Sosyal Medya

Borsa

Asya borsaları toparlanmaya çalışıyor, ECB’nin vites artırması bekleniyor

“Asya borsaları gerileyen Dolar ile toparlanmaya çalıştı” Fed’in Eylül toplantısına ilişkin 75 baz puanlık faiz artırım beklentisi sürse de, 2023’te…

Asya borsaları toparlanmaya çalışıyor,  ECB’nin vites artırması bekleniyor

“Asya borsaları gerileyen Dolar ile toparlanmaya çalıştı”

Fed’in Eylül toplantısına ilişkin 75 baz puanlık faiz artırım beklentisi sürse de, 2023’te görülecek tepe noktanın 4% üzeri olma ihtimalinin bir miktar törpülenmesi Dolar endeksinde gevşemeye yol açarak Asya borsalarını destekledi. Petrol fiyatlarındaki etkili düşüş maratonunun enflasyon beklentilerini aşağı çekmesi tabloda etkili olmuş olabilir.

Japon Nikkei endeksi 2% üzerinde yükseliş yaşarken, Hong Kong ve Çin endekslerinde sınırlı negatif seyir izlendi.

ABD endeks vadelileri ise borsaların kapanış seviyesine yakın bir seyir izledi. Dolar endeksi dün 20 yılın zirvesinden geri çekilirken, Asya seansında sakin seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,23% bölgesine kadar çekildi.

FOMC üyesi Brainard, politika faizinin daha da artması gerektiğini savunurken, bugün Başkan Powell’ın konuşması izlenecek.

Günün kritik başlığı olarak ise Avrupa Merkez Bankası para politikası beyanatı takip edilecek.

Euro Bölgesi

“ECB’nin vites artırması bekleniyor”

Fed ile birlikte beklentileri daha agresif hale gelen merkez bankalarının başında Avrupa Merkez Bankası geliyor. Enflasyonun arka arkaya rekor kırdığı Bölge ekonomisi için önceden konuşulan 50 baz puanlık faiz artırım beklentileri yerini 75 baz puanlık tahminlere çıkardı.

Piyasa beklentisi gerek yükselen enflasyon, gerekse ECB üyelerinin konuşmalarıyla birlikte 75 baz puanlık artırım senaryosuna ağırlık kazandırdı. 75 baz puan faiz artırım ihtimali 66,2% olarak karşımıza çıkıyor (Kaynak: Bloomberg)

Ancak 75 baz puan senaryosunun keskin bir şekilde fiyatlanmamış olması (bunda Dolar’ın güçlü duruşunun da etkisi var) toplantının oluşturabileceği hareketlilik ihtimalini artırıyor. Dolayısıyla beyanatın yanı sıra, yeni beklentileri şekillendirebilecek açıklamalar da yakından takip ediliyor olacak.

ABD

“FOMC üyeleri konuşmaları izlenecek”

Fed’in daha uzun süre, daha yüksek faiz oranları uygulayacağı beklentisinin ağırlık kazanması ardından piyasalar daha net bir tablo arayışını sürdürüyor. 21 Eylül’de gerçekleşecek beyanat öncesinde hafta içinde Fed Başkanı Powell başta olmak üzere, üyelerden Mester, Brainard gibi önemli isimlerin de ifadeleri takip edilecek. Mester son olarak, önümüzdeki yıl 4%’ün üzerinde faiz oranları görmek istediğini ve gelecek yıl faiz indirimi beklemediğini açıklamıştı. Powell’ın ise Perşembe günü Washington’daki bir panelde konuşması bekleniyor.

 Borsa Yorumu

Borsa endeksinde dalgalı bir günü geride bırakırken, kar satışlarının gün içerisinde etkili olduğunu söylemek mümkün. Bankacılık endeksi günü düşüşle kapattı ancak satışların büyük kısmı gün sonunda tekrar geri alındı. Kamu bankaları güçlü seyrini korudu. Özel bankalarda gün içerisinde sert geri çekilmeler gözlendi ancak gün sonunda karışık seyirler gözlendi. Günü ulaştırma, madencilik ve İletişim endekslerindeki alımlar desteklerken, Bankacılık ve Metal Ana sanayi sektörü baskı yaratan taraf oldular. Endeksin 2 sent veya 3600 seviyelerindeki teknik hedeflerine yaklaştığını görmekteyiz. Bu noktalarda kar satışlarının etkisini göstermesi beklenebilir. Ancak şu ana kadar kar satışları gün içerisinde absorbe ediliyor. Endeks 3600 seviyelerine yaklaştıkça kar satışları güçlenebilir ve dalgalı seyirler izleyebiliriz. Portföylerin çeşitlendirilmesinde ve riskin iyi yönetilmesi gerektiği zamanlara geliyoruz. Bugün AMB’nın faiz kararı ve Başkan Lagarde’ın açıklamaları önemli olacak. AMB’nin 50bps puan faiz arttırması durumunda EURUSD paritesindeki aşağı seyir devam edebilir. 75bps puan artırım ve şahin mesajların gelmesi durumunda ise EURUSD paritesinde yukarı hareket güçlenebilir ve bu durum içeride DolarTL üzerinde sınırlı da olsa bir rahatlama getirilebilir.

Şirket Haberleri

PETKM: Üretim kompleksimizde yaklaşık olarak her 4 yılda bir yapılan büyük bakımın bu yıl 07.09.2022 tarihinde Etilen ve Aromatikler Fabrikalarımızda başlaması ve kompleksimiz genelinde yaklaşık olarak 67 gün sürmesi planlanmıştır. Bu bakım kapsamında ünitelerimizde çeşitli sürelerde planlı duruşlar gerçekleştirilmektedir. Diğer ünitelerimize ara ürün sağlayan ve üretim performansımızın en önemli belirleyicisi olan Etilen Fabrikamızdaki planlı bakım duruşunun yaklaşık 67 gün sürmesi beklenmektedir. Bu dönemde, başta polimerler olmak üzere mevcut stoklarımızın satışlarımızı önemli oranda karşılaması öngörülmektedir.

BRISA: Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kaynak kuruluş/fon kullanıcısı olarak yer alacağı ve Katılım Varlık Kiralama A.Ş. tarafından, yurt içinde halka arz edilmeksizin tahsisli olarak ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 1.000.000.000.-TL (BirMilyarTürkLirası) ihraç tavanı içinde farklı tertip, vade ve yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası ihraç edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’na yaptığı başvuru, SPK’nın 18.08.2022 tarih ve 44/1197 sayılı kararı ile onaylanmıştı.

FONET: Şirketimiz AR-GE faaliyetlerini artırmak amacıyla, Üniversiteler Mah.  1596. Cad. Hacettepe Teknokent 6. Ar-Ge Binası Kat:5 N 29 Çankaya/ ANKARA adresinde şube açılmasına karar verilmiştir.

GESAN: Şirketimiz, GDZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. tarafından 07/09/2022 tarihinde gerçekleştirilen ‘’07/09/2022 İHALE TARİHLİ IH20225053 HERMETİK DAĞITIM TRAFOSU ALIMI-1.GRUP İŞİ” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel 479.000, -USD’dir. (Dörtyüzyetmişdokuzbin, Amerikan Doları) (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 8.732.170, -TL’dir.)

DESA: 21.07./29.07/02.08./17.08 tarihli açıklamalarımızda belirtilen %100 Desa Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahibi olduğu, DESA INTERNAZIONALE S.R.L. ünvanlı şirketimizin tescil işlemlerinin tamamlandığını komuoyuna saygıyla bildiririz.

TRILC: Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü 5 Nolu Satınalma Dairesi Başkanlığı tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi DİADOL markası ile  37.522.816,16 TL (KDV HARİÇ) tutarla ortaklığımız uhdesinde kalmıştır.

SMRTG: ”Şirketimiz tarafından Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu ihalesine bugün katılım sağlanmıştır. İhale makamı tarafından verilen fiyatlar açıklanmış olup en iyi fiyat teklifinin Şirketimiz tarafından verildiği anlaşılmıştır.

 

 

 

gcmyatirim.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler