Sosyal Medya

Ekonomi

Fikret Bila: Kılıçdaroğlu ne açıklayacak?

Altılı masa, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek için yapılması gereken Anayasa değişikliklerini bir paket olarak açıkladı. Şimdi sırada ekonomi var. Ekonomiyle…

Fikret Bila: Kılıçdaroğlu ne açıklayacak?

Altılı masa, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek için yapılması gereken Anayasa değişikliklerini bir paket olarak açıkladı.

Şimdi sırada ekonomi var.

Ekonomiyle ilgili ilk hamleyi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yapacak.

Kılıçdaroğlu, 3 Aralık Cumartesi günü, İstanbul’da uluslararası üne sahip ekonomistlerle birlikte ekonomi ağırlıklı vizyon belgesini açıklayacak.

Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı vizyon belgesi daha sonra altılı masada değerlendirilecek, oradan da ortak ekonomi komisyonuna gidecek.

Ekonomi komisyonunun çalışmalarını 15 Aralık itibariyle tamamlaması bekleniyor. Tıpkı Anayasa paketinde olduğu gibi ortak ekonomi paketi de liderlerin hazır bulunduğu bir toplantıda kamuoyuna duyurulacak.

Ardından altılı masanın hükümet programı ortaya çıkacak. Liderlerin yılbaşından itibaren aday belirleme çalışmalarına hız vereceği gelen bilgiler arasında.

Kılıçdaroğlu’nun kadrosu

Kılıçdaroğlu’nun ekonomi vizyonu toplantısına; partinin ekonomist olan üst düzey yöneticileri Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke’nin yanı sıra eski Almanya Başbakanı Merkel’in de danışmanlığını yapan Jeremy RifkinDaron AcemoğluHakan KaraRefet GürkaynakUfuk AkçiğitHacer Foggo gibi alanında dünya çapında üne sahip isimler de katılarak birer konuşma yapacaklar.

CHP Genel Başkanı’nın açıklayacağı vizyon belgesinin esasını, “Sanayi 4.0” temelli ileri teknolojiye dayalı kalkınma modeli oluşturacak.

Bu belge, aynı zamanda Kılıçdaroğlu’nun teknoloji ve finans çevreleri ile görüştüğü ABD ve İngiltere gezilerine yöneltilen eleştirilere yanıt niteliği de taşıyacak.

Vizyon belgesinde neler var?

Kılıçdaroğlu’nun, “Osmanlı, sanayi devrimini kaçırdığı için yıkıldı. Türkiye de Sanayi 4.0 devrimini kaçırmamalı” görüşünden hareketle, iktidar değişikliğinde uygulanacak ekonomi politikasını en ileri teknoloji ile kalkınma esasına oturtacağı belirtiliyor.

Vizyon belgesinde, öncelikli olarak istihdam artırıcı yatırımlarla işsizliğin nasıl çözüleceği, gerçekçi para politikasıyla enflasyonun nasıl düşürüleceği, özel sektör yatırımları için yurt dışından taze ve temiz finansmanın nasıl sağlanacağı, emekçi ve emekli kesimlere refah payının nasıl aktarılacağı, aile sigortası üzerinden yoksul kesimin nasıl destekleneceği ve asgari ücrete ilişkin önemli detaylar yer alacak.

Altılı masanın belirleyeceği cumhurbaşkanı adayı seçilmesi halinde komisyonların hazırladığı Anayasa ve ekonomi paketi ile geçiş sürecine ilişkin yol haritasını uygulayacak.

Uygulamalar diğer liderler tarafından da takip edilecek.

Anayasa, ekonomi, hükümet programı çalışmalarıyla “Altılı masa somut önerilerde bulunmuyor” eleştirilerine yanıt vermiş olacak.

Bu aşamadan sonra liderler belirleyecekleri cumhurbaşkanı adayıyla birlikte halka daha sık gidecekler, Anayasa, ekonomi paketleri, hükümet programı ve yol haritasını anlatacaklar.

HalkTV

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler