Sosyal Medya

Ethereum

Ethereum Merge ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bitcoin (BTC) ardından en büyük ikinci blok zincir ve kripto para birimi olan Ethereum (ETH), önemli bir güncellemeyi geride bıraktı:…

Ethereum Merge ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bitcoin (BTC) ardından en büyük ikinci blok zincir ve kripto para birimi olan Ethereum (ETH), önemli bir güncellemeyi geride bıraktı: Ethereum Merge, yani ETH Birleştirmesi. Kripto para topluluğu tarafından uzun süredir beklenen Merge, 15 Eylül 2022’de nihayet gerçekleşti. Peki ETH Merge neler getirdi?

Ethereum Merge Nedir?

Ethereum Merge, Ethereum blok zincirinin konsensüs mekanizmasını Proof-of-Work’ten Proof-of-Stake’e geçiren önemli bir güncellemedir. Merge ile beraber, 2020’de faaliyete geçen ve PoS konsensüs mekanizmasını kullanan Beacon Chain ile Ethereum ana ağı birleşmiştir. Böylece Ethereum’un konsensüs mekanizması tamamen PoW’dan PoS’a dönüşmüştür.

Peki Ethereum Merge ile ilgili bilmeniz gerekenler neler? Merge, ETH ağına neler getiriyor?

Gaz Ücretleri Düşmeyecek

Ethereum Merge ile ilgili en yaygın yanlış kanılardan biri, bu güncellemenin gaz ücretlerini ciddi şekilde düşüreceği. Aslında Ethereum Merge, Ethereum’daki gaz ücretlerini değiştirmeyecek.

Ethereum’daki gaz ücretlerinin düşmesi için ağ kapasitesinin ve işlem verimliliğinin artması gerekli. Merge ise Ethereum’un konsensüs mekanizmasını değiştiren bir yeniliktir ve gelecekteki işlem ücreti iyileştirmelerinin önünü açacaktır. Ancak sadece Merge sayesinde gaz ücretleri düşmeyecek.

Ethereum Merge ve İşlem Hızları

Ethereum Merge, ağdaki işlem hızlarına ciddi bir değişiklik getirmiyor. Yeni bir işlem doğrulayıp blok yayınlama sürecinde yaklaşık %10’luk bir iyileşme söz konusu. Ancak bu %10’luk iyileşmeyi son kullanıcılar pek fark etmeyecek. Yani Merge’in işlem sürelerine getirdiği iyileştirme, daha çok geliştiricileri ilgilendiriyor.

Stake Edilen ETH’ler

Kullanıcılar, Merge öncesinde Beacon Chain’de ETH stake etme işlemine katılabiliyordu. Ancak Merge gerçekleştikten sonra stake ettikleri varlıkları geri çekemiyor. Stake edilen ETH coinleri çekme süreci, “Şangay” adı verilen bir ağ yükseltmesiyle etkinleşecek. Şangay, Merge’den sonraki ilk büyük yükseltme. Ama bu yükseltmenin ana ağda etkinleştirilmesi 1 yıldan fazla bile sürebilir.

Bu durum Merge’den hemen sonra stake edilen ETH, staking ödülleri ve yeni verilen ETH’ler için de geçerli. Tüm varlıklar Beacon Chain’de kalacak ve Şanghay yükseltmesine kadar çekilemeyecek.

Ethereum Proof-of-Work (ETHW) Nedir?

Ethereum Merge ile beraber Ethereum’da bir sert çatal (hard fork) gerçekleşmesi bekleniyordu. Bu çatallanma gerçekleşti ve Ethereum Proof-of-Work (ETHW) blok zinciri ortaya çıktı. Daha doğrusu, orijinal zincir ETH PoW olarak adlandırıldı. Ethereum madenciliği yapmaya devam etmek isteyen kullanıcılar, Ethereum Proof-of-Work blok zincirini kullanacak. Bu blok zincirin kripto para birimi ise ETHW adını aldı.

Ethereum Nasıl Alınır?

Ethereum, Merge sonrasında da aynı şekilde alınıp satılabilir.  Türkiye’de de kripto para borsalarından Türk lirası ile ETH coin satın almak mümkündür. Türkiye’nin köklü kripto para borsalarından Bitlo’dan da kolaylıkla TRY/ETH al-sat işlemleri yapabilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler