Sosyal Medya

Döviz

Eski başkan, TÜİK’in fiyat endeksi açıklamasını madde madde anlattı: Memur ve emekli zamlarını etkileyecek şekilde yapılması manidar galiba!

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK’in enflasyon hesaplamasında ürün kırılımını detaylı vermediğini belirterek, “Bu verilerin yayınlanmamasının, memur ve emekli zamlarını etkileyecek mayıs ve…

Eski başkan, TÜİK’in fiyat endeksi açıklamasını madde madde anlattı: Memur ve emekli zamlarını etkileyecek şekilde yapılması manidar galiba!

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK’in enflasyon hesaplamasında ürün kırılımını detaylı vermediğini belirterek, “Bu verilerin yayınlanmamasının, memur ve emekli zamlarını etkileyecek mayıs ve haziran aylarına etki edecek şekilde yapılmasına da ne diyelim? Manidar galiba!” dedi.

Eski TÜİK Başkanı Aydemir, TÜİK’in fiyat endeksi hesaplamasını anlattı. Aydemir, bölgesel bazındaki verilerin de artık yayınlanmadığını hatırlatarak, “İki veri grubu arasında doğrudan ve birebir karşılaştırma yapmak mümkün değil çünkü biri endeks biri fiyat” dedi.

Aydemir, açıklamaları yaptı:

“Sayın Ekrem Cunedioğlu’nun değerli tespitleri üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. TÜİK’in, yeni ürün grubu ve endeks değerleri açıklaması ile yıllık enflasyonu aşağı çekiyor olması muhtemel.

TÜİK, mayıs ayı itibariyle 7 basamak kırılımda 409 ürünün ortalama fiyatı yerine 5 basamak kırılımda 144 ürün grubunun fiyat endeksini açıklamaya başladı.  Piyasa fiyatları artık paylaşılmıyor ve açıklanan ürün adedi 1/3’e düşürüldü.

Ürün kırılımı detaylı verilmeyerek halkın münferit hesaplamaları ve ENAG gibi alternatif enflasyon hesapları ile yapılacak karşılaştırma engelleniyor. 

Bu verilerin yayınlanmamasının, memur ve emekli zamlarını etkileyecek mayıs ve haziran aylarına etki edecek şekilde yapılmasına da ne diyelim? Manidar galiba! Buna ilaveten, bölgeler bazındaki enflasyon verileri de artık yayınlanmıyor. Anlaşılan şeffaflık fazla geldi!

İki veri grubu arasında doğrudan ve birebir karşılaştırma yapmak mümkün değil çünkü biri endeks biri fiyat. Ayrıca kalemler iki ayrı ürün sınıflamasında aynı değil. Yayınlanan yeni sınıflamada ürün adedi de daha az.

Açıklanan 144 ürün grubunun sadece 57’si karşılaştırılabilir, diğerleri eşleşmiyor. Fiyat yerine endeks verildiği için sadece artış karşılaştırabiliyoruz. Nisan 2022 itibariyle hesaplanan yıllık artış karşılaştırmasında 57 ürünün 42’sinde fiyat artışı yeni veride daha düşük.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler