Sosyal Medya

Döviz

Arkası yarında bugün: Dolar /TL 15,66 ve yön yukarı

Hafta başında açıklanan mart cari açık verisi ve detayları, nisan bütçe performansı detayları Türkiye ekonomisinin hükümetin ekonomi politikasında planladığından tam…

Arkası yarında bugün: Dolar /TL 15,66 ve yön yukarı

Hafta başında açıklanan mart cari açık verisi ve detayları, nisan bütçe performansı detayları Türkiye ekonomisinin hükümetin ekonomi politikasında planladığından tam ters yönüne savrulduğunu gösteriyor.

23 milyar dolarlık ilk üç aylık cari açık 40 milyar dolara hareketlenmiş durumda.  Geçen sene GSMH oranla %2,9 olan bütçe açığı ise 2022 sonunda %5,5 civarında beklenmeli.

%59 seviyesindeki akıl dışı negatif reel faiz, merkez bankasının ilk dört ayda gizliden sattığı yaklaşık 35-40 milyar dolar, swap hariç net döviz rezervlerinin -50 milyara yeniden dayanması, KKM, ucuz konut kredisi, beklenen KGF, TCMB yatırım kredileri ve enflasyona endeksli tahvil derken yapılan büyük, çok büyük hataların maliyeti hemen kur üzerinden izleniyor.

Geçen hafta itibariyle 15,50 sınırına dayanan, bir haftada %4 dolara karşı değer kaybeden dolar/TL bugün (15:00) 15,66’dan işlem görmekte.

Mevcut politikalarla bu değer kaybının devamı kaçınılmaz görünüyor. Şimdilik döviz talebini engellemek için ufukta görünen yeni araç enflasyona endeksli tahvil. TCMB’nin 10-15 milyar dolar daha gizli satış devam ettirecek alanı var gibi görünse de her benzer satış esasta bankanın döviz rezervini daha yüksek eksiye çekmekte.

CDS’ler 14 yılın zirvesinde

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 700 puanı aşarak 705 ile Refinitiv verilerine göre 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye’ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS’teki belirgin yükseliş Hazine’nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.

Dış borçlanma maliyetleri (eurobond başta) Fed’in de faiz artırması ile beraber %11-12 aralığına yönelmiş durumda. Enflasyona endeksli tahvil çıkarılması halinde TL tahvil-bono piyasasaında da deprem beklemek gerçekçi. 

Dolar-TL için ise 15,66 ardından 16,00-17:00’li seviyeleri görmek olası. 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler