Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BM’den uyarı: Ukrayna savaşı küresel krize neden olabilir

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi ekonomik dengeleri de değiştirdi. ABD ve AB Rusya’yı swift sisteminden çıkaracaklarını açıklarken Rusya da ülkedeki…

BM’den uyarı: Ukrayna savaşı küresel krize neden olabilir

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi ekonomik dengeleri de değiştirdi. ABD ve AB Rusya’yı swift sisteminden çıkaracaklarını açıklarken Rusya da ülkedeki vatandaşların yurt dışına dövizle borç vermesini yasakladı. Yaşanan gelişmelerden sonra BM’den ‘Savaş bölgesel bir krize neden olabilir’ uyarısı geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Ukrayna için bir trajedi ile karşı karşıyayız, potansiyel olarak feci sonuçları olabilecek büyük bir bölgesel krizle yüz yüzeyiz’ dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki trajedi ile herkesin potansiyel feci sonuçları olabilecek büyük bir bölgesel krizle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Guterres, Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle olağanüstü toplanan BM Genel Kurul toplantısında üye devletlerin temsilcilerine hitap etti.

Ukrayna’daki savaşın bir an önce durması gerektiğini belirten Genel Sekreter, “Çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin ölümüyle sonuçlanan bu artan şiddet kesinlikle kabul edilemez. Yeter artık. Askerlerin kışlalarına geri dönmeleri gerekiyor. Liderlerin barışa gitmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“AVRUPA’NIN ON YILLARDIR EN KÖTÜ İNSANİ KRİZİ HALİNE GELEBİLECEK BİR DURUMLA YÜZ YÜZEYİZ”

Yüz binlerce Ukraynalının savaştan kaçmak için ülke içinde yerinden edildiğini ve sınırları geçtiğini belirten Guterres, “Her dakika artan mültecilerle, kolayca Avrupa’nın on yıllardır en kötü insani krizi haline gelebilecek bir durumla yüz yüzeyiz.” ifadesini kullandı.

BM’nin Ukrayna halkını terk etmeyeceğini ve insani yardımları artırma konusunda kararlı olduklarını aktaran Guterres, bu konuda şimdiye kadar atılan adımlara ek olarak yarın Ukrayna içindeki yerinden edilenlerin ve sınırları geçenlerin ihtiyaçlarını kapsayacak yeni bir eşgüdümlü iki acil durum çağrısı başlatacaklarını bildirdi.

Guterres, şöyle devam etti:

“İnsani yardım, hayati önem taşımaktadır ama bu bir çözüm değil. Sadece çatışmanın en kötü etkilerini tedavi ediyor. Tek gerçek çözüm barıştır. Ukrayna’ya yönelik saldırı, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na dayanan çok taraflı sisteme meydan okuyor. Kötüleşen çatışmaların olası sonuçlarından bazıları üzerinde düşünmek bile ürkütücüdür. Bölgesel tansiyon yükseliyor. En son güvenlik önlemleri, herkes için yüksek risklerin altını çiziyor. Krizin ekonomik yansımaları yaygın bir etki yapacaktır.”

Karar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler