Sosyal Medya

Ekonomi

Dövizi düşüren yine TCMB

Dolar, euro ve altın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından getirilen ticari kredi kısıtlaması sonrası haftaya sert düşüşle başladı. Döviz kurları ilk işlemlerde yüzde 4'ün üzerinde düşüşler yaşandı...

Dövizi düşüren yine TCMB

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, bu sabah piyasalar açılmadan saat 8:00’de 15.99’dan, 8:15’te ise 16.07 TL’den dolar satıldığını belirterek, piyasalar açıldıktan sonra yeniden 16.70’lere dönen rakamların halkın 20 Aralık’ta olduğu gibi panik satış yapmadığını gösterdiğini söyledi.

Dolar, euro ve altın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından getirilen ticari kredi kısıtlaması sonrası haftaya sert düşüşle başladı. Döviz kurları ilk işlemlerde yüzde 4’ün üzerinde düşüşler yaşandı. Dolar/TL 16.09 ve Euro/TL 17.02 seviyelerine kadar geriledi. Cuma günü 1.020 TL civarında olan gram altın da bu sabah 950 TL seviyelerine geriledi. Ancak daha sonra dolar 16.85, euro da 17.69 seviyelerine kadar yükseldi.

20 Aralık’taki gibi panik satış yok

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, bu sabah daha piyasalar açılmadan arka kapıdan dolar satışı yapıldığı belirterek, “Ekranlar, saat 8:00’de 15.99’dan, 8:15’te ise 16.07 TL’den en dolar satıldığını gösteriyor. O sırada bankalar kapalı, şirketlerin o saatte satış yaptığını düşünmek zor. Piyasalar açıldıktan sonra yeniden 16.70’e dönen rakamlar halkın 20 Aralık’ta olduğu gibi panik satış yapmadığını gösteriyor. Çünkü o zaman çok büyük zarar ettiler” dedi. Cibre, söylendiğinin tam tersine halkın dövizdeki düşüşü alım fırsatı olarak gördüklerine de dikkat çekti.

dolar.jpg

Şirketler batabilir

İris Cibre, BDDK’nin cuma günü yayınladığı kararın bağımsız denetime tabii, nakit akışını yönetemeyen küçük ve orta ölçekli şirketlere darbe vuracağını belirterek, “Şirketler batacak, işsizlik artacak” dedi. Cibre, büyük şirketlerin Eurobond alarak, dövizi yurt dışındaki şirketlerine aktararak veya ithalat stoku yaparak yine kredi kullanabileceklerini söyledi.

BDDK’nin kararına göre, 15 milyon lira karşılığı yani yaklaşık 908 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.

Nuray Tarhan

 

Kaynak: halktv.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler