Sosyal Medya

Döviz

ABD ikinci çeyrek büyüme de eksi: Teknik resesyonun tanımı var kendisi tam yok

ABD’nin ekonomik büyümesi, ikinci çeyrekte daraldı ve dünyanın en büyük ekonomisinin teknik durgunluğa düşmesine neden oldu. Ülkedeki gayri safi yurtiçi…

ABD ikinci çeyrek büyüme de eksi: Teknik resesyonun tanımı var kendisi tam yok

ABD’nin ekonomik büyümesi, ikinci çeyrekte daraldı ve dünyanın en büyük ekonomisinin teknik durgunluğa düşmesine neden oldu.

Ülkedeki gayri safi yurtiçi hasıla dönem boyunca %0,9 oranında daraldı ve ilk çeyrekteki %1,6 düşmesinin ardından üst üste ikinci üç aylık düşüşe işaret etti. Üst üste iki çeyrek negatif rakam “teknik durgunluk” olarak tanımlanıyor.

Bununla birlikte, ABD bu tanıma bağlı kalmıyor. Bunun yerine Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun istihdamı da kapsayan bir dizi faktöre dayanan tanımını kabul ediyor.

Ekonominin en büyük bölümünü oluşturan kişisel tüketim, bir önceki döneme göre yavaşlama göstererek %1 oranında arttı. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan projeksiyon, GSYİH’da %0,4’lük ve tüketici harcamalarında %1,2’lik artış yönündeydi.

Raporun resesyon korkularını besleyerek Fed’in faiz oranlarını ne kadar agresif bir şekilde artıracağı konusundaki hesaplarını karmaşıklaştırması muhtemel.

Rapor, hane halkı harcamalarındaki yavaşlamaya ek olarak, işletme yatırımlarında, hükümet harcamalarında ve konutlarda da düşüşler olduğunu gösterdi. Stoklar da GSYİH’yı aşağı çekerken, büyüme tarafına daha dar bir ticaret açığı destek oldu.

Ticaret ve stoklar bileşenlerini eleyerek temel talebin önemli bir göstergesi olan yurtiçi alıcılara enflasyondan arındırılmış nihai satışlar – ikinci çeyrekte, bir önceki dönemdeki % 2’lik bir artışa kıyasla %0,3’lük bir hızda düştü.

GSYİH verileri, hizmet harcamalarının yıllık %4,1’lik bir orana hızlandığını, ancak mallara yapılan harcamaların %4,4 oranında azaldığını gösterdi. Haziran ayı enflasyondan arındırılmış harcama verileri cuma günü açıklanacak.

Son çeyrekte, enflasyondan arındırılmış işletme yatırımları, hem yapılara hem de ekipmanlara yapılan harcamalardaki düşüşleri yansıtan %0,1 oranında azaldı. Fikri mülkiyet ürünlerine yapılan harcamalar sağlam bir şekilde arttı.

Konut yatırımları, pandeminin başlangıcından bu yana en büyük düşüş olan ve hızlı enflasyonla birlikte yüksek borçlanma maliyetlerinin konut piyasasını nasıl sıkıştırdığını yansıtan yıllık %14’lük bir hızla geriledi. Satışlar aylardır düşüyor ve inşaatçılar gelecekteki talep konusunda giderek daha fazla kötümser.

Raporda, ticaretin GSYİH’daki yüzde değişime yüzde 1,43 puan eklediği, stoklardaki değişimin ise yüzde 2 puan çıkardığı belirtildi.

Rapor, enflasyonun Amerikalıların satın alma gücünü nasıl azalttığını ve daha sıkı Fed para politikasının konut gibi faiz oranına duyarlı sektörleri nasıl zayıflattığını gösteriyor. Bu zayıflığın, ABD’nin bir resesyona girip girmediği veya ne zaman gireceği konusunda zaten hararetli bir tartışmayı alevlendirmesi muhtemel.

Durgunluklar için ortak kural, GSYİH’da art arda iki üç aylık düşüş olsa da, iş döngülerinin sonlarının ve başlangıçlarının resmi olarak belirlenmesi, Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’ndaki bir grup akademisyen tarafından yapılmakta.

İki yıllık Hazine getirileri raporun daha agresif Fed faiz artışı olasılığını potansiyel olarak azaltmasının ardından düşerken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri daha düşük kaldı ve dolar kazançlarını sildi.

Amerikalılar gazdan gıdaya ve kiraya kadar hemen hemen her şey için daha yüksek fiyatlarla karşı karşıyalar. Ücretler arttı, ancak enflasyona ayak uyduracak kadar hızlı değil. Bu durum, tüketici güvenini çok yıllı en düşük seviyelere taşıdı. Fed ise dün 75 baz puan daha faiz artırdıktan sonra yaptığı açıklamada, bazıları Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı gibi kontrolleri dışındaki faktörlerden kaynaklanan enflasyonist baskıları sınırlamaya kararlı.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler