Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Deutsche Bank, Citi, faizler yükselirken %50 küresel durgunluk olasılığını görüyor

Deutsche Bank AG’nin CEO’su, merkez bankalarının enflasyonu frenleme çabalarını artırmasıyla kötümser bir tablo çizen yöneticiler ve politika yapıcılardan oluşan büyüyen…

Deutsche Bank, Citi, faizler yükselirken %50 küresel durgunluk olasılığını görüyor

Deutsche Bank AG’nin CEO’su, merkez bankalarının enflasyonu frenleme çabalarını artırmasıyla kötümser bir tablo çizen yöneticiler ve politika yapıcılardan oluşan büyüyen bir koroya katıldı; küresel ekonominin durgunluğa doğru gidebileceği konusunda uyardı.

Frankfurt’taki Finansın Geleceği zirvesinde konuşan Christian Sewing, küresel ekonominin Çin’deki tedarik zinciri sorunlarından özellikle en yoksul ülkelerde artan gıda fiyatlarına kadar birçok baskı altında kaldığını söyledi. Banka, bir süredir faiz oranlarının fiyat artışlarını frenlemek için yükseleceğini tahmin ederken, merkez bankalarının şimdi sıkılaştırması beklenen hızın kendisini şaşırttığını söyledi.

Deutsche Bank CEO’su bir röportajda, “En azından küresel olarak bir resesyon olasılığımızın %50 olduğunu söyleyebilirim” dedi. ABD ve Avrupa’da, Ukrayna’da “2023’ün ikinci yarısında bir resesyon olasılığı ve aynı zamanda faiz oranları yükselirken, savaş patlak vermeden önce sahip olduğumuz tahminlere göre açıkça yükseliyor”.

Yorumları, Citigroup Inc.’deki analistlerin arz şoklarını ve daha yüksek faiz oranlarını gerekçe göstererek benzer bir tahminde bulundukları gün geldi. Sewing, ekonomik büyüme üzerindeki etkisine rağmen, ABD Federal Rezervi de dahil olmak üzere merkez bankalarının eylemlerini desteklediğini, çünkü demokrasi için bir risk olarak adlandırdığı enflasyonu daha sürdürülebilir bir seviyeye düşürmek için ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu haftanın başlarında, Tesla CEO’su Elon Musk ve Nouriel Roubini’den Atlas Merchant Capital’den Bob Diamond’a ve StanChart’tan Bill Winters’a kadar ikinci yıllık Katar Ekonomik Forumu’ndaki katılımcılar, ABD’nin bir durgunluğa doğru ilerlediği konusunda uyardılar. JPMorgan Chase & Co.’yu yöneten Jamie Dimon, haziran ayı başlarında yatırımcılara, ekonomide benzeri görülmemiş bir zorluklar kombinasyonuna karşı mücadele ederken ekonomik bir “kasırgaya” hazırlanmalarını söyledi.

Citigroup, dünya ekonomisinin bu yıl %3 ve 2023’te %2,8 büyüyeceğini öngörüyor. Ekonomistleri, bir durgunluk meydana gelirse, işsizliğin birkaç yüzde puan arttığı ve üretimin birkaç zayıf çeyrek yaşadığı bir şekilde olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

“Bunu makul bir beklenti olarak görüyoruz, ancak joker olarak – vurguladığımız gibi – inatçı enflasyonist dinamiklerin nihayetinde ne kadar inatçı olduğunu kanıtlıyor” dediler.

Deutsche Bank’tan Sewing, bankasının bir yıl önce enflasyonun geçici olmadığı konusunda uyardığını söyledi. Merkez bankacılarını defalarca faiz oranlarını yükseltmeye çağırdı ve özellikle yıllarca süren negatif oranların bankaların borç verme gelirlerini aşındırdığı Avrupa’da ultra gevşek para politikalarını eleştirdi.

Sewing, şu anda beklenen faiz artışlarının, kredi verirken riskleri değerlendirmede ihtiyatlı oldukları sürece, borç verenler için hala “net pozitif” olduğunu söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler