Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Tüketici güven endekslerinde Eylül bereketi

Tüketici güveninin Eylül'de yükselmesi şaşırtıcı değil

ANALİZ: Tüketici güven endekslerinde Eylül bereketi

Eylül ayında ekonomi yılın en parlak çeyreğini tamamladı. Temmuz asgari ücret, kamu çalışanı ve emekli zamları, Bayram ikramiyeleri ve iç ve dış turizmin beklentileri aşan bereketi sayesinde istihdam ve harcanabilir gelir arttı. Gıda enflasyonu görece duruldu. Hane halkı doğal gaz faturası ödemediği için de, enflasyonun bütçeler üstünde yıkıcı etkisini tam hissetmedi. Sonuçta, TUIK ve BloombergHT Eylül tüketici güven endekslerinde kısmi artışlar gözlendi. Fakat TUIK anketinin detayları, hane halkının Eylül sonunda  harcamalar hususunda temkinli  duruşa geçtiğini ortaya koydu.

 

TÜİK’e göre tüketici güveni eylülde çok hafif yükseldi

TÜİK’e göre eylülde tüketici endeksi eylül ayında yüzde 0.3 oranında arttı. Böylece endeks yükselişini 4’üncü aya taşıdı.

Eylül’de tüketici güven endeksini gelecek 12 ayda ekonomik durumun iyileşme beklentisi (aylık %1.6 artış) ve tüketim mallarına harcama yapma beklentisi (%1.3) yukarı taşıdı. Öte yanda, hane halkının mali durumu aylık %1.5, gelecek 12 ayda durum öngörüsü ise %1.1 geriledi.

 

Yani, ironik bir şekilde hane halkının maddi durumu kötüleşti, ve gelecek yıl da daha da kötüye gitmesi bekleniyor. Ama, vatandaş başkalarının kendinden daha iyi durumda olduğunu düşünüyor. Ya da, Erdoğan’ın ekonominin yeni yılda toparlanacağı vaadini ciddiye alıyor, fakat bu toparlanmanın kendi evini-ocağını pas geçeceğini biliyor.

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül’de arttı

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 9,28 artarak 64,17 değerini aldı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme görüldü. Tüketim eğiliminde ise gerileme yaşandı.

Ayın ilk yarısında başta hisse senedi piyasaları olmak üzere finansal piyasalarda yaşanan pozitif seyir, TL’deki yatay seyir, sosyal konut projesi ya da çalışan ve emeklilere yönelik bazı pozitif yasal düzenleme hazırlıkları Tüketici Güvenindeki artışın temel nedenleri oldu.

Bu çerçevede Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 14,56 artarak 76,31 değerini aldı.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilim Ön Endeksi ise yüzde 8,03 düşerek 40,44’e geriledi.

Yüksek enflasyonun alım gücünde yarattığı zorluk ve otomotiv ve konut gibi sektörlerde talebi canlandırmaya yönelik bazı maliye politikası beklentileri düşüşe neden oldu.

 

Çetin Ünsalan: Faiz artırınca enflasyon düşer mi?

 

FOREKSHABER ANKETİ-Ankete katılan 15 ekonomistin 8’i TCMB’nin faizi sabit bırakmasını, 7’si ise indirime gitmesini bekliyor

 

REIDIN Emlak Endeksi: Ağustos’ta satılık ve kiralıklar artış gösterdi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler