Sosyal Medya

Ekonomi

Gelir vergisinde dilimler asgariye göre belirlensin

Asgari ücrette yapılan artış çalışanların refahını artırmaya yetecek mi? İşveren kesimi bu konuda iki talebi dile getirdi: Enflasyon ivedilikle düşürülmeli…

Gelir vergisinde dilimler asgariye göre belirlensin

Asgari ücrette yapılan artış çalışanların refahını artırmaya yetecek mi? İşveren kesimi bu konuda iki talebi dile getirdi: Enflasyon ivedilikle düşürülmeli ve gelir vergisi dilimleri asgarideki artışa göre belirlenmeli.

Asgari ücretin belli olmasının ardından işveren kesiminden farklı tepkiler geldi. Birçok STK Başkanı “hayırlı olsun” mesajları yayınlarken bazı talepleri de dile getirdiler. Esasen asgari ücret görüşmeleri sürerken bu talepler dillendirildi. 8 Aralık 2022’de yayımlanan “İşveren kesiminde asgari sancı” başlıklı haberimizle konuyu sayfalarımıza taşıdık. Haberde, “İşverenler, asgari ücrette meydana gelecek sert bir artışı finanse edip edemeyeceğini düşünüyor ve vergi dilimleri yoluyla ücretlilerin gelirinin artırılmasını istiyor.” ifadelerine yer verdik. 2023 yılı için belirlenen 8 bin 500 liralık asgari ücret sonrası açıklama yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu yüksek oranlara rağmen çalışanların yüksek enflasyon ortamının yarattığı gelir kaybı ile karşılaşılmaması açısından enflasyonla mücadelenin en önemli çözüm bekleyen konu olduğunu hatırlattı ve ekledi: “Gelir vergisi tarifesinin ilk basamak tutarındaki artışın asgari ücret artışının çok gerisinde kalması, refah kaybını önleyemiyor. Her geçen gün alım gücü azalmaya devam ediyor. O nedenle, mutlaka vergi dilimleri asgari ücret artışı ölçüsünde yeniden belirlenmelidir. Ve belki de belli bir oranda sabitlenmelidir. Bu konuda da acil adım atılmasını bekliyoruz.”

ALIM GÜCÜNÜ ARTIRICI TEDBİRLER BEKLENİYOR

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel de, “Mevcut koşullarda yüksek enerji maliyetleri, ham madde sıkıntısı, finansmana ulaşımın zorluğu ve parite nedeniyle sorunlarla karşı karşıya olan firmaların üzerine ilave yük getirecek uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir. Bu nedenle yapılan artışla birlikte asgari ücret üzerindeki yüklerin azaltılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi önem arz etmektedir.” diye konuştu. Çevikel ayrıca, “Ülke olarak rekabetçi bir pozisyonda olmak için enflasyon-ücret sarmalının yol açabileceği olumsuzluklar öngörülerek alım gücünü artırıcı hamleler yapılmalıdır. Keza gündemde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunun işletmelerin mali yapısı ile personel dengesini bozacak etkileri göz önünde bulundurularak çözüme kavuşturulması da iş dünyamızın beklentisidir.” ifadelerini kullandı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, alım gücünün her gün düştüğü, enflasyon karşısında ezildiği bir ortamda asgari ücretteki artışın hiçbir kesimin faydasına olmayacağını savundu. Jak Eskinazi, “Türkiye bir asgari ücretliler ülkesi olma yolunda gidiyor. Asgari ücretteki artış nedeniyle artan beklenti karşısında bir istihdam bunalımı var. Türkiye’de enflasyon sadece gelişmiş ülkelerin değil dünya ortalamasının da 10 kat üzerindeyken bu zamdan sonra daha da pik yapacağını göreceğiz. Daha 24 saat geçmeden gıda fiyatları artmaya başlamıştı. Maaşlar daha cebe girmeden eriyor. Asgari ücretlinin işverene maliyeti arttıkça üretilen ürünlere zam geliyor. Bu zam da halkın cebine yansıyor.” dedi. Eskinazi, çalışanların enflasyona ezdirilmemesi için gelir vergisi dilimlerine düzenleme getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu ise sektörün ihracat verilerini değerlendirdiği açıklamasında ücretlere ilişkin şu mesajları verdi: “Yeni yılın başında önemli bir maliyet artışı da ücretlerden ve kıdem tazminatlarından gelecek. İhracat gelirimizin yüzde 70’ini oluşturan avrodaki artış yıllık yüzde 40’ın altında kalmasaydı, bu yükü daha rahat omuzlayabilirdik. Kur ve enflasyon arasındaki makasın kapanması sadece rekabet gücümüze değil, Türkiye’nin toplam ihracat ve ithalat rakamlarına olumlu etki eder. TL’nin aşırı değerlenmesinden kaçınılması ve son yıllarda başarıyla uygulanan ihracat bazlı büyüme politikalarımızda ısrarlı olunması gerektiğine inanıyoruz. Burada yaşanacak iyileşmeyi, yurt içinde tutabilmek için büyük gayret sarf ettiğimiz nitelikli çalışanlarımızın koşullarına da yansıtabilmeyi istiyoruz.”

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler