Sosyal Medya

Döviz

Atabay: “Seçim rekabeti için dağıtılan ulufeler, büyümeyi değil enflasyonu artıracak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısından sonra, esnafa düşük faizli kredi verileceğini açıkladı. Medyascope’a konuşan ekonomist Güldem…

Atabay: “Seçim rekabeti için dağıtılan ulufeler, büyümeyi değil enflasyonu artıracak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısından sonra, esnafa düşük faizli kredi verileceğini açıkladı. Medyascope’a konuşan ekonomist Güldem Atabay, makroekonomik dengesizliklerin olduğu ortamda esnafın işine yaramayacak ve enflasyonu körükleyecek olan kredi genişlemesinin AKP’nin “akıl dışı seçim ekonomisi yatırımı, rekabet için dağıtılan ulufe” olduğunu söyledi. Atabay, kredilerin, hükümetin umduğu gibi büyümeye de olumlu katkısı olmayacağını vurguladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ekim’deki kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Erdoğan, “Salgın ve savaş şartlarının önümüze çıkardığı zorlu süreçte de esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz” diyerek, esnaf için 100 milyar Türk Lirası (TL) büyüklüğünde kredi paketi açıkladı. 60 ay vadeli ve yüzde 7,5 faizli krediler, Halkbank’tan kullanılabilecek. Erdoğan’ın açıklamasına göre, esnafın Halkbank’tan kredi kullanıp takibe düşen borcu için altı ay geri ödemesiz, 36 vadeli ve yüzde 4 faizli kredi çekerek “borcu tasfiye imkânı” olacak.

“Ötelenen problemler giderek büyüyor”

Makroekonomik gidişattaki bozulmalardan bakıldığında bu bir kredi genişlemesidir ve dengeleri daha da bozar. Üstelik muhtemelen bunu, ilk ya da son adım olarak değerlendiremeyiz. Peş peşe, bu kredi genişlemesiyle benzer şekilde paketler açıklanacak gibi görünüyor. Bu hiç enflasyon problemimiz yokmuş gibi davranmak, enflasyonun üstüne benzinle gitmek oluyor. Gözüken tek şey, AKP’nin yaşattığı ekonomik kriz nedeniyle kaybettiği oyları tekrar kazanabilmek. Onun da bir-iki puandan öteye geçmesi zor. Çünkü bu yaşananlar, verilen krediler baz yılı etkisiyle düşmesi beklenen enflasyonun düşüşünü de sınırlayacak ve arkasından tekrar yükselme eğilimine sokacak.

Atabay, kredi paketini “yükselen seçim rekabeti için dağıtılan ulufeler” olarak değerlendirerek, “Bu krediler, sanayicinin ya da esnafın yapısal bir dönüşüme, verimlilik artışına, yeni bir yatırıma, kapasite artırımına gitmeyecek ne yazık ki” dedi.

“Hükümetin istediği büyümeyi getirmez”

İktidarın probleminin, büyümenin yavaşlaması ve krediye ulaşmada sorun yaşayan esnafın sesinin yükselmesi olduğunu belirten Atabay, “Büyüme açısından çok önemli ya da büyümeyi daha güçlü pozitif trende döndürebilecek paketler silsilesi olabileceğini düşünmüyorum. Çünkü büyük ölçekte bu paralar yatırım amaçlı kullanılmayacak, yüzde 150’yi geçen maliyet enflasyonu sebebiyle işletme sermayesi olarak kullanılacak” diye konuştu.

“Firmaların batmasını ötelemiş olacağız”

Atabay, esnafın problemini ise yüksek maliyetler ve krediye ulaşamamak olarak açıkladı. Kredi paketinin ortaya çıkardığı soru işaretlerine dikkat çeken Atabay, şunları söyledi:

Bu tamamen işletme sermayesi erimiş, mevcut konjonktürde zorlanan şirketlere verilen bir cansuyu niteliğinde. Esnafın açıklarının ya da ihtiyaçlarının bir kısmını kapatacak nitelikte olacak ama kaç kişinin eline ulaşacak? Bu Halkbank kredilerine ulaşanlar kimler olacak? İktidara yakın isimler mi olacak, yoksa herkese bu tür çok ucuz krediye ulaşma fırsatı olacak mı? Ama bu krediyi alabilen, işletme sermayesi açısından, kısa vadede bir rahatlama elde edecek. Hepimizin bildiği gibi amaç, o kısa vadede, seçime kadar geminin batmamasını sağlamak. Enflasyonu düşürmediğimiz ortamda, firmaların batmasını ötelemiş olacağız.”

Haberin tamamı burada.

Medyascope/ Özgecan Özgenç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler