Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

YORUM:  Dünya piyasalarında kan banyosu

TSİ ile 18:00’e doğru, BİST-100 %3.8 değer yitirirken,  kriptolar, S&P500 ve Gelişmekte Olan Piyasa (GOP) hisselerinde  sert satışlar var. Fed’in…

YORUM:  Dünya piyasalarında kan banyosu

TSİ ile 18:00’e doğru, BİST-100 %3.8 değer yitirirken,  kriptolar, S&P500 ve Gelişmekte Olan Piyasa (GOP) hisselerinde  sert satışlar var. Fed’in parasal sıkılaştırma maratonu hakkında her geçen gün şahinleşen uzman görüşleri, kar sıkıntıları, Rusya-Ukrayna gerginliğini enerji pazarını olumsuz etkilemesi olasılığı yılın ilk ayı pazarını başlattı. Tüm fonların para kaybedip, yüksek montanda kaldıraç ve şort pozisyon aldığı global piyasalarda toparlanmayı başlatmak kolay olmayacak.

Önce TSİ 18:00 itibarıyla kan banyosunun başlıklarını sunalım:

  • Son 24 saatte kripto pazarında $130 milyar servet erirken, BitCoin ve Ether çok aylı diplere çakıldı.
  • Rusya hisseleri %9 çöktü, ruble dolara karşı 14 ayın dibinde.
  • MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Endeksi halen %1.2 değer yitiriyor.
  • Avrupa’da Stoxx600 %3 düşüyor.
  • Wall Street’te DJ30 7ci seansta da geriliyor. S&P500’de gerileme %10’u aştı.
  • Dolar Endeksi yeniden yükselişe geçti, Euro/dolar’da kayıp %0.15.

 

 

  • Goldman Sachs biraz önce 2024 yılında Fed’in bilançosundan $2.5 trilyon kırpmış olacağını iddia etti. CNBC.com’a göre, S&P500 şirketlerinin karları da şüpheli gözüküyor.
  • Dünya Sağlık Örgütüne göre, Omicron son ve en tehlikesiz varyant olmayacak.
  • ABD Rusya’dan Ukrayna’ya her an saldırı beklediğini beyan ederek, elçilik personelinin ailelerini geri çağırdı.
  • Almanya burun-kırın etse de, Avrupa ve Beyaz Saray’da bu kez yalnız Rus ekonomisi değil, Putin’in de canını yakacak yaptırımlar uygulanması konusunda görüş birliği var.
  • Misilleme olarak Rusya Avrupa’ya verdiği gazı azaltıyor.
  • Fed’in Çarşamba faiz artırması pek olası değil. Ancak, bilanço daraltma süreci hakkında daha net ve şahince bilgiler verebilir.

 

Dünya piyasaları sırtı Fed’e dayayarak uzun süredir ufukta biriken riskleri göz ardı ediyordu. Fed faiz artırsa da, global finansal koşulların gevşek kalacağı veya piyasalar arıza yaparsa, Merkez Bankaları’nın yatırımcıları kurtaracağı hikayeleri de risk iştahını bir süre yüksek tuttu.  Ama sonunda baraj yıkıldı.

Bu sabah ParaAnaliz’de tercüme ettiğimiz Bloomberg haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Fed’in parasal sıkılaştırma hamlesi arifesinde aralarında Goldman Sachs Varlık Yönetimi ve BNP Paribas VY olmak üzere bazı dev fonlar Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Ülkeler = GOÜ) pozisyonları artırıyor. Bu fonlara göre, parasal sıkılaştırmayı geçen sene başlatıp enflasyona karşı hayli mesafe alan GOÜ’in varlıkları çok cazip görünüyor.   F/K bazında GOP hisseleri S&P500’e göre 10 yıllık iskontoyla işlem görüyor…”

Halbuki tarih boyunca GOP hep S&P500’ü takip etmiştir. Piyasalarda düzelme kolay değil. Bu denli zarardan sonra bir çok fon artık felaket tellallarına daha fazla güvenecek. Bunların arasında öne çıkan GMO Varlık Yönetimi Ailesi kurucu ortağı Jeremy Grantham geçen hafta S&P500’de %50 çöküş öngörmüştü.

 

Riskli varlıkların nefes alması için 2 temel şart var:  İlkin, Putin Ukrayna’ya müdahaleden vazgeçecek. İkinci olarak da yatırımcı beklentileri ile Fed’in öngörülebilir sıkılaştırma planları arasındaki iyimser makas kapanacak.

 

FÖŞ yazdı:  Wall Street’i ayılar bastı

 

Çetin Ünsalan: Türbülans

 

Gedik Yatırım 2022 Hisse Stratejisi

BAKMADAN GEÇME

  • GCM’den 2026 hisse strateji raporu: Çıkış potansiyeli yüksek

    Küresel ve yurt içi makroekonomik görünüm, para politikası beklentileri ve finansal koşulların seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’da önümüzdeki dönemde hem destekleyici hem de baskılayıcı faktörler aynı anda etkili olmaya devam edecek. Bu denge, orta vadeli stratejik beklentilere ek olarak dönemsel taktiksel işlem fırsatlarının da önünü açabilir.

  • JP Morgan’dan Gelişen Pazar Uyarısı: Riskler Artıyor, Tavsiye Düşürüldü

    JP Morgan stratejistleri, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik tavsiyelerini “ağırlık artır” seviyesinden “piyasa ağırlığı”na indirdi. Banka, güçlü bir performansla…

  • Konut ve Arsa Satışlarında Dolandırıcılığa Son: Taşınmaz Satışlarında Blokeli Ödeme Sistemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde uzun süredir tartışma konusu olan ödeme güvenliği sorununu ortadan kaldıracak önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bakanlık tarafından yapılan değişiklikle, ikinci el araç satışlarında uygulanan Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Mayıs 2026 itibarıyla konut, arsa ve tüm taşınmaz satışlarında zorunlu hale getirilecek.

  • İstanbul Valiliği Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Uyardı: “Olumsuzluklara Karşı Dikkatli ve Tedbirli Olunması Gerekmektedir”

    İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, kent genelinde yağmur ile karla karışık yağışların etkisini sürdüreceği belirtilerek, özellikle buzlanma ve don riskine karşı vatandaşların uyarıldığı aktarıldı.

  • Tarım Sektörünün İhracattaki Payı Yüzde 15,3’e Ulaştı

    Tarım sektörü, 2025 yılında 36,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu rakamın içinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 36,4 milyar doların üzerine çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 15,3 olarak kaydedildi.

  • Trump’ın Tarife Tehdidi Almanya Otomotiv Hisselerini Sarsıyor: Mercedes ve BMW Hisselerini Etkiledi

    ABD Başkanı Donald Trump’ın, Grönland konusundaki taleplerine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik tarife tehditleri, Almanya’da özellikle otomotiv sektöründe ciddi bir dalgalanmaya yol açtı. Frankfurt Borsası’nda işlem gören önde gelen Alman otomobil üreticilerinin hisseleri, yatırımcıların artan endişeleriyle birlikte keskin değer kayıpları yaşadı. Buna göre, Mercedes-Benz hisseleri %2,7, BMW %3,35, Porsche %2,88 ve Volkswagen %3,64 oranında düştü.

  • Garanti BBVA Portföy’den Rekor Büyüklük: Yatırımcı Güveniyle 1 Trilyon Lira

    Garanti BBVA Portföy, yönettiği yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Ocak tarihli TEFAS verilerine göre, şirketin portföy yönetimindeki yatırım fonlarının toplam değeri 1 trilyon lirayı aşarak sektörde önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

  • Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Kasım’da Azaldı

    Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre %1,3 azalarak 163,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

  • Japonya’nın İlk Kadın Başbakanı Takaichi, Erken Seçime Gidiyor

    Ekim ayında Japonya’nın ilk kadın Başbakanı Sanae Takaichi’den dikkat çeken bir adım geldi. Japon Başbakan Takaichi, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararı aldığını duyurdu. Kendisinin Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) lider değişikliği sonucunda başbakan olduğunu ve Japonya Inovasyon Partisi (JIP) ile yeni bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatan Takaichi, "Bu kapsamda uygulayacağımız politikaların çoğu, LDP’nin son Temsilciler Meclisi seçimlerindeki kampanya vaatleri arasında yer almamıştı" dedi.

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Aralık’ta Hedefe Yaklaştı

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Aralık ayında %1,9’a geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

  • Javier Blas: İran Petrolü İçin Asıl Risk Bombalar Değil, Grevler

    İran denildiğinde enerji piyasalarının aklına ilk olarak askeri gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski geliyor. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Javier Blas’a göre, İran petrol arzı açısından asıl tehlike askeri çatışmalar değil, ülkenin derinleşen ekonomik kriziyle tetiklenebilecek işçi grevleri. Tarihsel deneyim, göz ardı edilen bu riskin petrol üretimi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

  • Grönland Krizi Derinleşiyor: Avrupa, ABD’ye Karşı “Ticaret Bazukası” Seçeneğini Masada Tutuyor

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland üzerinden Avrupa’ya yönelik yeni tarife tehdidi, transatlantik ilişkilerde gerilimi tırmandırdı. Brüksel’de olağanüstü diplomasi trafiği başlarken, Avrupa Birliği’nin daha önce hiç kullanmadığı “Anti-Zorlama Aracı” (ACI) dahil sert ekonomik karşılıkları değerlendirdiği bildiriliyor. Piyasalar ise bu belirsizliği sert satışlarla fiyatlıyor.

  • IMF’den Yeni Rapor: Türkiye’nin Büyüme Tahminini Nasıl Yorumladılar?

    Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ocak 2026 sayısını “Küresel Ekonomi: Ayrışan Güçler Arasında İstikrar” başlığıyla yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörülerinde artışa gidildiği belirtildi.

Benzer Haberler