Sosyal Medya

Ekonomi

Aktaş: Sanayide işler yolunda gitmiyor

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1 büyümesinin ardından sanayide işlerin yolunda gitmediğini belirtti. Aktaş, yazısında şunları…

Aktaş: Sanayide işler yolunda gitmiyor

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1 büyümesinin ardından sanayide işlerin yolunda gitmediğini belirtti.

Aktaş, yazısında şunları yazdı:

“Bir anlamda çalışılan işgünü sayısı aynı düzeye getiriliyor. İşte bu endekse göre ağustostaki yıllık üretim artışı yüzde 1 düzeyinde. Ağustostaki bu oran, pandemi dolayısıyla 2020 ortasında yaşanan düşüşten sonraki en düşük oran. Sanayi üretimindeki yıllık değişim, 2020’nin mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında bir yıl öncesine göre gerilemişti. Dolayısıyla haziran 2020’den bu yana yıllık bazda ne gerileme, ne de yüzde 1 gibi çok düşük bir artış görüldü.

Zaten bu yıl nisanda yüzde 10.8 düzeyinde oluşan yıllık artış hızı, sonraki aylarda sürekli olarak azaldı. Yıllık artış hızı mayısta yüzde 9’a, haziranda yüzde 8.8’e, temmuzda yüzde 2.5’e ve nihayet ağustosta yüzde 1’e indi.

Ekonomide bir yıl önce yapılan tercih, temelde üretimi artırma, en azından azalmasını önleme tercihiydi. Faiz bu yüzden indirildi, enflasyona bu yüzden razı olundu. Bu tercih bir ölçüde işe de yaradı. Sanayide çarklar dönmeye devam etti. Bunun bedeli ağır oldu ama işler iyi kötü yürüdü.

Ama artık öyle görünüyor ki sona yaklaşıldı, pek ötesi yok. Bu enerji maliyetleri, özellikle sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar üretimi çok pahalı hale getirdi. Bu maliyet artışı da perakende fiyatlara tam yansıtılamıyor.

Bazı sektörler hariç eskisi kadar ihracat olanağın yok, iç pazar daralma eğilimi gösteriyor, maliyetler her geçen gün artıyor; sanayici ise bisikletten düşmemek için pedal çeviriyor. Bir gün düşmeyecek şekilde ayağını yere koyacak ve bisikletten bir süreliğine inecek. Sanki oraya doğru bir gidiş var.”

Yazının tamamı için tıklayınız

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler