Sosyal Medya

Döviz

ABD’de enflasyon geriliyor, küresel piyasalarda bir bayram havası…

Küresel mali piyasaların günlerdir sabırsızlıkla ve büyük bir umutla beklediği ABD enflasyon verisi, tüm dünyanın yüzünü güldürecek şekilde sonuçlandı. Yıllık…

ABD’de enflasyon geriliyor, küresel piyasalarda bir bayram havası…

Küresel mali piyasaların günlerdir sabırsızlıkla ve büyük bir umutla beklediği ABD enflasyon verisi, tüm dünyanın yüzünü güldürecek şekilde sonuçlandı. Yıllık manşet TÜFE enflasyon %8,7 olan beklentiye karşı %8,5 olarak gerçekleşirken, çekirdek TÜFE artışı ise %5,9 ile %6,1 olan beklentinin altında kaldı. ABD’de enflasyonun %9,1 ile kısa bir süre önce (41 yılın zirvesi) doruk noktasına ulaşmış olabileceğine işaret ederek, son günlerde iyimser bir veriye bizim de şans tanıdığımızı belirtmiştik.

ABD’de enflasyonun gerilemeye yüz tutması, küresel mali piyasaların açısından oldukça iyimser bir durum. Keza, FED’in sıkı para politikasına aynı dozda devam etmeyebileceği hatta atmış olduğu adımların işe yaradığını görerek biraz kenara çekilebileceği beklentisi, âdeta morfin bağımlısı olan piyasalarda büyük bir mutluluk ile karşılandı.

Gelelim verinin piyasa yansımasına. Risk-on yani risk alma iştahı artınca, gemilerin güvenli limanı (doları) terk ettiğini pekâlâ çok iyi biliyoruz. Dün de gün bu minvalde sonuçlandı. Risk iştahı denince akla gelen ABD’nin teknoloji borsası Nasdaq geceyi neredeyse %3 yükselişle tamamlarken, risk-off modunda değer kazanan ABD doları bu sefer de günün kaybedeni idi. Bu bağlamda, ABD dolarının piyasa faiz olan 10 yıllık tahviller geri çekilirken, yaralı aslan EURUSD paritesi 1,0370 seviyesini gün içi test etti. Peşinen söyleyeyim, paritede hâlen daha riskleri büyük resimde aşağı yönlü görürken, 1,0350 seviyesinin üzerine iyice yerleşmeden EUR’da uzun pozisyon açma niyetinde değiliz. Yeri gelmişken ekleyelim, dün Almanya’da da açıklanan manşet enflasyon %8,5 ile beklentiler düzeyinde kalırken, yukarı yönlü bir sürpriz yapmaması da olumlu havayı pekiştirdi.

Doların neredeyse tüm para birimlerine karşı dün değer kaybetmesi, aynı zamanda bütün gelişmekte olan ülke ekonomilerine de olumlu yansıdı. Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, son haftalarda gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik ilgi artarken, risk primi CDS hemen hemen her yerde gerilemeye devam ediyor. Dolar ile ters korelasyona sahip kıymetli metallerin de olumlu havasını dün bir adım daha ileriye taşıdığını gördük. 1,700 dolar/ons seviyesinin altından taşıdığımız ve 1,835 dolar hedef gösterdiğimiz altın dün son 5 haftanın zirvesi olan 1,810 dolar seviyesine dayanırken, bir diğer uzun pozisyona sahip olduğumuz gümüşün ise (20,80 dolar üzerinde haftalık kapanış durumunda) 22 dolar serüveni devam ediyor. Gram altın cephesinde ise 1,065TL seviyesine doğru isteğin ancak ve ancak 1,023TL seviyesindeki teknik bölgenin üzerinde tutunma durumunda gerçekleşeceğinin altını çizmek gerekiyor.

Gelelim Türk mali piyasalarına. Son günlerde, Türkiye ile ilgili her paragrafın içinde Rusya’nın da yer aldığının okurlarımız fark etmişlerdir. Türkiye’nin CDS risk priminin son haftalarda 200 baz puandan fazla gerilemesinin (bu sabah 680) arkasındaki sis perdesini dün bültenimizde âdeta nakış gibi işledik. TCMB’nin analitik bilançosunda elde ettiğimiz izlenim, son 10 günde TCMB rezervlerinin 10 milyar dolar kadar arttığı yönünde. Bunun da arka planını Türkiye’ye Rusya’dan para akışı iddiaları süslüyor. Bu yöndeki haberlere dün bir yenisi daha eklendi: Rusya’nın ardından Suudi Arabistan’dan da 20 milyar dolarlık para girişi için görüşmelerin sürdüğünü okuduk. Bu haberlerin fiyat seviyeleri üzerinde de olumlu etkileri olduğunu not etmek gerekiyor. BİST100 endeksi günü %1,5 ; bankacılık endeksi ise %3’ün üzerinde yükselişle yeni zirve seviyelerinden tamamladı. USDTRY kuru ise, risk priminde yaşanan geri çekilme ve küresel risk iştahının yardımı, hatta ve hatta Rusya ile Suudi Arabistan haberler ile 17,80 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetti. USDTRY cephesinde ay sonu 17,88 seviyesinden kâr al çalıştırak çıktığımız uzun pozisyon ardından gelişmeleri takip edebilmek adına kenarda beklemeye devam ediyoruz.

Elbette buraya kadar bültenimizi okuyan bir kişinin yüzünde garip bir ifade belirdiğini de rahatlıkla görebiliyoruz. Her ne kadar tek bir veriye bel bağlayarak riskler azaldı mı hatta bitti mi gibi bir çıkarıma girmenin yanlış olacağına kesin gözüyle baksak da, 2022 yılına son derece olumsuz başlayan piyasaların bir müddet de olsa olumlu veri ardından nefes almasını da garipsememek gerekiyor. Uygulanan ve piyasa dinamikleri ile örtüşmeyen para politikasına rağmen, sınırlı da olsa bu kısa dönemde, konjonktürün de desteğiyle  TL’nin de değer kazanabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor! Teknik bir bakış açısıyla, bu haftanın kapanışının kabaca 17,85 seviyesinin altında olması ile bu beklentinin hayat bulmasını bekliyoruz (bakınız grafik).

Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, Rusya’dan Akkuyu nükleer santrali inşaat bedeli olarak geldiği konuşulan paranın nelere muktedir olduğunu da yakında anlayacağız. Yaptırım altında olan Rusya’nın Türkiye’ye gönderdiği para ile (bu illaki dolar da olmayabilir) Türkiye’nin yabancı para varlıklarının artırırken, eğer para dolarsa, Rusya da bir miktar parasını yurt dışında bir yere park etmiş olacaktır. Bu para ile döviz cinsi tahvil alınması yönünde beklenti ise, Türkiye’nin eurobond fiyatlarını yükseltirken, getiri de son dönemde düşmeye başladı. Mesela, 5 yıl vadeli Türkiye dolar cinsi eurobondun getirisi son 19 günde neredeyse %25 düşerek %11,7 seviyesinden %9 seviyesine geriledi. Not edelim ki, Hazine Müsteşarlığı dün 2 yıl vadeli dolar cinsi yurt içinde ihraç ettiği tahvil ile 1,6 milyar dolar borçlanırken, ihraca 3,03 milyar dolar talep geldi. Hazineden yapılan açıklamaya göre, doğrudan satış yöntemiyle bankalara ihraç edilen Ağustos 2024 itfalı dolar cinsi devlet iç borçlanma senedinin yıllık getirisi yaklaşık %5,5 seviyesinde. Tüm bu yeni (!) gelişmelerin sağlıklı yorumunu önümüzdeki günlerde bankacılık sektörü ve de TCMB bilançosuna bakıp yorumlamaya çalışacağız.

Piyasaların coşkulu bir şekilde tamamladıkları dünkü gün ardından yeni günün sabahında Asya piyasalarında da hava sıcak ve ılık ılık esmeye devam ediyor. Asya genelinde hâkim renk yeşil. Bugün içeride Haziran ayı ödemeler dengesi raporu ve dış ticaret endeksleri, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB’nin para ve banka istatistikleri ve diğer haftalık bültenleri önemle irdelenecektir. Dışarıda ise ABD’de ÜFE enflasyonu ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler