflasyonu düşürme şansının bir miktar azaldığını kabul etti.

Powell, çarşamba günü Senato Bankacılık Komitesi’ne verdiği demeçte, bir durgunluğun “kesinlikle bir olasılık” olduğunu söylese de enflasyonu için faiz artırırken hedeflediklerinin bir durgunluk olmadığını ekledi.

Ancak bazı ekonomistler, Fed’in hala “yumuşak iniş” hedefine ulaşması için bir yol olduğuna inanıyor.

Pantheon Macroeconomics’in baş ekonomisti Ian Shepherdson, Fed’in enflasyon ve büyüme risklerini nasıl dengeleyebileceğine dair yakın tarihli bir notta üç yönlü bir argüman sundu. Shepherdson’ın görüşüne göre, marjlar, tasarruflar ve ücretler, Fed’in bu dönüşümü resesyonsuz geçirebilmesinin formülü.

Shepherdson, “İlk olarak, dezenflasyon hikayesinin büyük bir kısmının düşen talep değil, artan arz nedeniyle olağanüstü yüksek seviyelerden daralan kar marjı olacağını düşünüyoruz” dedi. “Bu, marjların artan işgücü maliyetleri ve düşen talebin bir kombinasyonu tarafından sıkıştırıldığı olağan geç döngü hikayesinin tam tersi.”

Başka bir deyişle, artan fiyatları düşürmeye yönelik çalışmalarının çoğu, tedarik zinciri baskıları ılımlılaştıkça perakende ve toptan satış stokları COVID öncesi seviyelere veya daha yüksek seviyelere yükseldiği için arz tarafından gelebilir.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın vurguladığı gibi talep tarafı yumuşamaya başlamış olsa da, Powell, düşük talep artışının mutlaka bir durgunlukla eş anlamlı olmadığını açıkladı.

İkincisi, Shepherdson, hala sağlam olan özel sektör nakit varlıklarının “yükselen gıda ve enerji fiyatlarından, borsadaki düşüşten ve – yakında – ev fiyatlarındaki düzeltmeden kaynaklanan darbelere karşı benzeri görülmemiş bir yastık sağlayacağını” söyledi.

Shepherdson, işletmelerin fazla nakit parasının yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu ve borç servisi maliyetlerinin hala “tarihi diplerde” olduğunu ve bunun da sermaye harcamalarının büyümeye devam etmesini sağladığını söyledi.

“Son olarak,” dedi Shepherdson, “son aylarda ücret artışındaki ılımlılık, daha hızlı ücret kazanımları gören olağan geç döngü hikayesinin aksine, çekirdek enflasyon rakamları üzerinde aşağı yönlü baskı uyguluyor.”

Shepherdson’ın görüşüne göre, bu faktörler muhtemelen önümüzdeki aylarda enflasyon baskılarını düşürecek ve Fed’in Eylül toplantısında yatırımcılar bu riskleri önemli ölçüde daha az akut olarak görebilirler.

Shepherdson, “Ekonomik büyüme muhtemelen üçüncü çeyrekte mütevazı olacak,” dedi, “ancak temel durumumuz bir durgunluğun olası olmadığı yönünde.”

Bununla birlikte, Shepherdson’ın Wall Street’teki akranlarının çoğu, durgunluğun önlenebileceği konusunda şüpheci olmaya devam ediyor. Sadece geçtiğimiz hafta, Goldman Sachs gelecek yıl içinde olasılığını daha önce %15 iken %30’a yükseltti. Citigroup şimdi küresel bir durgunluk olasılığının %50 olduğunu görüyor.

Ekonomist Mohamed El-Erian, Perşembe günü Yahoo Finance Live’a verdiği röportajda, “Ne yazık ki, Fed’in frene basması ve bizi resesyona itmesi rahatsız edici bir şekilde mümkün” dedi.

Yine de, tüm ekonomik veriler henüz bu korkuları desteklemedi.

Bir yandan, konut piyasası aktivitesi düştü ve ABD imalat ve hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksleri birkaç ayın en düşük seviyelerine geriledi. Ancak işgücü piyasası sağlam kalmaya devam ediyor, işsizlik başvuruları hala pandemi öncesi seviyelere yakın seyrediyor ve işsizlik oranı Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyede.

Capital Economics ekonomistleri Perşembe günkü bir notta, “Ayda ortalama 400.000’e yakın olan bordro istihdam artışının gücünün, bir durgunluğun yakın olduğu iddialarıyla bağdaştırılması özellikle zor” dedi.

“Kuşkusuz, enflasyonun yaygınlaşmasıyla birlikte, Fed’in temmuz ayında 75 baz puan faiz artışı da dahil olmak üzere faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmesini sağlaması muhtemel. Ancak altta yatan talep hala güçlüyken, büyümedeki yavaşlama hala daha olası bir sonuç.” diye eklediler.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler