Sosyal Medya

Döviz

Çiftçiler, 20 yıllık borcun yarısını son 1 yılda yaptı

BDDK verilerine göre, çiftçilerin geçen yıl haziranda 147.7 milyar lira olan toplam borcu son bir yılda yüzde 51 artışla 222.4…

Çiftçiler, 20 yıllık borcun yarısını son 1 yılda yaptı

BDDK verilerine göre, çiftçilerin geçen yıl haziranda 147.7 milyar lira olan toplam borcu son bir yılda yüzde 51 artışla 222.4 milyar liraya ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Çiftçilerimiz 20 senedeki toplam borcun yarısını son bir yılda yaptı çünkü para kazanamadıkça krediye sarılıyorlar. Çiftçi başına borç 106 bin liraya ulaştı” dedi.

Başta enerji ve gübre fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle olmak üzere girdi maliyetleri sürekli artan çiftçiler, çareyi bankalardan kredi almakta buluyor. Ürününü uygun fiyatla da satamayınca borcu sürekli katlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin geçen yıl haziran ayında 147.7 milyar lira olan borcu son bir yılda yüzde 51 artışla (74.8 milyar lira) artışla 222.4 milyar liraya ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2.1 milyon çiftçinin borcunun kişi başına 106 bin liraya ulaştığını belirterek, “Çiftçilerimiz, 20 senede kullandığı kredinin yarısını son bir yılda aldı. Artış, bu kredi miktarının bu gelirle ödenemez hale geldiğini gösteriyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler