Sosyal Medya

Döviz

Ekonomi hız kesiyor: Haziran kapasite kullanımında ve Reel Kesim Güven Endeksinde gerileme

TCMB’nin aylık olarak açıkladığı imalat sanayinde kapasite kullanım oranı haziranda 0,4 puan düştü ve %77,6 seviyesine indi. Dayanıklı tüketim malları…

Ekonomi hız kesiyor: Haziran kapasite kullanımında ve Reel Kesim Güven Endeksinde gerileme

TCMB’nin aylık olarak açıkladığı imalat sanayinde kapasite kullanım oranı haziranda 0,4 puan düştü ve %77,6 seviyesine indi.

Dayanıklı tüketim malları KKO’sunda %74,4’ten %72,5’e 2 puanlık düşüş iç ve dış talebin zayıflamaya başladığını göstermesi açısından dikkat çekici. Benzer şekilde yatırım malları KKO’sunun da mayıstaki seviyesi %75’ten haziranda %73,5’e gerilemesi ekonomide çarkların dönmeye devam etmekle birlikte zayıfladığını gösteriyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak %77,5 oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi de zayıflıyor

TCMB’nin haziran için açıkladığı “İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi” verilerine göre RKGE haziranda bir önceki aya göre 3 puan azalarak 106,4’e geriledi.  Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) de 2,4 puan düşüşle 104,6’ya indi.

RKGE’deki gerilemenin temellerinde azalan toplam siparişler ve ihracat talebinde zayıflama olduğu izleniyor. Mevcut yavaşlama ise henüz istihdama olumsuz yansımış değil. 

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endekslerine göre sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre ivme kaybetti.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise güçlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir de güç kaybetti. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise bir önceki aya göre arttı.

Gelecek 12 aydaki ÜFE beklentisi yüzde 80,9 ‘e yükseldi

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ve gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler zayıfladı.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 9,8 puan artarak yüzde 80,9 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5,2‘ye ve aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 69,0‘a gerilerken, daha kötümser olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 25,8’e yükseldi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler