Sosyal Medya

Döviz

Fed sıkılaştırmaya başlarken Çin enflasyonu faiz indirimli beklentileri yaratıyor

Çin’in enflasyon baskıları aralık ayında ılımlı bir şekilde devam etti ve merkez bankasına ekonominin yavaşlamasını yumuşatmak için faiz indirimi alanı…

Fed sıkılaştırmaya başlarken Çin enflasyonu faiz indirimli beklentileri yaratıyor

Çin’in enflasyon baskıları aralık ayında ılımlı bir şekilde devam etti ve merkez bankasına ekonominin yavaşlamasını yumuşatmak için faiz indirimi alanı yarattı. Bu durum çoğu büyük ülkenin politikayı sıkılaştırmaya baktığı dönemde tezat oluşturmakta.

Üretici fiyat endeksi bir yıl önceye göre %10,3 artarak kasım ayındaki %12,9’dan düşerken, tüketici fiyat endeksi Kasım ayındaki %2,3’e kıyasla %1,5 arttı. Her ikisi de ekonomistlerin beklediğinden daha düşük geldi.

Enflasyon sürprizi, merkez bankasının Nisan 2020’den bu yana, muhtemelen gelecek hafta başında, temel politika faizinde ilk kez indirime yönelen çağrılara daha fazla ivme kazandırıyor. Yetkililer, emlak piyasasındaki düşüş ve tekrarlanan virüs salgınlarının görünümü tehdit etmesi nedeniyle bu yıl daha büyüme yanlısı bir politikaya geçmekteler.

China Renaissance Securities Hong Kong Ltd. tüketici enflasyonu “2022’de endişe verici olmayacak” ve oynak gıda ve enerji maliyetlerini eleyen çekirdek enflasyon %1,2’de ve bu da ilk çeyrek açısından faiz indirimi olasılığı yaratıyor.

Scotiabank döviz stratejisti Qi Gao’ya göre, Çin Halk Bankası önümüzdeki hafta önemli bir politika oranı olan orta vadeli kredilerin maliyetini düşürebilir. %2,95’ten 5 ila 10 baz puanlık bir azalma öngörüyor. Avustralya & Yeni Zelanda Bankacılık Grubu, Goldman Sachs Group Inc., BNP Paribas SA ve DBS Bank Ltd. de yakında kesinti olasılığına dikkat çekiyor.

Merkez bankası bankalara uzun vadeli ucuz kaynak sağlarken, hükümet mali harcamaları hızlandırmak amacıyla borç satışlarını öne çıkardı.

Bloomberg Economics’e göre Çin’in fabrika üretimi ve tüketici fiyat enflasyonunda aralık ayında izlenen geri çekilme merkez bankasına ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik alanı sunuyor. Üretici fiyat enflasyonu art arda ikinci ay hafiflerken, tüketici fiyat enflasyonu %2’nin altına geriledi.

Bir faiz indirimi PBOC’yi, son 40 yılın en güçlü enflasyonunu frenlemek için faiz oranlarını yükseltmeye başlaması beklenen ABD Merkez Bankası ile farklı bir yola sokacak. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre, çarşamba günü açıklanacak veriler muhtemelen ABD tüketici fiyatlarının aralık ayında bir yıl öncesine göre %7 arttığını gösterecek.

Çin hükümeti son zamanlarda artan fabrika kapısı enflasyonunu frenlemek, önemli malların arzını artırmak ve spekülasyonları kırmak için bir dizi önlem aldı. Adımların istenen etkiyi yaratabileceğine dair işaretler var.

Tüketici enflasyonu da, büyük ölçüde düşen domuz eti maliyetlerinin büyük etkisi nedeniyle bastırıldı. Gıda fiyatları aralık ayında domuz eti fiyatlarındaki yaklaşık %37 düşüş ve sebze fiyatı artışındaki yavaşlama ile geriledi.

Çin’de omicron-varyant virüs vakalarının yayılması enflasyon görünümü üzerinde bir bulut olmaya devam ediyor. Çin, dünyanın en büyük hammadde üreticisi ve tüketicisi. Salgın yayılmaya ve daha fazla kilitlenmeye yol açmaya devam ederse, bazı arz yönlü aksaklıklar ortaya çıkabilir. Yaklaşan Yeni Yılı tatillerinde de temel gıdalara olan talepte bir artış görülecek.

Pinpoint Asset Management Ltd. baş ekonomisti Zhang Zhiwei, “Düşük enflasyon, hükümetin para politikalarını daha da gevşetmesine yer açıyor,” dedi ve “Bazı Çin şehirlerindeki son Covid salgınları ekonomi için daha aşağı yönlü riskler getiriyor. Hükümet üzerindeki baskı artıyor” dedi.

Çinli aracı kurum Zheshang Securities Co. analistlerinden Li Chao’ya göre PBOC, Cuma günü kısa vadeli bir faiz oranı olan 7 günlük repoların faizini düşürebilir ve ardından 17 Ocak’taki 14 günlük repo ve MLF oranlarında da indirim yapabilir.

Yılbaşından beri her gün düşen Çin’in teknoloji ağırlıklı ChiNext Endeksi enflasyon verisi açıklandıktan sonra %2,4 kadar yükseldi ve 22 Kasım’dan bu yana en sert kazancı oldu.

Tüm yıl boyunca fabrika kapısı fiyatları %8,1 artarken, tüketici fiyatları %0,9 arttı. Bloomberg anketindeki medyan tahminlere göre, ekonomistler tüketici fiyatlarının 2022’de %2,2 büyümesini ve fabrika kapısı fiyatlarının tüm yıl için %4 değer kazanmasını bekliyor.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler