Sosyal Medya

Döviz

ABD ekonomik verileri: Güçlü büyüme devam ediyor…

ABD’de sanayi üretimi Nisan’da yüzde 1,1 artarak Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 0,5’in çok üzerinde gerçekleşti. Sanayi üretimi…

ABD ekonomik verileri: Güçlü büyüme devam ediyor…

ABD’de sanayi üretimi Nisan’da yüzde 1,1 artarak Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 0,5’in çok üzerinde gerçekleşti. Sanayi üretimi mart ayında da yüzde 0,9 artış kaydetmişti.

İmalat sanayi üretimi aylık yüzde 0,8’lik artarken, otomotiv hariç sanayi üretimi de yüzde 0,9 yükseldi.

Üretimdeki artışa paralel, kapasite kullanımı da hızla yüzde 78.2’den yüzde 79’a yükseldi ve yüzde 78,6 beklentisinin oldukça üzerinde geldi.

Sanayi üretimindeki güçlü artışın arkasında iş gücü ve hammaddeye bağlı kapasite kısıtlamalarının azalması yatıyor.

Fakat söz konusu güçlü performans enflasyon yaratarak Fed’in enflasyonla mücadelede daha sıkı para poliitkası ile ilgili planlarını destekliyor.

Perakende satışlar da güçlü

ABD’de perakende satışlar nisanda yüzde 0,9 arttı ve beklenti yüzde 1’in altında kaldı.  Fakat mary verisinin yüzde 0,5 artıştan yüzde 1,4’e güncellenmesi ABD’de tüketici talebinin gücünü yansıtır nitelikte. Şimdilik yüksek (%8,3) enflasyon tüketicinin alım eğilimini yavaşlatmış değil.

Otomobil hariç perakende satışlar nisanda yüzde 0,6 arttı ve beklenti yüzde 0,4’ün üzerinde gerçekleşti. Benzer şekilde, otomobil ve akaryakıt hariç perakende satışlar da yüzde 1 artarak yüzde 0,7’lik beklentinin üzerinde geldi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler