Sosyal Medya

Ekonomi

Bir ratingçiden daha çelme yedik

  Foreks Haber Merkezi’ne göre, Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Scope Ratings’ten yapılan açıklamaya…

Bir ratingçiden daha çelme yedik

 

Foreks Haber Merkezi’ne göre, Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü.

Scope Ratings’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu “B”den “B-“ye, yerel para cinsinden notu “B+”dan “B”ye çekildi. Kredi notlarının görünümü “negatif” olarak devam edecek.

Kısa vadeli yabancı ve yerel para cinsinden notları “durağan” görünüm ile “S-4” olarak teyit edildi.

Açıklamada, sürdürülebilir olmayan ekonomi politikaları, daha derin ödemeler dengesi ve finansal kriz riski nedeniyle notun düşürüldüğü belirtildi. Orta seviyede kamu borcu, geniş ve çeşitlendirilmiş bir ekonominin yanı sıra, esnek bankacılık sisteminin ise kredi notunu desteklediğine dikkat çekildi.

Scope, Türkiye ekonomisinin 2021 yılındaki yüzde 11’lik güçlü büyümenin ardından bu yıl yüzde 2,3, 2023 yılında ise yüzde 2,4 gibi sınırlı bir büyüme göstermesini bekliyor.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin borç seviyesinin ise ılımlı kaldığını belirtti.

 

Bir ay önce de 3 büyük rating kuruluşundan biri olan Fitch notumuzu düşürmüştü.

 

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘den ‘B+’ya indirdi, görünümünü ise ‘negatif’ olarak teyit etti. Açıklamada, kur korumalı mevduattan yüksek enflasyona, bütçe açığından Ukrayna gerilimine ve seçimlere kadar birçok başlıkta riskler sıralandı.

 

Kredi notları eskisi kadar önemli olmasa da, Türkiye’nin dıç borçlanmada ödediği kredi faizini etkiliyor. Bu sene $30 milyar cari açık dahil $200 milyar civarında dış borcu çevirmesi gerekecek olan özel sektör, Ukrayna Savaşı’nın Gelişmekte Olan Ülkeler’de yarattığı yeni kredi riskleri, Fed parasal sıkılaştırma süreci, TCMB’nin azalan FX rezervleri  ve KKM’nin Hazine ve TCMB’ye yüklediğini mali yükümlülükler nedeniyle geçen yıla nazaran daha yükse faiz ödeyecek. Özel sektörün  Mart-Mayıs döneminde vadesi gelen $17 milyar itfası var.  Ocak ödemeler dengesi verilerine göre, bankaların borç yenileme oranı son 12 ayda %91 oldu. Finans-dışı sektör ise halan yeni  net dış borçlanma yapıyor.

 

ANALİZ:  Ekonomi 2022’ye yavaş başladı

 

Nakit bütçe nasıl TL56 milyar fazla üretti?

 

Petrol-altın kol kola yeni rekorlara! & KKM’yi sürdürmek zor | Erhan Aslanoğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler