Sosyal Medya

Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istiyorlar”

Bakanlar Toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.  Erdoğan, “Birileri ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istese de uluslararası değerlendirmeler…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istiyorlar”

Bakanlar Toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.  Erdoğan, “Birileri ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istese de uluslararası değerlendirmeler tersini söylüyor. Enflasyonun sembolü bedeller ödemeye devam ediyoruz. Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz. Fırsatlar, ödediğimiz bedellerden daha çok.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Tahıl krizi konusunda atılan adım tamamen ülkemiz tarafından atılan adımın bir ürünüdür.” dedi. “Birileri ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istese de uluslararası değerlendirmeler tersini söylüyor.” diyen Erdoğan enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Son dönemde enflasyonun sembolü bedeller ödemeye devam ediyoruz. Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz. Fırsatlar, ödediğimiz bedellerden daha çok olduğunu bilerek devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

“Tahıl krizinin aşılmasının tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Son olarak BM Genel Sekreteri bunu teşekkürleri ve şükranlarıyla ifade etti. Artık bugün adım atıldı, gemiler yola çıktı” diyen Erdoğan şöyle devam etti: Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM ile yürüyen bu sürecin sağlıklı devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz. Tahıl yüklü ilk gemi bugün Odessa Limanı’ndan hareket etti. Gemi İstanbul Boğazı’na ulaştığı zaman heyet tarafından kontrol edilecek, ardından yoluna devam edecek. Her ne kadar muhalefet idrak edemese de öncülüğümüzde başlayan çalışma, önemli bir diplomatik başarıdır”

“Son 20 yılda ne yaptık? Sadece başlıklarıyla ve birer cümleyle ifade edecek olacaksak, demokrasiyi vesayetin zincirinden kopararak insanların hak ve özgürlük beklentilerini karşıladık. Ulaşımdan enerjiye sanayiden spora kadar ayağımızdaki geri kalmışlık prangasını söküp attık. Mafyatik yapılara göz açtırmayarak güven iklimini tesis ettik. Siyasi, ekonomik diplomatik gücünü herkese kabul ettirerek haklarımızı ve çıkarlarımızı savunabileceğimiz bir devlet haline geldik.”

“Mevcut sıkıntılarımızı sabrederek aşacağız”

İmkanları artmış, potansiyeli genişlermiş, alt yapısı tamamlamış, öz güveni artmış bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük. Gelecek 1 yılımızı bile göremediğimiz bir yerden, bugün 2053 vizyonunu inşa etmeye başlamış bir ülke konumuna geldik.

Son dönemde enflasyonun sembolü bedeller ödemeye devam ediyoruz. Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz. Fırsatlar, ödediğimiz bedellerden daha çok olduğunu bilerek devam edeceğiz.

Ekonomide bir tercihte bulunduk. Ya faiz-kur-enflasyon denklemine uygun finansal sıkılaştırmaya gidip belki 10 milyon vatandaşımızın işsiz kalmasına yol açacaktık, ya da istihdam odaklı bir yola girecektik. Tercihimizi istihdamdan yana yani vatandaşın geleceğinden yana yaptık.

Birileri ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istese de uluslararası değerlendirmeler tersini söylüyor.

2022’de vatandaşı enflasyona karşı korumak için vazgeçtiğimiz kamu geliri 251 milyar lirayı bulacaktır. Artık sosyal yardımları mutlak yoksullukla sınırlı tutmayıp gelişen Türkiye’nin imkanlarını adil bir şekilde dağıtmak için kullanıyoruz. Dünyanın enerji ve emtia fiyatlarındaki yükü uzun süre taşıyamayacağı açıktır. Fiyatlarda durulma eğilimi başlamıştır. Bu durum ülkemizin küresel fiyatlarla ilgili kısmında bir iyileşme olacağı anlamına gelmektedir. Bir dönem ayçiçek yağı üzerinden fırtına koparıldı. Şimdi hem ithalat kanalının açılması hem yerli üretimin artmasıyla konu gündemden kalktı. ”

“Enflasyon düşüşecek”

“Kur koruma mevduat ve katılım hesapları büyük ilgi gördü. Kredileri; yatırımı, istihdamı teşvik eden alanlara yönlendiriyoruz. Döviz kuruna etki edecek durumlarda sınırlandırıyoruz. Ticari kredilerde ilk sırayı imalat sanayii alıyor. Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun belirgin bir düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz.”

 

 

 

karar.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler