Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ve başladı: Küresel ekonomi, Haziran 2020’den bu yana ilk kez daraldı

Ağustos ayında, yeni sipariş girişlerinin azalması, uluslararası ticaret hacimlerinin düşmesi ve kapasite fazlası belirtilerinin artmasıyla Haziran 2020’den bu yana ilk…

Ve başladı: Küresel ekonomi, Haziran 2020’den bu yana ilk kez daraldı

Ağustos ayında, yeni sipariş girişlerinin azalması, uluslararası ticaret hacimlerinin düşmesi ve kapasite fazlası belirtilerinin artmasıyla Haziran 2020’den bu yana ilk kez küresel ekonomik aktivite daraldı. Bununla birlikte, fiyat cephesinde daha iyi haberler vardı: girdi maliyeti ve çıktı ücreti enflasyonu oranlarının her ikisi de gevşedi. J.P.Morgan ve S&P Global tarafından ISM ve IFPSM ile birlikte üretilen J.P.Morgan Küresel Bileşik Çıktı Endeksi, Temmuz ayındaki 50,8’den Ağustos ayında 49,3’e geriledi. Hem imalat hem de hizmet sektörlerinde daralan üretim, Haziran 2020’den bu yana ilk kez her iki kategoride de eşzamanlı gerileme yaşandı.

Ağustos ayı verileri, küresel ekonomideki zayıflıkların daha yaygın hale geldiğine işaret etti. Kapsanan altı alt sektörden beşi gerileme gördü – iş hizmetleri, tüketim malları, tüketici hizmetleri, ara mallar ve yatırım malları. Buna karşılık, finansal hizmetler sektörü temmuz ayındaki daralmanın ardından hafif bir yükseliş kaydetti.

Gerileme, hem üretim hem de hizmet sektörlerinde daralan üretimle gelişmiş pazarlara (DM) odaklandı.

Ulusal PMI verileri, kapsanan 14 ülkeden beşinde, tüm beşinin de gelişmiş ekonomileri olmasıyla ticari faaliyetlerin azaldığını gösterdi.

ABD’nin performansı özellikle zayıftı ve düşüş oranı Mayıs 2020’den bu yana en dik seviyedeydi. Japonya, Almanya, İngiltere ve İtalya da daralmalar gördü. İmalat üretimi ve hizmet faaliyeti, Hindistan, Brezilya ve Çin’deki sağlam genişlemelerin öncülüğünde, gelişmekte olan pazarlarda (ortalama olarak) artmaya devam etti.

Gelen yeni işler ağustos ayında azaldı ve 25 aylık bir genişleme dizisi sona erdi. Yeni siparişlerin üretimi düşerken, hizmet sağlayıcılardaki yeni işlerin büyümesi 25 ayın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası ticaret akışları da azalmaya devam etti. Yeni ihracat işleri üst üste altıncı ayda ve iki yıldan uzun bir süredir en hızlı şekilde düştü.

Küresel ekonominin bazı bölümlerinde aşırı kapasite geliştirme işaretleri vardı. Üreticilerde ve hizmet sağlayıcılarda iş birikimleri azalırken, üreticilerdeki bitmiş ürün stokları da arttı. Daha sonra, iş yaratma oranı yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Personel seviyeleri, kapsanan ülkelerin neredeyse hepsinde yükseldi – istisnalar Çin ve Rusya – ancak artış oranları genellikle hafifledi.

Girdi fiyatı ve çıktı ücreti enflasyonu oranları ağustos ayında hafifledi. Maliyetler neredeyse bir buçuk yıldır en yavaş hızda artarken, satış fiyatlarındaki artış Nisan 2021’den bu yana en zayıf seviyedeydi. Her iki enflasyon oranı, gelişmekte olan piyasalara kıyasla gelişmiş ülkelerde (ortalama olarak) belirgin şekilde daha yüksekti.

Global Hizmetler Özeti

J.P.Morgan Küresel Hizmetler İş Aktivitesi Endeksi, Haziran 2020’den bu yana ilk kez bir daralmaya işaret ederek Ağustos ayında 49,2 olarak gerçekleşti. Ayrıca, endeks ocak ayından bu yana ilk kez imalat eşdeğerinin altına düştü.

Hizmet sektörü ticari faaliyetleri Çin, İngiltere, Hindistan, Brezilya, Fransa, İtalya, İspanya, Avustralya, İrlanda ve Kazakistan’da yükselirken, ABD, Japonya, Almanya ve Rusya’da düştü. ABD’deki gerileme özellikle belirgindi ve Mayıs 2020’den bu yana en hızlı şekilde azalan faaliyet görüldü.

Yeni işlerin büyümesi ağustos ayında neredeyse durma noktasına geldi. İstihdam yedi ay içinde en düşük ölçüde artmasına rağmen, kapsanan ülkelerin neredeyse tamamında (istisnalar Çin ve Rusya) istihdam artışı hala kaydedildi. Hem girdi maliyeti hem de çıktı fiyatı enflasyonu oranları yavaşladı.

J.P.Morgan Küresel Ekonomisti Bennett Parrish’n yorumu dikkat çekici:

“Bileşik PMI, Ağustos ayında 1,5 puan düşerek Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. 49,3 seviyesindeki manşet endeks şu anda küresel durgunluk dışında nadiren görülen bir seviyede. Yeni siparişler PMI verisindeki düşüş özellikle endişe verici ve yüksek enflasyonun küresel talep üzerinde önemli ölçüde baskı oluşturduğunu göstermekte. Görünüm için daha olumlu haberler arasındaysa fiyatlamayı gösteren PMI’ların gevşemeye devam edişi var”

SP Global

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler