Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de bekleyen konut satışlarında 7 ay sonra ilk artış

ABD’de askıdaki konut satışları Mayıs’ta %0,7 arttı. Kasım ayından beri sürekli düşüş gösteren askıdaki konutlar 7 ay sonra ilk defa yükseliş gösterdi.…

ABD’de bekleyen konut satışlarında 7 ay sonra ilk artış

ABD’de askıdaki konut satışları Mayıs’ta %0,7 arttı. Kasım ayından beri sürekli düşüş gösteren askıdaki konutlar 7 ay sonra ilk defa yükseliş gösterdi.

ABD’de konut sektöründen gelen veriler karmaşık bir görünüm çiziyor. Nisan’daki düşüşün ardından Mayıs’ta satışlarda beklentilerin aksine artış oldu. Cuma günü açıklanan yeni konut satışları da son ayda %10,7 artarak beklentileri aşmıştı.

ABD’deki konut fiyatlarındaki yükselişi gösteren endeks, Şubat’ta %19,3 ve Mart’ta da %19 ile rekor yükseliş gösterdi. Nisan ayı oranının yarın açıklanması bekleniyor.

Konut piyasasında talebin yükselişi pandemiyle başlamıştı. Kişisel ihtiyaç ve sosyal sürecin değişmesiyle artan fiyatlar, salgın sonrasında malzeme maliyetlerinin yükselmesiyle zirveyi korudu. Demir cevheri ve emtia grubu başta olmak üzere sektördeki fiyatları artan maliyetler tüm dünyada konut piyasasını yükseltti. Fakat ABD’de son iki aylık veriler talep hızının azaldığını gösterirken Cuma ve bugünkü veriler ise düşüşün ardından son ayda talebin tekrar yükseldiğini gösteriyor. Bunda faizin etkili olduğu görülüyor. Mart’ta 25 bp, Mayıs’ta ise 50 bp faiz artıran Fed’in Haziran’da bu oranı 75 bp seviyesine çıkarmasının ardından kredi faizleri de yükseldi. Ancak Fed’in yıl sonunda 3,4 üzeri bir faiz öngörmesi nedeniyle gelecek aylarda faizin daha yüksek olacağı düşüncesi bugün alma imkânı olan hanehalkının talep göstermesini sağlıyor.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler