Sosyal Medya

Döviz

Alman Ifo sonuçları durgunluk kanıtlarına ekledi, Almanya ekonomisi için ikinci yarıda mükemmel fırtına riski

Almanya’nın en önemli öncü göstergesi olan Ifo endeksi, üçüncü çeyreğin başında güçlü bir düşüş kaydetti.  Ifo endeksi haziran ayındaki 92,3’ten…

Alman Ifo sonuçları durgunluk kanıtlarına ekledi, Almanya ekonomisi için ikinci yarıda mükemmel fırtına riski

Almanya’nın en önemli öncü göstergesi olan Ifo endeksi, üçüncü çeyreğin başında güçlü bir düşüş kaydetti.  Ifo endeksi haziran ayındaki 92,3’ten temmuz ayında, 88,6’ya keskin bir şekilde düştü. Hem mevcut değerlendirme hem de beklentiler bileşeni düştü. Beklentiler bileşeni mart ayından bu yana en keskin düşüşü ve pandeminin başlamasından bu yana üçüncü en büyük düşüşü yaşadı. Bugün açıklanan Ifo endeksi, Alman ekonomisi için aşağı yönlü riskler listesinin giderek uzadığını gösteriyor.

Zaten durgunluk içinde mi?

Almanya ekonomisinden gelen son makro veriler, ekonominin yılın ikinci çeyreğinde zaten daralmış olabileceğine dair endişeleri desteklemekte. Mayıs ayına kadar olan verilerin neredeyse tamamı ilk çeyreğe kıyasla Alman ekonomisinde ivme kaybına işaret ediyor. Hala nispeten güçlü bir iş beklentisi ve özellikle sağlam bir mevcut durum bakışı olmasaydı, bir daralma zaten fikir birliği görüşü olurdu. Görünen değerde, çoğu öncü göstergenin mutlak seviyeleri, Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte büyümesi gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte, karantina sonrası yeniden açılmalar ve doldurulmuş sipariş defterleri gibi ekonomi için destekleyici faktörler hızla ivme kaybediyor. Daha zayıf küresel talep, tedarik zinciri sürtüşmeleri ve yüksek enflasyon Alman ekonomisini vuruyor. Aslında, tüketici güveni zaten açık bir durgunluk bölgesinde ve ekonominin geri kalanı hızla takip ediyor gibi görünüyor. Bunu akılda tutarak, ikinci çeyrekte Alman ekonomisinde bir daralma mümkün. Cuma günü 2Q GSYİH büyümesi için ilk tahmin açıklandığında bu konuda daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Şu anda, görünüm için yukarı yönlü risklerden daha fazla aşağı yönlü olduğunu söylemeye gerek yok. En büyük risk, Almanya’nın enerji tüketiminin daha da bozulması ve Rus gaz arzının tamamen durması. Kuzey Akım 1 boru hattının geçen hafta yeniden açılması, Almanya’nın şu anda yaklaşık %66 olan gaz rezervlerinin doldurulmasına yardımcı oldu. Kışı herhangi bir Rus gazı olmadan atlatmak için hükümet, rezervlerin %90’a kadar doldurulmasını amaçladı. Bu hedef giderek ulaşılamaz görünüyor Önde gelen Yeşil politikacıların, bu yılın sonunda hala kapatılması planlanan son üç nükleer santralin uzatılmasına neden kapı açtığını açıklıyor. Enerji krizinde daha fazla tırmanma, kışın ekonomi için kilit bir risk olmaya devam edecek.

Mevcut tatil havası yanıltıcı olmasın. Devam eden tedarik zinciri sürtüşmeleri, belirsizlik ve Ukrayna’da devam eden savaşın bir sonucu olarak yüksek enerji ve emtia fiyatları ile temel durum senaryosunda, Alman ekonomisi teknik bir durgunluğa itilecek gibi. Daha da kötüsü, mevcut kuru hava, düşük su seviyelerinin tedarik zincirlerinin bozulmasına yol açtığı ana nehirlerdeki su seviyelerini 2018 seviyelerine yakın bir seviyeye düşürdü. Bütün bunlar yılın ikinci yarısında mükemmel bir fırtına yaratıyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler