Sosyal Medya

Ekonomi

BETAM: İşsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı

İstihdamda 148 binlik azalış ile birlikte işsiz sayısında 113 binlik azalış işgücünü 262 bin azaltmış, genel işsizlik oranı da Haziran’dan…

BETAM: İşsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı

İstihdamda 148 binlik azalış ile birlikte işsiz sayısında 113 binlik azalış işgücünü 262 bin azaltmış, genel işsizlik oranı da Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine gerilemiştir.

Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı Haziran’dan Temmuz’a istihdamda görülen 17 binlik artış ve işsizlikte 86 binlik azalışın sonucu 0,6 yüzde puan azalarak yüzde 13,1’e gerilemiştir. Erkek işsizlik oranı ise istihdamda 165 binlik, işsizlikte 27 binlik azalışların  sonucu 0,1 yüzde puan azalarak yüzde 8,6’ya düşmüştür. Kadın işgücünde 70 binlik bir azalış yaşanırken erkek işgücü 165 bin azalmıştır. Haziran’dan Temmuz’a kadın ve erkek işgücü yüzde 0,6 ve yüzde 0,7 oranında azalmıştır. Aylık bazda bu çok yüksek bir orandır. Bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı 0,5 yüzde puan azalışla farkı yüzde 4,5’e gerilemiştir.

İstihdam ve işgücünde gerileme

Mevsim etkilerinden arındırılmış aylık verilere göre istihdam edilenlerin sayısı Haziran’dan Temmuz’a 148 bin azalarak 30 milyon 608 bin kişi olarak kaydedilmiş, işsiz sayısı da 113 bin azalarak 3 milyon 445 bine, bunun sonucunda da işgücü 262 bin azalarak 34 milyon 52 bine gerilemiştir. İşsiz sayısı 113 bin azalırken işsizlik oranı Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine inmiştir. Haziran işsizlik oranının yüzde 10,3’den yüzde 10,4’e revize edildiğini not etmek isteriz.

Alternatif işsizlik oranlarındaki gelişmeler

TÜİK tarafından açıklanan alternatif işsizlik oranlarının nasıl hesaplandığı Kutu 1’de açıklanmaktadır. Alternatif işsizlik oranları, işgücü arzından yeterince faydalanılamayan çalışan (zamana bağlı eksik istihdam) ya da işgücü dışına çıkmış ama aslında çalışmak isteyen ve çalışmaya hazır kişileri (potansiyel işgücü) de içermektedir.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre “Genel işsizlik oranı” Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine gerilemiştir. Buna karşılık işgücünden çıkışların potansiyel işgücünü artırması sonucunda “İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı” 0,8 yüzde puan artarak yüzde 18,0’e yükselmiştir. “Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı” ise Mayıs’dan Haziran’a yüzde 15,7’den yüzde 14,0’a gerilemiş, Haziran’dan Temmuz’a ise 1,1 yüzde puanlık artışla yüzde 15,1’e yükselmiştir. Son iki alternatif işsizlik oranın bileşiminden oluşan “Atıl işgücü oranı” ise yüzde 20,5’den yüzde 22,5’e 2,0 yüzde puan artmıştır.

Sektörel istihdama dair açıklama

Bilindiği üzere TÜİK İşgücü istatistiklerini Ocak 2021’den itibaren üç aylık ortalamalar yerine aylık olarak yayımlamaya başlamıştı. Ancak işgücü istatistiklerinin aylık yayımlanmaya başladığı tarihten bu yana sektör istihdamlarında üç aylık ortalamalara kıyasla ekonomik gidişattan tamamen kopuk aşırı artış ya da azalışların ortaya çıktığı görüldü. 2021 dördüncü çeyrek işgücü istatistiklerinin yayımlandığı 15 Şubat’ta TÜİK HİA istatistikleri ile ilgili bir duyuru yaparak bundan böyle sektör istihdam rakamlarının aylık olarak yayımlanmayacağını açıklamıştır. Betam sektör istihdamlarındaki gelişmelere çeyreklik işgücü piyasa görünümü notlarında yer vermektedir.

Kadın istihdamında sınırlı artış, erkek işgücü ve istihdamında şiddetli düşüş

Nisan ve Mayıs aylarında 541 binlik artış kaydeden kadın istihdam seviyesi Haziran 2022’de 2 bin azalmış, Temmuz’da ise 17 binlik sınırlı bir artış göstermiştir. İşsiz sayısında ise bir önceki aya kıyasla 86 binlik azalış gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler ışığında kadın işsizlik oranı yüzde 13,7’den yüzde 13,1’e gerilemiştir. Temmuz’da erkek istihdamı 165 bin azalırken işsiz sayısı 27 bin kişi azalmış, erkek işsizlik oranı da işgücündeki düşüşün istihdamdaki düşüşten daha yüksek olması sonucu yüzde 8,7’den yüzde 8,6’ya gerilemiştir.

Nisan ve Mayıs aylarında toplam 1,6 yüzde puanlık artış gösteren kadın istihdam oranı Haziran 2022’deki 0,1 yüzde puan azalmış, Temmuz’da ise değişmeyerek değişmeyerek yüzde 30,3’de sabit kalmıştır. Erkek istihdam oranı ise 0,6 yüzde puanlık azalışla Temmuz’da yüzde 64,6 seviyesine gerilemiştir. Erkek isitahdam oranının Mayıstan bu yana düşüşte olduğu dikkat çekmektedir.

BETAM

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler